Arhiva Kolumni

AK Delta "izvisila" Deltu

04.03.10

Logotip na maloj fotografiji uskoro će postići veliku vrijednost kod kolekcionara.Logotip na maloj fotografiji uskoro će postići veliku vrijednost kod kolekcionara. Predstavlja reli koji se neće održati. Nikada. Nećemo baš reći reći nikada više, ali otkaz, dopis koji je predsjednik AK Delta Drago Šavora poslao na adresu HAKS-a, jasan je da jasniji ne može biti.

AK Delta otkazuje organizaciju "Delte". Šok za sve ljubitelje relija, ali za objektivne promatrače, sasvim logična odluka. Prema informacijama koje smo dobili, u klubu između dva relija nisu uspjeli pronaći niti jednog sponzora, a od velikih riječi Milana Bandića na otvaranje prošlogodišnjeg izdanja relija ostalo je za reli "bijednih" 100 tisuća kuna koje bi grad Zagreb trebao uplatiti na račun organizatora ili na račun jednog od vjerovnika kluba iz Zagreba.

Trideset i šest godina u nizu; Delta je od malog relija posljednjih godina dospjela u red odabranih relija europskog prvenstva. Došla i...sumnjamo da će ikada više doći. Barem ne u dogledno vrijeme. Jer, prema međunarodnoj praksi, definitivno dvije godine neće smijeti ni "prismrditi" kandidaturi za europsko prvenstvo. Poslije? Tko zna. Treba spašavati i koeficijent.

HAKS ima manje od 72 sata da službeno odjavi reli u FIA-u. "Delta" je sa otkazom čekala do posljednjeg trenutka, nadala se tko za čemu, nekom čudu, ali definitivno više nema vremena za pronaći novog organizatora. A, ukoliko otkaz stigne unutar 60 dana do početka natjecanja savez čeka velika novčana kazna. Koju će savez proslijediti AK Delti, a to bi onda značilo samo jedno - zatvaranje kluba. Jer sumnjamo da AK Delta može platiti par stotina tisuća kuna koliko bi ih FIA odrezala.

Idući tjedan u Bahreinu je sjednica WMSC-a na kojoj će se odlučiti o kazni nacionalnom savezu za otkaz relija. Nadajmo se da će biti simbolična, tj, da neće biti novčana..inače...

Za ponedjeljak je AK Delta sazvala tiskovnu konferenciju. Konačno je došlo vrijeme da se otvore karte. Već nekoliko godina slušamo razne priče, kuknjavu, već nekoliko godina reli se spašava raznoraznim intervencijama sa vrha, sa strane. Došlo je vrijeme da se bobu kaže bob, a popu pop. AK Delta više nije u stanju organizirati reli, koliko god to željela. Novaca nema, a poslovni ugled prema partnerima samo ih je udaljavao od novih. Svaka čast entuzijazmu, ali bez novaca...nema "igre". I vrijeme je da si to jasno priznaju. Pomoć više neće dobiti, nikome u gradu i državi nije u interesu da investira u reli. Žalosno, ali istinito. Ali ima istine i u (ne)sposobnosti ljudi koji vode klub, i koji su ljubomorno čuvali, nikome nisu dali ni da primiriše reliju, smatrajući ga svojim "bunjištem". I tek kada su ušli u probleme, kada je dugodišnji sponzor INA totalno napustio reli i auto sport u cijelini, sjetili su se da postoji i netko tko bi mogao pomoći.

Nećemo tražiti krivce. Nema to smisla. Niti tražiti odgovorne zašto se čekalo do posljednjeg trenutka za odjavu. Činjenica je samo jedna...AK Delta više nikakve veze sa relijem nema. Na najtužniji način završava se jedna priča duga gotovo četiri dekade. I nikave žalopojke, nikakve tugaljive pričice tu činjenicu neće moći izbrisati. Kako stvari sada stoje....bila jednom jedna "Delta". Dok je trajala,,bila je to lijepa priča...danas jako tužna. Ali nažalost istinita. Zagrebu "Delta" ne treba, Zagreb nema nikakvog interesa za relijem europske kategorije. Za one kojima je automobilizam više od sporta, užasna činjenica, za one kojima je automobilizam tek hobi dokonih,,,sretna vijest. Novaca ima i nema. Za "Deltu" nema. Šteta,,,velika šteta, ali i dobra škola svima. Reli je svoju skupo platio.