Arhiva Kolumni

JEAN TODT OSOBNO ČESTITAO NAJBOLJIMA

17.12.15

Zagreb od 11. do 13.prosinca 2015.godine bio domaćin FIA sport regionalnog kongresa i proglašenja CEZ-a

Hrvatski auto i karting savez i Grad Zagreb  proteklih su dana bili domaćini FIA sport regionalnog kongresa, izuzetno značajne manifestacije, šeste i zaključne u nizu ove godine u svijetu, jednog od dva takva kongresa u Europi. Okupio je čelnike 25 europskih automobilističkih saveza, kao i sam vrh Svjetske automobilističke federacije FIA-e na čelu s predsjednikom Jeanom Todtom.

Samo nekoliko sati nakon što je pobjednicima F1 prvenstva svijeta u Parizu uručio priznanja, prvi čovjek svjetske asocijacije stigao je u Zagreb i u zgusnutom programu održao u Hotelu Westin konferenciju za novinare, prisustvovao prigodnom okupljanju na Trgu Bana Jelačića u znak izraza sućuti hrvatskog naroda Francuskoj, te uveličao svečanost dodjele priznanja najboljim sudionicima ovogodišnjeg FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone u automobilizmu i kartingu.

Todt: SVAKA VAM ČAST.....

Na susretu s novinarima u zagrebačkom hotelu Westin u ime MUP-a RH Josip Mataija prezentirao je niz aktivnosti u sklopu Nacionalnog programa povećanja sigurnosti prometa na cestama, te udjelu Hrvatske u globalnoj akciji i desetogodišnjoj kampanji Ujedinjenih naroda „Make Roads Safe“. Osvrćući se na podatke da je u Hrvatskoj 1994. poginulo 804 osobe, 2010. gotovo upola manje – 426, a prošle 308, Jean Todt kao čelnik FIA-e,  asocijacije koja okuplja gotovo 150 nacionalnih automobilističkih saveza i nije joj u prioritetu isključivo oktanski sport, nije krio oduševljenje:

-Fasciniran sam ovim podacima, svaka vam čast. „Save kids lives“ najvažnija je akcija FIA, čak što više puno značajnija i od utrka Formule 1 – kazao je Todt.

O novostima u svijetu sporta na četiri kotača i tako se više manje sve zna, teži se napretku  u svakom pogledu, posebno tehnološkom poput formule 1 na elektro pogon, no nijedna manifestacija, nijedno natjecanje ne smije proći bez usavršavanja svih oblika sigurnosnog aspekta kako vozača, gledatelja, tako i organizatora. Upravo na tome FIA iz godine u godinu čini nove napore.

Desetogodišnja kampanja UN-a „Make Roads Safe“ upečatljiva je u Hrvatskoj po Deklaraciji čiji su potpisnici 1.lipnja 2011.godine bili tadašnji hrvatski čelnici Predsjednik RH dr.Ivo Josipović, predsjednik HAK-a Ivo Bikić i predsjednik HAKS-a Marijan Kostrenčić. „Pressicu“ je glavni tajnik HAKS-a Zrinko Gregurek, ujedno  jedan od prvih suradnika Jeana Todta u FIA WMSC – „svjetskoj automobilističkoj vladi“ iskoristio kako bi pretisak s prijevodom originala Deklaracije uručio Jeanu Todtu.

PRIGODNO ODANA POČAST ŽRTVAMA U FRANCUSKOJ

U okviru brojnih programa „Advent u Zagrebu“, upravo proglašenog najboljim u Europi, na Trgu Bana Jelačića uz prisustvo francuske veleposlanice u Hrvatskoj gospođe Michele Boccoz, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, predsjednika HOO Zlatka Mateše i brojnih uzvanika te građana na prigodan je način u organizaciji Hrvatskog auto i karting saveza Jeanu Todtu, kao rođenom Francuzu i njegovim sunarodnjacima, izražena sućut za tragične događaje u Parizu 13.studenoga ove godine koji su potresli čitav svijet. Intoniranje himne Francuske i minuta šušnje bili su dio ceremonijala ovog značajnog događaja u centru Zagreba.

