Arhiva Kolumni

Audi na autosalonu u Ženevi sve snage baca na rastući SUV segment...

04.03.16

... – svjetska premijera za Q2, te S4 Avant i RS Q3 performance

Audi osnažuje svoju prisutnost u rastućem SUV segmentu. Marka Audi otkriva kompaktni Audi Q2* na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi – urbani automobil za svakodnevnu vožnju i razonodu, s progresivnim dizajnom i mladenačkim šarmom. Na njegovoj svjetskoj premijeri prate ga dva nova vrhunska modela – Audi S4 Avant i Audi RS Q3 performance. “Model Audi Q2 razvili smo posebno za mlade kupce”, objasnio je prof. Rupert Stadler, predsjednik upravnog odbora tvrtke AUDI AG. “Njegov izgled čini ga prepoznatljivim kao automobil model sa stavom. Ovaj kompaktni SUV objedinjuje tehnološku stručnost naše marke sa svakodnevnom upotrebljivošću i emocionalnim karakterom.”

Audi Q2 je dugačak 4,19 metara. Kupci mogu skrojiti brojne detalje sasvim u skladu s njihovim individualnim željama, a raspoložive su dvije linije opreme za odabir. Izražajne boje tvore značajke kako na vanjskom dizajnu tako i u prostranoj unutrašnjosti. Položaj sjedala je sportski nizak u usporedbi s kolom upravljača, a kontrole su razumljive i pregledne. Opcije uključuju potpuno digitalni Audi virtualni kokpit i Head-up zaslon. Vrhunac infotainment portfelja predstavlja MMI navigacijski sustav plus s online komponentom Audi connect. Audi Q2 također iznova definira mjerila za sustave potpore za vozača. Pomoću sustava Audi pre sense sprijeda mogu se izbjeći sudari s pješacima ili vozilima; automatska regulacija razmaka sa Stop & Go funkcijom te asistent vožnje u koloni predstavljaju preteče upravljane vožnje.

Najnoviji član obitelji Q serije raspoloživ je sa snažnim i učinkovitim TDI i TFSI motorima – njihov raspon performansi seže od 116 do 190 KS. 7-stupanjski S tronic s vrlo brzom reakcijom raspoloživ je za sve verzije motora, a stalni quattro pogon na sve kotače od verzije sa 150 KS naviše. Svoje agilno rukovanje zahvaljuje progresivnom upravljanju koji je dio serijske opreme, sportskom ovjesu – opcijski s adaptivnim amortizerima – te opcijski raspoloživim sustavom Audi drive select. Audi Q2 kreće u prodaju u Europi ujesen 2016. godine.

Tvrtka Audi već je predstavila S4 limuzinu na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu 2015. godine. Novi Audi S4 Avant, koji objedinjuje performanse sportskog automobila i praktičnost karavana, sada se predstavila javnosti u Ženevi. Njegov novo razvijeni 3,0 TFSI motor s turbopunjenjem razvija (354 KS snage. Pogonska V6 jedinica ubrzava model S4 Avant iz stanja mirovanja do 100 km/h za 4,9 sekundi, sve do elektronski ograničene brzine od 250 km/h. quattro pogon i Audi drive select dio su serijske opreme. Ovaj model kreće u prodaju u ljeto 2016. godine, a početna cijena u Njemačkoj iznosit će 61.150 eura.

Baš poput modela Q2 i S4 Avant, Audi u Ženevi predstavlja i novi vrhunski model iz Q3 serije; RS Q3 performance. Njegov 5-cilindarski motor ima snagu od 367 KS – 27 KS više od modela RS Q3. On ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,4 sekunde te postiže najveću brzinu 270 km/h. Njegova ekskluzivna oprema upotpunjuje njegovu izvanrednu snagu. Sportski SUV već se nalazi u prodaji, s početnom cijenom od 61.000 eura na njemačkom tržištu. Također na Salonu automobila u Ženevi pokazani su i RS 6 Avant performance i RS 7 Sportback performance.