Arhiva Kolumni

NOVI DS 3 I DS 3 CABRIO: JOŠ OTMJENIJI, SUVREMENIJI I UČINKOVITIJI!

15.04.16

Nakon lansiranja DS 3 u 2010., 390 000 kupaca podleglo je šarmu te otmjene i suvremene pariške ikone.

Od Pariza do Tokija, od Londona do Buenos Airesa... DS 3 postao je prava ikona, zahvaljujući snažnoj osobnosti, jedinstvenom stilu, užitku u vožnji i suvremenoj opremi. Kupci ističu da u obje izvedbe, kabrioletu i limuzini, nudi vrhunski spoj udobnosti i dinamičnosti. Zahvaljujući tim uspjesima, Novi DS 3 i DS 3 Cabrio, koji se lansiranju na hrvatsko tržište od 5. travnja, još su atraktivniji i njihov dizajn donosi novosti (novi prednji kraj, nove mogućnosti personalizacije) i još više funkcija (internetske usluge, sustav pomoći u vožnji). Kako bi zadržao lakoću u gradu i izvan njega, svestrani gradski automobil marke DS, koji je odnedavno opremljen mjenjačem najnovije generacije EAT6 sparenim s motorom PureTech 110.

„Prava ikona“, „jedinstveno ostvarenje“, „DS 3 ruši ustaljena pravila u svijetu automobila“ „automobil koji je obilježio svoje doba“… To su riječi hvale kupaca kada govore o svojem automobilu DS 3. Vozači su sretni i ponosni što su pronašli vozilo koje je ujedno jedinstveno i po njihovoj mjeri, automobil koji budi želju i svakodnevicu čini zavodljivom. Taj dojam u potpunosti dijele i timovi marke DS. Stoga je osuvremenjivanje tog automobila istodobno užitak i izazov. Recept za uspjeh: nadograditi ono na čemu se temelji uspjeh modela DS 3 – personalizacija, stil, dinamičnost – te ga obogatiti tehnologijom i opremom u duhu vremena (učinkovitim motorima, dodirnim zaslonom povezanim s internetom itd.). Ne smije se zaboraviti ni strast i posvećenost detaljima koji svakodnevno pokreću stiliste, tehničare i inženjere marke DS.

„Prava priča o uspjehu, Novi DS 3 i Novi DS 3 Cabrio danas ponovno potvrđuju svoju pripadnost Marki. S njima je obitelj DS potpuna. Profinjene, tehnološki napredne i učinkovite, te dvije pariške ikone privlače kupce koji su u potrazi za izražajnošću, personalizacijom i doživljajima u vožnji. Prpošni modeli utjelovljuju umijeće življenja u gradu i izvan njega.“ 
Yves Bonnefont, generalni direktor marke DS.

Avangardan dizajn

„Predivan, suvremen i, ponajprije, iznimno originalan automobil“, kupac iz Italije (37 godina).

Prvi DS koji nosi vrlo izražajan svjetlosni potpis DS LED VISION, DS 3 uvijek je znao spojiti avangardu i estetiku. Danas dobiva i novi prednji kraj DS (DS WINGS) oblikovan poput umjetičnog djela, s okomito postavljenom prednjom maskom šesterokutnog oblika koju krasi logotip DS. Kromirani okvir naglašava eleganciju te se proteže prema svjetlima i svjetlima za maglu s tehnologijom LED, i to dvama kromiranim krilima, novitetima uvedenim na novim modelima DS 3. Tako je prednji kraj osuvremenjen i u savršenom je skladu sa stilom automobila te se prvi put na automobilu DS pojavljuje dva elementa Wings. Podrazumijeva se da trend treba pokrenuti prvim modelom DS iz linije i pravom ikonom marke DS. Tako je dodatno naglašen izgled Novog DS 3 kao dragulja dostojnog luksuznog francuskog umijeća.

Uspjeh modela DS 3 ponajprije počiva na njegovom neponovljivom stilu. Dizajnerski timovi DS stoga su sačuvali njegove jedinstvene adute koji su pravi odraz osobnosti modela DS 3: lebdeći krov, dvobojnu obradu karoserije (krov/karoserija) i liniju pojasa karoserije u obliku peraje morskog psa.

DS 3 je zbog svoje istodobno kompaktne i dinamične siluete, ukrašene kromiranim potpisom, jedinstven, izražajan i zavodljiv automobil. Ta su obilježja naglašena njegovom stražnjom linijom s LED svjetlima s 3D efektom čiji je pogled iznimno hipnotičan.“ Thierry METROZ, direktor dizajna marke DS.

Novi DS 3 je jedinstveno ostvarenje zbog svojih višestrukih mogućnosti personalizacije (krov, karoserija, kućišta osvrtnih zrcala, naplatci, ukrasna letvica na armaturnoj ploči, gornji dio ručice mjenjača i presvlake), što i namjerava ostati zahvaljujući 78 mogućih kombinacija boja karoserije i krova. Bilo limuzinu ili kabriolet, svatko želi Novi DS 3!

 

Vrhunsko tehnološko ostvarenje

 

Svi modeli DS opremljeni su svestranim tehnologijama.

