Arhiva Kolumni

Ozmec i Dakar

07.01.10

Ne moraš biti slijep da ne vidiš, dovoljno je ne željeti vidjeti...i nema šanse da progledaš


Jedan od najuglednijih hrvatskih sportskih novinara, Jura Ozmec, djelatnik "katedrale duha", odnosno HRT-a, odnosno najvažnijeg kreatora javnog mišljenja u Hrvatskoj, odnosno vreće bez dna koju i svaki mjesec plaćamo, objavio je na HRT-ovom portalu (a gdje bi drugo), svoje mišljenje o Rallyu Dakar. Njegov komentar prenosimo u cijelosti. I "oprosti mu Bože jer na zna što piše".


Iskreno, bez gledanja u neke nedavne novine ili traženja po Googlu na vašem računalu – odgovorite mi:" Gdje je ove godine započeo Reli Dakar? U kojem gradu?" Za konzervativnije ću samo napomenuti da nije u Parizu, iz grada svjetlosti se maknuo već odavno.

Dobro, bili ste iskreni, nemate pojma. Znam i zašto – ne zanima vas baš previše. Odgovor je: iz Buenos Airesa. Već drugu sezonu se voza po Južnoj Americi.

Niste niti to znali, lijepo od vas što priznajete. Znate li iz kojih je gradova Reli Dakar startao od kada mu je Pariz uskratio gostoprimstvo nekoliko puta  sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća, a konačno se oprostio od Relija 2002.? Ne? Ne čudi me.

A znate li koji je grad kandidat za kretanje Relija Dakar iduće godine?  Zagreb, dakako! To zadovoljstvo trebalo bi nas, stanovnike Zagreba stajati tričavih dva mlijuna nečega, samo za kandidaturu, ali bismo zato dobili strašnu reklamu u svijetu. Baš kao što i svi gradovi, koji nisu Pariz, imaju strašnu reklamu u svijetu samo zato jer je iz njih startao Reli Dakar, pa sad i vi koji ovo čitate znate da je iz njih startao Reli Dakar. Iako, neki bi se među vama možda i iznenadili da znaju da su u pitanju i Lisabon i Marseille i Barcelona, ali i neki totalni "anonimusi" (Region d'Auvergne, primjerice?).

Dakako, prvo bi taj čuveni reli, organizatori trebali vratiti u Europu i Afriku iz kojih su zbrisali u Južnu Ameriku još lani. No, ako i ovdje nađu "pušače" kakve su našli u Buenos Airesu, kojemu je svaka reklama (pa i minorna) trebala da uspije u kandidaturi za Olimpijske igre, onda će se oni vratiti, bez brige. Pa tko se ne bi vratio, a da mu je sve organizirano, lijepo osmišljeno, da ne moraju ništa raditi i da još – zarade?

No, kako mi u glavnome gradu imamo novca za sve, osim za npr. poštenu atletsku (ili rukometnu, stolnotenisku...) dvoranu, osim za još dva ili tri zatvorena olimpijska bazena, osim za npr. upotrebljivu ledenu plohu s malim gledalištem i montažnim krovom za mnoge sportaše s klizaljkama ili u konačnici, za npr. pristojan gradski stadion, ne bi me previše iznenadilo da iduće godine dobijemo gradsku odluku kojom će se Zagreb za nekoliko milijuna nečega kandidirati da iz njega krene Reli Dakar, a potom još određeni broj milijuna kuna potrošiti da se to sve i ostvari. Super slika!

Na Trgu bana Jelačića početak kolone bezbrojnih lijepo ofarbanih autića, svi trube, stotine kamermana hodaju oko njih, fotoreportera ima na tisuće, Oliver pjeva na glavnoj pozornici, tramvaji već danima ne voze, a Vlaškom i Maksimirskom se ne može proći sve do okretišta u Dubravi, jer su do tamo poredani auti, motori, kamioni....

I onda gradonačelnik Zagreba održi jedan dirljiv govor na tri svjetska jezika od kojega svim vozačima zaiskri suza u oku i oni s laganom sjetom, zato što napuštaju taj prekrasan Zagreb, kreću prema Rijeci, gdje će ih silni profesionalci cijelu noć ukrcavati u trajekte da ih do idućeg jutra izbace van u afričku pustolovinu. Tako su odmah i stanovnici Rijeke presretni što imaju novu zaobilaznicu, kojoj cijeli dan neće moći prići, jer će im ova kolona zakrčiti cijeli grad.

