Arhiva Kolumni

Tko je bolji za Hrvate?

15.10.09

Kampanja je u punom tijeku. Idući tjedan bira se novi predsjednik FIA-e. Vatanen ili Todt.


Gotovo je nestvarno s koliko se navijačkih strasti i kod nas prati izbor novog predsjednika FIA-e. Todt ili Vatanen. Tko će dobiti? Iskreno, nebitno.

Izbor predsjednika FIA-e, nakon odluke Maxa Mosleya da se povuče, u prvi plan je izbacio dvojicu kandidata. "Nezavisnog", a u stvari vrlo zavisnog Aria Vatanena, i Mosleyevog i Ecclestoneovog favorita Jeana Todta.

Nije teško pogoditi da iza Vatanena stoje zemlje koje su i htjele "rušiti" Mosleya nakon "seksualne afere". Naravno da je afera bila samo povod, zamka u koju me Mosley uletio. I Vatanen je njihov igrač. No, mogu li sakupiti dovoljan broj glasova. Dovoljan broj koji bi sjajnog finskog relijaša izbacio na predsjedničko mjesto. Sumnjamo.

Činjenica je da Vatanen nudi, barem na riječima, nove ideje, novi pogled na auto sport. Nudi to i Jean Todt. Činjenica je da su se proteklih dva, tri mjeseca lijepo častili. U rukavicama. Ali dovoljno jasno da se obojica prepoznaju.

U Hrvatskoj su pojedini mediji otvoreno stali uz Aria Vatanena. Navijački, vjerojatno pojma nemajući, ili nagađajući što nudi, kakav mu je program, kako to misli ostvariti, s kojim ljudima. Logično je da su relijaši kod nas stali uz Vatanena. Uostalom i sam je bio vrhunski relijaš, pa je odabir sasvim normalan.

Predsjednik FIA-e bira se razumom, hladne glave, a ne srcem, navijački. Jer, sjajan vozač ne mora značiti i sjajan predsjednik. Pogledajte samo Maradonu u nogometu. Danas ga kao selektora Argentine šamaraju i Bolivijanci i Peruanci, a da o Brazilu i ne govorim.

FIA je ogromna organizacija. I bogata. Jako bogata. Biti predsjednikom znači imati utjecaj na sredstva. Neću reći odluku, ali utjecaj svakako. Max Mosley je za vrijeme svog dugododišnjeg predsjednikovanja uspio razbiti "lobi bogatih" i FIA-u doista proširiti cijelim svijetom. I to je njegova veličina. Greške ili propuste koje je eventualno radio u posljednje vrijeme, nikako ne mogu poništiti sve dobro što je napravio. Nekadašnji "elitni klub" spustio je u mase. I pogodio u centar. Njegova popularnost najbolje se vidjela kada su ga bogati savezi htjeli detronizirati. Rekli bi Ćirinim riječnikom...."sine gadno su popušili".

I sada su kao svog favorita u utrku poslali Vatanena. Međutim, naletjeli su na jakog protivnika. Jean Todt je ime, karizma, čovjek sa ogromnim upravljačkim iskustvom. Jedan od "magova" formule 1, koja je objektivno puno jače i popularnije natjecanje nego WRC. Kao "slabu točku" uzimaju mu to što ga smatraju Maxovim i Bernievim igračem. No, da li to treba biti slaba točka. Ili, da li je uopće?

Pojedini mediji mu spočitavaju što je dao nalog Barrichelu da propusti Schumachera. Vidi k...., voda mu do koljena. Pa to isto učinio je i Ozren Granda na prvenstvu Hrvatske čekajući kolegu iz "A Teama Croatie" da ga prestigne 10 metara prije cilja. Pričekao, propustio i "INA Team" je izvisio. Da li je to bilo moralno? Nećemo o moralu, prilično je rastezljiva "kategorija" ponašanja. Ali, legalno i u cilju pobjede tima je bilo u okvirima zakona.

U predsjedničkoj utrci za FIA stolicu nema nezavisnih. Jednostavno...takvi nemaju nikakvih šansi. Priča da je Ari svježa krv...uopoće ne stoji. Itekako je zavisan, ima svoje lobiste, saveze koji ga favoriziraju. I financiraju. S druge strane isto je i sa Todtom. Koristi sve mogućnosti ne bi li uspješno okončao kampanju.
Reći da koristi resurse FIA-e? Moguće, ali ne i zabranjeno, pogotovo ako je član fondacija koje mu omogućavaju putovanja po svijetu. A da će tamo lobirati...bože moj, naravno da hoće....

Zamislite da "Mileta Zagrebačkog", odnosno Milana Bandića po tom kriteriju "zatvore" jer koristi gradski budget za svoju promiciju. Majko sveta, odrobijao bi već sedam puta po 77 godina.

FIA je politika. Visoka politika, interes, lobiranje. I nema tu milosti, gazi se preko "mrtvih i živih" samo da se domognu pozicije. I to tako treba gledati. Tu tople ljudeske priče, priče o pravdi, moralu, poštenju...jednostavno ne prolaze.

I kako će u toj situaciji reagirati HAKS? Sigurno ne srcem, nego interesom. Budimo realni. Tko više ponudi, Todt ili Vatanen, dobit će glas Hrvatske. Na svu sreću, za vrijeme Mosleyeve ere, zemlja poput naše dobila je čak pet mjesta  u FIA komisijama. Gregurek, Golub, Gorup, Ulčar, Kostrenčić...svaki je član jedne od FIA /CIK komisija. Samo će slijep, točnije zaslijepjen reći da je to loše. Ma što loše, fenomenalno. Zemlja poput Hrvatske, ima pet mjesta u FIA komisijama. Srbi bi nogu otpilili da imaju samo dva.

Velik je utjecaj Hrvatskog auto i karting saveza u regiji. I ne samo u regiji, nego i u Srednjeeuropskoj zoni. Od Nove Godine Zrinko Gregurek postaje i predsjednik CEZ-a, umjesto Čeha Radovana Novaka. Još jedan uspjeh našeg saveza. Organizacijski, savez je najbolje postavljen u regiji. I tko tome oponira, pojma nema o drugim savezima, o njihovim organizacijama i ustrojstvima. Pravilnike HAKS-a prepisuju sve susjedne zemlje. Reći da je to loše...možete samo iz dva, tri razloga....neznanja, ljubomore ili osobnih animoziteta.

Hrvatska je za vrijeme Mosleya maksimalno iskoristila vrijeme njegovog mandata. Pozicionirala se u FIA-i, što mnogim zemljama s istim ambicijama nije pošlo za rukom. I to treba jasno i glasno reći.

Vatanen ili Todt. Nebitno. Ili možda nije....

Foto - Dva protivnika; Finac i Francuz....