„Namijenjen je zaljubljenicima u automobile koji ih pažljivo biraju i kojima su bitni i najsitniji detalji. Inovativna i suvremena ikona…“ klijentica iz Francuske (33 godine)

 

Neviđena kvaliteta osvjetljenja sa svjetlima DS LED VISION

Dostupna od srpnja 2014., nova svjetla, baš kao i Novi DS 4 i DS 5, opremljena su tehnologijom LED (putem tri modula od 3 W koji su obrađeni poput dragog kamenja) i ksenonskom tehnologijom (jedan modul od 25 W) s LED pokazivačima smjera sa stupnjevitim paljenjem. Ugrađena su i nova svjetla za maglu s LED tehnologijom koji naglašavaju hipnotični pogled modela DS 3.

Zajedničkom uporabom LED i ksenonske tehnologije, svjetlosni snop je snažan, širok i jednolik pa osigurava bolju vidljivost i udobnost tijekom noćnih putovanja. To omogućuje i smanjenje potrošnje energije kratkih svjetala za 50 % i dugih svjetala za 67 %, a znatno je poboljšana i njihova dugotrajnost.

Ukratko, postiže se bolja vidljivost i veća udobnost, osobito tijekom noćnih putovanja te se smanjuje energija potrebna za osvjetljenje.

 

iOS ili Android? Uz funkciju Mirror Screen ne morate birati

Novi DS 3 opremljen je funkcijom Mirror Screen koja je kompatibilna s aplikacijom Apple CarPlay™, odnosno MirrorLink® za telefone s operativnim sustavom Android. Ta funkcija vozačima omogućuje da na inteligentniji, sigurniji i zabavniji način uživaju u personaliziranom svijetu svojeg pametnog telefona.

Zahvaljujući najnovijem 7' tabletu u boji, iskustvo vožnje u DS modelima uvijek je tehnološki napredno. Osim pojednostavnjenom pristupu funkcijama automobila (20 gumba manje na središnjoj konzoli), preko zaslona možete upravljati funkcijom Mirror Screen. Ovu je funkciju moguće koristiti putem aplikacija Apple CarPlay™ ili MirrorLink® te se njome može upravljati pametnim telefonom izravno na zaslonu armaturne ploče. Preko aplikacije Apple CarPlay™, vozač može intuitivno telefonirati, služiti se aplikacijom Karte, slušati glazbu ili pristupiti svojim porukama samo jednom riječju ili pritiskom gumba. Aplikacijom CarPlay™ lako se možete služiti i njome upravljati putem sučelja u automobilu ili aktivacijom glasovnog prepoznavanja Siri, pri čemu se vozač ne ometa u vožnji.

Danas se svi modeli DS mogu povezati s raznim uređajima, a to je dokaz da su doista prava tehnološka ostvarenja. 

Posebne tehnologije koje ispunjuju očekivanja kupaca modela DS 3

Automatsko kočenje u gradu

Pod nazivom Active City Brake, ovaj sustav automatskog kočenja u gradu omogućuje izbjegavanje sudara pri niskim brzinama ili smanjenje udara. Laserski senzor kratkog dometa smješten iznad vjetrobrana prepoznaje prepreke kao što je vozilo koje se kreće u istom smjeru ili je zaustavljeno. Do brzine od 30 km/h prepoznaje eventualnu opasnost i automatski aktivira sustav za kočenje, a da vozač ne mora pritisnuti papučicu kočnice, čime se izbjegava sudar ili se smanjuju njegove posljedice zbog smanjene brzine pri udarcu. Automatskim se kočenjem vozilo može potpuno zaustaviti ako je to potrebno. U tom se slučaju vozilo privremeno zadržava zaustavljeno (tijekom oko 1,5 sekundi) kako bi vozač mogao preuzeti kontrolu pritiskom na papučicu kočnice.
Valja napomenuti da prije pokretanja automatskog kočenja te ako sustav prepozna opasnu situaciju, prethodno se puni hidraulični sustav kočnica i približuju se kočione pločice (funkcija PREFILL, djelovanje koje vozač osjeti). Ako je u određenoj situaciji potrebno automatsko kočenje, sustav tako brže reagira (za nekoliko stotina milisekunda).
Nova oprema za svakodnevnu udobnost

Pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, kamera za vožnju unatrag s prikazom slike na 7“ zaslonu, pomoć pri kretanju na kosini (odsada i s ručnim mjenjačem) jednako je tako oprema dostupna s Novim DS 3, zbog koje je taj automobil pravi spoj tehnologija u manje od 4 metra duljine.

 Profinjenost i pozornost posvećena detaljima

„Novi DS 3 još je ekskluzivniji, pravi dragulj francuskog luksuza“, kupac iz Francuske (40 godina).

Trenutačno 78 mogućih kombinacija različitih krovova i boja karoserije, više od 3 milijuna mogućnosti s obzirom na sve elemente vanjske i unutarnje personalizacije te na različite motore dostupne ovisno o razini opreme... DS 3 snažno i ponosno ističe svoju osobnost i dokazuje svoj karakter.