No, bit će novogodišnje ozračje, svi će biti sretni. Otprilike, kao što su sretni bili i stanovnici Pariza. Doduše, oni su, navodno, bili sretni kada su se riješili te tlake. I onda, kad zagrebački gradski oci to sve tako fino naprave, plate gomilu love, onda sve svjetske agencije izvjeste da je kolona sretno isplovila iz Rijeke i stigla u Tangier iz kojega "zapravo kreće Reli...."! I Zagreb postane slavan!

Baš mi je lijepo počela 2010.!


Toliko od Jure.

Ne čudi njegov stav. Netko može i ne mora voljeti auto sport, reli, kružne ili brdske utrke. Ali s toliko minoriziranja govoriti o priredbi koju cijeli svijet prati, koja ima planetarnu popularnost...Jura, oprosti ali doista ne znaš o čemu pišeš.
Ili, misliš li da je pametnije novce uložiti u prvenstvo svijeta u stolnom tenisu; pardon prvenstvo Kine, a i ono malo ostalih gube se među Kinezima koji imaju državljanstva drugih zemalja.
Misliš li da je pametnije uložiti u hokej na ledu koji je tavorio zadnjih 25 godina, za jedan klub koji igra u regionalnoj ligi (8. na tablici), ili u skijašku stazu na Sljemenu u koju je ulupano više od 20 milijuna eura, ili u NK Dinamo koji ni ne pamti kada je vidio visibabe u proljeće na europskim travnjacima. Ili u atletske stadione na kojih će doši 4 do 5 tisuća gledatelja u najboljem slučaju. A možda u samostrijel, ili curling, ili umjetničko klizanje. Ili u rukomet gdje jedan klub dominira od osamostaljenja Hrvatske.
Uložilo se i u rukomet, uložilo se i u skijanje. Puno novaca. Da li će se vratiti? U najboljem slučaju....to nitko ne zna.

Auto sport je jedan od rijetkih koji vraća. Da li sve ili samo dio...o tome se može porazgovarati. Ali zahvaljujući takvima poput tebe i išljenjima poput tvog, ne čudi što velika većin Hrvata smatra automobilizam samo sportom dokonih i bogatih.

Prema tvojim razmišljanjima, osim ako tvoj stav nije animozitet prema automobilizmu, u našoj se zemlji ne bi trebalo ulagati u ništa što je globalnog ranga. Ajmo rađe u stolni tenis, u klizališta, u "narodne sportove".

Neću sada govoriti o nekom povratu sredstava uloženih u auto sport. Slična mišljenja poput tvojiih zauvijek su zatvorila vrata i rekonstrukciji Grobnika. Mišljenja poput tvojih mogla bi zatvoriti vrata i projektu "Dakar iz Zagreba".

I onda te novce, lijepo treba rasporediti u atletski miting u Zagrebu, u stolnoteniske dvorane, klizališta, osnovati pet hokej klubova u Hrvatskoj. I prepustiti Lisabonu ili Valenciji da preuzmu domaćinstvo. Jer, oni su "zavedeni", pojma nemaju u što su uložili novce. I ne samo oni, nego i nekoliko stotina tisuća ljudi koji ispraćaju posade. I zašto da imamo pune hotele tijekom deset dana zime, zašto da stranci ostavljaju novce u Hrvatskoj, zašto da pune automobile na našim pumpama, zašto da plaćaju cestarine, zašto da idu u hrvatske restorane, zašto da o Hrvatskoj pišu u novinama, radiju, televiziji, zašto da se Hrvatska i Zagreb uopće spominju. Bolje je da se ti novci stave u stolni tenis i naše derbije sa Bjelorusijom, Luksemburgom. Jer do susreta sa Kinom...teško da ćemo i stići. Ili još bolje, neka Medveščak igra sa Djurgardenom, Dinamom iz Moskve, Spartom iz Praga...a u momčadi Medvjeda 2 Hrvata i stranci koji igraju iz ljubavi.

Auto sport nije najpopularniji sport. Ali je pošten, vraća koliko ulažeš. I zaslužio je da se makne sa dna gdje ga je i mišljenje poput tvog smjestilo. A uostalom, zašto HRT prenosi formulu 1? Ne treba, i to je bacanje novaca...
Jura, zašuti jer pojma nemaš o čemu govoriš-pišeš.

S poštovanjem, Marko Ivezić