Arhiva Kolumni

Sportska elegancija – novi Audi A5 i S5 Coupé

06.06.16

Svjetska premijera: nova uspješnica dizajna iz Ingolstadta Snažni 6-cilindarski motori za više užitka i učinkovitosti tijekom vožnje Visokotehnološka unutrašnjost s Audi virtual cockpitom i sustavom

Svjetska premijera: nova uspješnica dizajna iz Ingolstadta

Snažni 6-cilindarski motori za više užitka i učinkovitosti tijekom vožnje

Visokotehnološka unutrašnjost s Audi virtual cockpitom i sustavom

 

Audi je 2007. godine s modelom A5 revolucionirao svoju klasu vozila srednje veličine. Proizvođač automobila sa sjedištem u Ingolstadtu stvorio je umjetničko djelo koje je u hipu osvojilo srca obožavatelja diljem svijeta. Devet godina kasnije dolazi do lansiranja druge generacije – s novim, markantnim izgledom i vrhunskom tehnologijom na svakom koraku. Nova generacija modela A5 Coupé ima atletski nastup, sportski karakter te odiše elegancijom. Njegov dizajn ide ruku pod ruku sa sofisticiranom aerodinamičnošću. Ispod kože modela A5 nalazi se dojmljiva, potpuno nova šasija, snažni motori te inovativne infotainment značajke i sustavi potpore za vozača.

Kako dizajn umjetničkog djela učiniti još ljepšim? To je pitanje godinama mučilo dizajnere tvrtke Audi. Rezultati su dojmljivi: novi Audi A5 Coupé odiše sportskim, suvremenim i markantnim izgledom. No unatoč tome ostaje vjeran svojoj DNK jer je sportski i elegantan karakter prenesen i na novu verziju. Najbolji primjer je valovita linija ramena kojom se odlikovao i prethodni model. Precizna zakrivljena linija s naglašenim izbočinama iznad kućišta kotača naglašava sva četiri kotača – simbol za quattro pogon na sve kotače. Savršeno uravnotežene proporcije s dugačkim poklopcem motora, proširenim međuosovinskim razmakom i kratkim ovjesima naglašavaju sportski karakter novog Audija A5 Coupé. Oblikovana Singleframe rešetka hladnjaka znatno je plića i šira nego kod modela prethodnika. LED stražnja svjetla i opcijska LED ili Matrix LED glavna svjetla s dinamičnim pokazivačima smjera čine vrhunsku tehnologiju vidljivom i nakon što padne mrak.

Motori

Novi Audi A5 Coupé lansirat će se na tržište s pet motora: dva TFSI i tri TDI motora. Njihova izlazna snaga znatno je narasla te sada iznosi između 140 kW (190 KS) i 210 kW (286 KS). Oni u usporedbi s prethodnim modelom nude i do 17 posto više učinka, pri čemu troše čak 22 posto manje goriva. Svi motori objedinjuju visoku učinkovitost sa sportskim razvojem snage i neometanim radom – osobito dva 3,0 TDI 6-cilindarska motora. Sa svojim novo razvijenim 3,0 TFSI motorom, Audi S5 Coupé sada vozi u vlastitoj ligi. Turbopunjeni V6 odlikuje se vrlo učinkovitim performansama nalik onima kod sportskih automobila. Sa svojim obujmom od 2995 cc, turbopunjeni 6-cilindarski motor proizvodi 260 kW (354 KS) snage, što je 15 kW (21 KS) više od motora u prethodnom modelu.

Pogon

Novi Audi A5 Coupé isporučuje se s rješenjem pogonskog sklopa skrojenim za svaku varijantu motora. Ručni 6-stupanjski mjenjač i 7-stupanjski S tronic upotrebljavaju se zajedno s 4-cilindarskim motorima, kao i 160 kW (218 KS) 3,0 TDI motor s pogonom na prednje ili na sve kotače. A 8-stupanjski tiptronic rezerviran je za vrhunski dizelski motor s 210 kW (286 KS) i S5 motorom. Oba motora standardno su opremljena quattro pogonom na sve kotače. Audi također nudi opcijski sportski diferencijal na stražnjoj osovini za još dinamičniju i precizniju vožnju. Novi quattro s ultra tehnologijom također je raspoloživ po prvi put. Trenutačno se može kombinirati s 4-cilindarskim TFSI i TDI motorima s ručnim mjenjačem. Poboljšan radi učinkovitosti, ovaj pogonski sustav ne pokazuje nikakve osjetne razlike prema permanentnim sustavima po pitanju vuče i dinamike vožnje.

