Arhiva Kolumni

Nakon tri godine u Zagreb se vraća spektakl Teddy Bear Toss...

18.12.15

Teddy Bear Toss održat će se na Badnjak

Na Badnjak za vrijeme trajanja utakmice s Dinamom iz Minska, Medveščak će po drugi puta u svojoj povijesti održati Teddy Bear Toss – simbolično bacanje plišanih medvjedića na led.

Medveščak je Teddy Bear Toss prvi puta organizirao 2012. godine na utakmici EBEL prvenstva s Graz 99ersima:.

https://www.youtube.com/watch?v=iTtuzIILtGM

Tada je na led u svega dvije minute bačeno 1524 medvjedića i ostalih plišanih igračaka, a Medveščak ove sezone ima cilj pobiti ove brojke. Ujedno, ovo će biti drugi puta da se u KHL prvenstvu organizira ova akcija. Avtomobilist iz Jekaterinburga održao je svoj prvi Teddy Bear Toss krajem prosinca 2013.

Inače, ovakve akcije imaju i humanitarni karakter. Medvjedići i ostale plišane igračke koje će se skupiti bit će poklonjene onima koje će najviše razveseliti, dok će i dio prihoda od prodaje igračaka na ulazu u dvoranu biti doniran potrebitima.

Ova akcija dio je velikog slavlja za kraj 2015. godine. Naime, u prosincu Medveščak slavi svoj 54. rođendan što će obilježiti nizom aktivnosti od 17.-22.12., a zabave i iznenađenja neće nedostajati niti na utakmici 24.12., prvoj KHL domaćoj utakmici Medvjeda na Badnji dan, posljednjoj domaćoj utakmici u 2015. godini.

Održan sastanak predstavnika klubova

Predstavnici klubova KHL-a jutros su se sastali u Moskvi s vodstvom lige

Jutrošnji sastanak u Moskvi okupio je čelne predstavnike svih 28 klubova KHL-a i vodstva lige, a kao predstavnici KHL Medveščaka sudjelovali su Predsjednik kluba Damir Gojanović i Direktor hokejskih operacija, Markoantonio Belinić.

Na sastanku su radne grupe dale procjene tekućih projekata i ciljeva prihvaćenih u veljači ove godine te postavile smjernice za daljenji razvoj i jačanje suradnje rukovodstva lige i klubova. Ujedno, razmatrao se kalendar natjecanja za iduću sezonu, 2016./2017. Zaključeno je da će broj utakmica svake momčadi ostati isti kao i ove sezone (60), a u slaganju rasporeda uzet će se u obzir sudjelovanje reprezentacija Bjelorusije, Kazahstana i Latvije u kvalifikacijama za Zimske olimpijske igre te će se time paziti da klubovi Baris Astana, Dinamo Riga i Dinamo Minsk u tom razdoblju imaju pauzu.

Nadalje, dopredsjednik MHL-a, Aleksej Morozov predstavio je program razvoja omladinske hokejske lige te izložio uspješnost provođenja reformi u suđenju u KHL-u.

Sastanak i njegove teme objavljene su na službenoj stranici KHL-a.

Od Šalate do KHL-a - dug put prepun uspomena

KHL Medveščak Zagreb ulazi u rođendanski tjedan, a pogled unazad daje razloga za slavlje

Bogata riznica povijesti Medveščaka čuva uspomene koje svjedoče o vizijama zaljubljenika u hokej na ledu. Ljudi i njihove vizije ono su na čemu se klub gradio i temeljio i što je i danas neosporna bit i glavni pokretač.

Od samih začetaka kluba početkom '60tih godina prošlog stoljeća kroz sve je prožeta ljubav prema sportu koju su željeli približiti ostalima. Pokazati im koja radost se nalazi u klizanju na netom ispeglanoj ledenoj plohi i kontroliranju putanje crnog komada gume, radost kontroliranog kaosa u kojem se odluke donose u djeliću sekunde, a pogreške skupo plaćaju.

Nalaze se tu uspomene svih razdoblja: na utakmice na otvorenome, na Šalati, prvom umjetnom klizalištu Zagreba, o kojima i danas sudionici pričaju sa sjajem u oku. Preko zlatnog doba hokeja na ledu na našim prostorima  koje je naprasno prekinuto pa sve do danas, kada zajedno sudjelujemo u jednoj od najljepših sportskih priča.

Od grudanja na Šalati, do gledanja najjače hokejske lige van Sjeverne Amerike, navijači i simpatizeri kluba oduvijek su njegov dio, baš poput obitelji, ne napuštajući klub kroz sve uspone i padove. A i jednoga i drugoga se nakupilo na dugom putu kroz 54 godine...

Iako je od samoga početka surađivao s Austrijancima, klub svoja prva međunarodna priznanja i veću prepoznatljivost dobiva u '80tim zahvaljujući Gortanu Zdenku Gradečkom. Pod imenom Medveščak-Gortan bilo je to zlatno doba klupske povijesti. Polufinale Kupa Europe dvije godine zaredom te brojni naslovi Jugoslavije broje se kao uspjesi tadašnjeg Medveščaka. S legendarnim Rusom Kostrujkovim na klupi zagrebački klub bio je gotovo nedodirljiv u ovim područjima.

Previranjem vremena i povijesti, jedna era došla je do kraja i hokej na ledu povukao se na dva, a zimi tri klizališta u Zagrebu. S njima i Medveščak koji se u konačnici koliko-toliko ustabilio igrajući u ligi sa Slovencima. No, ideja, vizija, taj ključni pokretač uspjeha i promjena, nije zamrla.

Entuzijasti i ljubitelji spota koji su sanjali o povratku hokeja na ledu, o povratku kluba na mjesto koje zaslužuje u gradskim pričama, nisu mirovali. Nakon dugih pregovora uspjeli su Medveščak iz Slovenske lige, 15. svibnja 2009. uvesti u EBEL.

Velika renesansa koja se dogodila u pravoj je maniri filmskih scenarija. Klub je premašio sva očekivanja ušavši u polufinale doigravanja te prve sezone, a navijači su se vratili na tribine i postali srce današnjeg Medveščaka. U sjećanju svih će ostati veliki Arena Ice Fever – Pula MMXII organiziran u rimskom amfiteatru. Slike koje su obišle cijeli svijet, ne samo hokejsku zajednicu, postavile su Medveščak i Hrvatsku u prvi plan.

No, tu uspjesima nije bio kraj, a naš filmski scenarij vrti se dalje. Četiri godine od priključenja EBEL-u, KHL Medveščak priključuje se Kontinentalnoj hokejskoj ligi, najjačoj hokejskoj ligi van Sjeverne Amerike u koju ulazi na spektakularan način. Tog 6. rujna 2013. CSKA iz Moskve ispraćen je iz krcate Ledene dvorane sa 7:1.

Danas, na 54. rođendan Medveščak se natječe u svojoj trećoj sezoni KHL-a. Ono što su mnogi smatrali nemogućim, danas je klupska stvarnost. Stvarnost koju pišemo zajedno i hrabro kročimo u budućnost, bogatiji za sve uspomene koje smo stvorili.

Stoga, proslavimo rođendan zajedno i ispišite s nama novu stranicu povijesti. Dođite u Brlog, naš dom, u utorak, 22. prosinca i sudjelujte u rođendanskom slavlju i spektakularnoj borbi za doigravanje. Jer vi ste naša snaga.