 

Kao otmjena i suvremena pariška ikona, uvijek u toku zbivanja, Novi DS 3 oplemenjen je novom bojom karoserije (crvena Aden) i sasvim novom bojom krova (smeđa Topaze koja je inspirirana dragim kamenjem te se savršeno slaže s novom ukrasnom letvicom na armaturnoj ploči). Stoga je vanjska personalizacija suvremenija no ikad zahvaljujući deset naljepnica za krov dostupnih za limuzinu, zajedno s četiri boje krova, četiri boje platnenog krova za kabriolet, deset kućišta osvrtnih zrcala te 15 aluminijskih naplataka od 16'' i 17'' koje je moguće birati uz obje siluete.

Unutrašnjost je također nadahnuta modom te se poigrava materijalima. Otkrivene su i nove presvlake i boje unutrašnjosti (tkanina Dinamica crne boje Basalte, unutrašnjost smeđe boje Topaze…).  Bezvremenska koža: kožom napa prekrivena su sjedala s ekskluzivnim izgledom ručnog sata, simbolom marke DS, koja dolazi u novoj smeđoj boji Trinitario. Ujedno je i ukrasnu letvicu na armaturnoj ploči moguće presvući kožom s izvezenim monogramom DS, dok se kućište instrumentne ploče također može presvući umjetnom kožom s kontrastnim prošivom.

Lijep i odvažan, Novi DS 3 ponovno ruši ustaljena pravila i donosi dašak svježine u svijet francuskog luksuza. Bilo da je riječ o limuzini ili kabrioletu, ključne riječi modela DS 3 jesu zavodljivost i dinamičnost.

Udobna i dinamična vožnja 

Novi DS 3, gradski automobil na prvi pogled, jednako je spretan u gradu kao i na otvorenoj cesti zahvaljujući dimenzijama zbog kojih je iznimno okretan te ponajprije zahvaljujući performansama prvoklasnog motora. Ovaj automobil prilagođava se svim željama zahvaljujući ponudi od šest motora (dva trocilindarska benzinska motora PureTech – izglasan za „međunarodni motor 2015.“ – jedan četverocilindarski benzinski motor THP i tri četverocilindarska dizelska motora BlueHDi) opremljena tehnologijom SCR (Selektivna Katalitička Redukcija), dva mjenjača (najnoviji ručni mjenjač s 5 ili 6 stupnjeva prijenosa i automatski mjenjač) te emisijama CO2 od 87 g/km (s motorom BlueHDi 100) do najviše 129 g/km.

„Automobil koji volite voziti. Čisti užitak“ kupac iz Njemačke (47 godina)

Pure Tech 110 S&S EAT6: savršeni spoj

Najnoviji mjenjač EAT6 na modelu DS 3 sparen je s trocilindarskim benzinskim motorom PureTech 110 S&S. Taj motor s turbopunjačem nudi veliki okretni moment već od malog broja okretaja. Ovaj spoj motora i mjenjača idealan je za gladak i dinamičan užitak u vožnji. Vozačima je bitno da su promjene stupnjeva brže i glađe te da su poboljšani užitak u vožnji, reaktivnost i ubrzanje. Uostalom, brojke govore same za sebe: limuzina u mješovitoj vožnji troši 4,6 l/100 km, kabriolet 4,9 l/100 km, te limuzina ispušta 105 g CO2 po kilometru (manje za 40 g/km, odnosno 30 % u odnosu na VTi 120 BVA), a kabriolet 112 g /km, pri čemu okretni moment od 205 Nm postiže već od 1500 o/min.

Od dinamičnosti do udobnosti

Udobnost je također jedna od ključnih riječi za Novi DS 3, automobil za dinamičnu vožnju. Osobito kada je riječ o novom modelu DS 3 Cabrio. Ilustrirat ćemo dvama primjerima: vožnja sa spuštenim krovom do 120 km/h koja je moguća spuštanjem i podizanjem platnenog krova ili uzorna akustična udobnost u kabrioletu zahvaljujući visokokvalitetnoj tkanini (višeslojna tkanina od kompozitnih materijala s unutarnjim akrilnim slojem za zvučnu izolaciju) i zahvaljujući aerodinamičnom deflektoru koji služi optimalnoj zvučnoj udobnosti.

Za svakodnevnu je udobnost zaslužan i obujam prtljažnika koji je najveći u kategoriji (285 l u limuzini i 245 l u kabrioletu). Udobno je i putnicima straga na dugim putovanjima.

PODACI O DS 3

-          2 siluete: limuzina i kabriolet

-          390 000 prodanih primjeraka u svijetu od lansiranja

-          Limuzina lansirana u ožujku 2010., a kabriolet početkom 2013.

-          78 kombinacija krova i karoserije

-          DS 3 Cabrio, sa stvarnih 5 mjesta, može se sa spuštenim krovom voziti do 120 km/h

-          3 motora Best in Class u pogledu emisije CO

-          Tehnologija SCR (Selektivna Katalitička Redukcija) na motorima BlueHDi

-          Dimenzije:  duljina od 3,95 m; širina od 1,71 m; visina od 1,46 m; krug okretanja od 10,2 m do 10,4 m, ovisno o gumama