Šasija

Potpuno nova šasija jedna je od prednosti modela Audi A5 Coupé. Ona vozaču nudi optimalnu udobnost kombiniranu s visokim stupnjem okretnosti. Model A5 stoga s jednakom opuštenošću svladava uske, krivudave planinske ceste te dugačka putovanja autocestom. Tvrtka Audi opcijski nudi ovjes s kontrolom amortizera. Ona je integrirana u dinamični sustav rukovanja poznat pod nazivom Audi drive select, kojim se vozaču omogućuje modificiranje osnovnih karakteristika u nekoliko koraka. Elektromehanički servoupravljač također predstavlja novu razvojnu tehnologiju tvrtke Audi. On se prilagođava trenutnoj brzini vozila i pruža iznimno preciznu povratnu informaciju s ceste. Opcijski je raspoloživ dinamični upravljač, koji svoj omjer prijenosa varira ovisno o brzini i kutu upravljača.

Karoserija

Audi A5 Coupé znatno je učinkovitiji od njegovog prethodnika. To uvelike leži u smanjenju težine te sofisticiranoj aerodinamici. Inženjerima je uspjelo smanjiti težinu praznog vozila za punih 60 kilograma. Karoserija je najlaganija u svojoj konkurentskoj klasi zahvaljujući inteligentnoj mješavini materijala i lakoj konstrukciji dizajna. S vrijednošću otpora zraka od 0,25, Audi Coupé također je predvodnik svoga segmenta po pitanju aerodinamike.

Unutrašnjost

 Unutrašnjost profitira od povećanih dimenzija i dužeg međuosovinskog razmaka. Prostor za vozača i putnike puno je izdašniji. Horizontalna konstrukcija instrumentne ploče i kontinuirana traka s mlaznicama za zrak stvaraju osjećaj šireg prostora. Kao što je tipično za Audi, kvaliteta konstrukcije unutrašnjosti beskompromisno je visoka. Visokokvalitetni materijali u širokoj ponudi boja stvaraju posebice ugodan ambijent te naglašavaju premium karakter ovog modela vozila srednje veličine. Opcijski raspoloživo ambijentalno osvjetljenje naglašava unutrašnjost s izborom od 30 namjestivih tonova boja. Novi A5 Coupé također nanovo definira mjerilo klase za zračnu akustiku. Kvaliteta akustike gotovo je istovjetna onoj kod modela iz segmenta luksuznih automobila.

Prtljažnik nudi zapreminu od 465 litara, 10 litara više nego kod prethodnog modela. Stražnja klupa može se podijeliti u omjeru od 40:20:40 i jednostavno se preklapa unaprijed korištenjem ručica u prtljažniku. Tvrtka Audi također nudi coupé s dvoja vrata i opcijskim upravljanjem pokretima za otvaranje poklopca prtljažnika pokretom noge. Opcijski raspoloživa kuka za vuču električno se otpušta pritiskom na gumb.

Zaslon i kontrole

A5 Coupé sada je po prvi puta raspoloživ s opcijskim Audi virtual cockpitom, 12,3” TFT zaslonom s rezolucijom od 1440 x 540 piksela. On zajedno sa sustavom MMI navigation plus, koji uključuje 8,3” zaslon na središnjoj konzoli, tvori centralnu informacijsku jedinicu. Okrugli regulator je središnja je točka MMI terminala. Na njegovoj površini smještena je podloga osjetljiva na dodir. Ta se podloga upotrebljava za unos znakova te za pokrete s više prstiju, što vozaču primjerice omogućuje zumiranje karte. Cjelokupna logika upravljanja MMI sustavom slična je onoj kod pametnog telefona, uključujući inteligentnu funkciju pretrage slobodnim tekstom. Novi, prirodniji sustav upravljanja govornim naredbama može prepoznati unose stvorene korištenjem svakodnevnim jezikom, poput: „Call John.”