Centralna pozornica glavnog gradskog trga pred mnoštvom građana kojih je u subotnje prijepodne centrom grada bilo na tisuće bila je mjestom odavanja pijeteta pred visokim gostima Francuske. Riječi zahvale veleposlanice i predsjednika FIA-e bile su iskrene i dokaz međusobnog poštovanja ne samo kroz svijet oktana, što je bio povod ovom činu, već osjećanja kojima se potvrdilo zajedništvo u borbi protiv svakog oblika nasilja, posebno terorizma u svijetu. Prvi čovjek Metropole Milan Bandić zaželio je svima da se u hrvatskom glavnom gradu osjećaju kao dragi, sigurni  i uvijek dobrodošli gosti.

SLAVLJE ŠAMPIONA CEZ-a

Dvodnevni program oktanskih zbivanja u Zagrebu zaključen je velebnom svečanošću u Kristalnoj dvorani Hotela Westin. Posebnu su čast, među 150 nagrađenih iz 13 zemalja imali dva mlada asa, dobitnici priznanja „Talents of the year“ višestruki prvak u kartingu Mađar Ferenc Kancsar i europski prvak u autocrossu Čeh Milan Vanek kojima je priznanja osobno uručio Jean Todt.

Predsjednik CEZ-a Zrinko Gregurek u znak zahvale što je boravio u Zagrebu Todtu je uručio posebnu plaketu, a na kraju svečanosti priznanje svim čelnicima nacionalnih sportskih saveza koji djeluju u okviru CEZ grupacije.

Prisnost Jeana Todta potvrdila se i ovog puta kada je omogućio gotovo svakom gostu grupno ili pojedinačno slikanje za uspomenu jer biti u društvu vodećeg čovjeka oktanskog sporta svijeta, a izvan trkaćih staza kojima se on kroz različite oblike i funkcije druži već 50 godina, ne događa je svaki dan.

Iako kratko obzirom na raspoloživo gradonačelničko vrijeme i brojne obveze, svečanost je pohodio i Milan Bandić zahvalivši pred svima Jeanu Todtu, kako je kazao svom novom prijatelju i FIA asocijaciji što je upravo Zagreb odabran za mjesto kongresa i svečane dodjele priznanja. I to je priznanje Gradu Zagrebu koji ovih dana kao „europska metropola Adventa broj 1“  živi svečarske dane uoči Božića i Nove Godine.

Među dobitnicima CEZ priznanja za sezonu 2015. bilo je i pet vozača s hrvatskim licencama – prvaci CEZ-a Juraj Šebalj i Toni Klinc, pobjednici klase PC Rally prvenstva, Juraj Puškar trećeplasirani Divizije 2 brdskih auto utrka, kao i Mađari koji brane boje hrvatskih klubova Laszlo Hernadi  drugi na brdskim stazama (Divizija 2) i drugi u slalomu (grupa N+A) i Laszlo Szasz, ove godine trećeplasirani Divizije 5 na brdskim stazama. Zagrepčanin Damir Mašić koji je ove sezone nastupio pod austrijskom zastavom popnio je naslov viceprvaka Divizije 1 na brdu

Svečanost u „Westinu“ složena redom glazbe, redom dodjele priznanja, redom vrhunskih kulinarskih specijaliteta, druženjem i zabavom pred očima 300-tinjak gostiju gotovo nemogućim je „začinio“ iluzionist s partnericom čineći  magije uz buran pljesak i uzdahe prisutnih. Izvrsnim vođenjem, nakon pressice i svečanog čina na središnjem gradskom trgu, dan je uz mikrofon zaključio Ivan Blažičko.

Bez lažne skromnosti još se jednom potvrdilo da je Hrvatski auto i karting savez spreman organizirati i najveće oktanske skupove svih oblika. MiK