Infotainment i Audi connect

Usluga Audi connect kupcima omogućuje opcijske podatkovne pakete za individualno korištenje internetom preko Wi-Fi hotspota. Na taj se način svim putnicima omogućuje surfanje internetom te slanje/primanje e-mailova na do osam mobilnih uređaja po prihvatljivim cijenama. A5 također se može opremiti opcijskim paketom Audi connect safety & service. On uključuje funkcije poput automatskog poziva u nuždi u slučaju sudara, online pomoć na cesti te zahtjev za servis Audi service request, kao i funkcije na daljinu koje se mogu koristiti s aplikacijom MMI connect na pametnom telefonu, pametnom satu ili – u kombinaciji s četvrtom generacijom Apple TV uređaja. Primjeri uključuju zaključavanje i otključavanje automobila, provjeravanje lokacije na kojoj je automobil parkiran te pozivanje statusa o vozilu. S Audi smartphone sučeljem, sustavi Apple Car Play i Android Auto po želji unose poznati svijet pametnog telefona u automobil. Opcijski raspoloživi Audi phone box s bežičnim punjenjem u središnjem naslonu za ruke koristi se uparivanjem u bliskom polju za bežično povezivanje pametnog telefona i antene vozila te omogućava induktivno punjenje u skladu sa standardom Qi. Za vrlo zahtjevne Hi-Fi obožavatelje opcijski je raspoloživ sound sustav Bang & Olufsen sa svojim inovativnim 3D zvukom.

Sustavi potpore za vozača

Inteligentna kombinacija različitih tehnologija povećava sigurnost, udobnost i učinkovitost novog Audija A5 Coupé. Audi također istovremeno čini sljedeći korak prema pilotiranoj vožnji. Širok izbor inovativnih sustava potpore za vozača postavlja standarde u ovom segmentu. U usporedbi s prethodnim modelom gotovo su svi sustavi ili u potpunosti novi ili znatno unaprijeđeni.

Predvidljiva potpora za učinkovitost pomaže vozaču pri uštedi goriva, Audi active lane assist pomaže automobilu da ostane u svome voznom traku, a automatska regulacija razmaka Stop&Go s potporom kod prometnog zastoja vozaču nudi olakšanje u prometu koji se sporo kreće.

Nove i važne sigurnosne značajke uključuju potporu pri parkiranju, stražnju potporu za nadzor bočnog prometa, upozorenje pri izlasku iz vozila, potporu za izbjegavanje sudara te pomoć pri skretanju, kao i sustave Audi pre sense. Prepoznavanje prometnih znakova temeljeno na kameri zaokružuje cjelokupni portfelj. U usporedbi s prethodnim modelom, popis standardne opreme još je izdašniji. Među značajkama nalaze se i ksenonska glavna svjetla s LED svjetlima za dnevnu vožnju te LED stražnja svjetla, LED svjetla u unutrašnjosti, Audi MMI radio plus sa 7” MMI zaslonom u boji, Bluetooth sučelje i funkcija punjenja preko USB priključka, višenamjensko kolo upravljača s 3 kraka (uključujući prekidače za mijenjanje stupnjeva prijenosa kod modela s automatskim mjenjačem), zatezače pojasa s mogućnošću namještanja visine, dinamični sustav rukovanja Audi drive select i Audi pre sense city. Nove varijante opreme pružaju brojne prilike za individualizaciju, kako u unutrašnjosti tako i u vanjskom području vozila. Osim osnovnog modela također postoje linije sport i design. Sportski paket S line i Audi design selection raspoloživi su za sofisticiranu individualizaciju, i to posebice unutrašnjosti. Audi nudi i paket vanjske opreme S line za posebice dinamičan izgled.

Audi S5 Coupé

 Od 0 do 100 km/h za 4,7 sekundi. Novi Audi S5 Coupé kombinira dramatičnu eleganciju s performansama sportskog automobila. Njegov novorazvijeni, turbopunjeni V6 motor proizvodi 260 kW (354 KS) te troši svega 7,3 litre goriva na 100 km. Oštriji vanjski dizajn linije S i detalji u unutrašnjosti specifični za liniju S naglašavaju dinamični karakter ovoga sportskog coupéa marke Audi s dvojim vrata.

Uvođenje novog Audija A5 Coupé na hrvatsko tržište očekuje se krajem 2016.