Arhiva Kolumni

Otkrivamo zašto je BMW serije 5...

25.08.16

...najuspješniji poslovni automobil na svijetu – prodano više od dva milijuna primjeraka bestsellera...

S više od dva milijuna prodanih vozila, aktualni BMW serije 5 postavlja nove standarde u premium poslovnom segmentu. Od svog izlaska na tržište 2010. godine, šesta generacija BMW-a serije 5 bila je na prvom mjestu po pitanju dizajna, vozne dinamike i učinkovitosti. Zahvaljujući tome, ona je postala dosad najuspješnija generacija BMW-a serije 5, pored toga također na vodećem mjestu na svjetskim listama bestselera u segmentu u periodu od posljednjih šest godina. U usporedbi sa prethodnim generacijama, prodaja trenutnog BMW-a serije 5 porasla je za više od 42 posto.

Potražnja za BMW-om serije 5 visoka u cijelom svijetu
Od početka proizvodnje 1972. godine, prodano je više od 7,5 milijuna vozila BMW serije 5, sada već u šestoj generaciji. Stoga je ova serija jedan od odlučujućih faktora BMW-ove priče o uspjehu. Štoviše, već šest godina, trenutna generacija BMW serije 5 je na vodećem mjestu na tržištu premium poslovnih automobila. Samo u prošloj godini, više od 347.000 kupaca u cijelom svijetu odlučilo se za kupnju modela BMW serije 5 Limuzina, BMW serije 5 Touring ili BMW serije 5 Gran Turismo. Svoju izvanrednu popularnost serija jednim dijelom duguje velikom izboru motora. Širok spektar snažnih i učinkovitih benzinskih i dizelskih motora sa četiri, šest i osam cilindara dostupan je za vozila BMW serije 5. Motori se kreću u rasponu od BMW-a 518d (kombinirana potrošnja goriva: 4,7- 4,3 l/100 km; kombinirane emisije CO2: 124–114 g/km)* do izuzetno dinamične M5 limuzine, koja pod haubom skriva 412 kW/560 KS (423 kW/575 KS ako je opremljena paketom Competition, kombinirana potrošnja goriva: 9,9 l/100 km; kombinirane emisije CO2: 231 g/km)*. Nadalje, BMW serije 5 dolazi ili s opcijom pogona na stražnje kotače ili s BMW xDrive inteligentnim pogonom na sva četiri kotača. Sa svojom opsežnom mrežom funkcija u sklopu sustava BMW ConnectedDrive i jedinstvenim uslugama kao što je Inteligentan poziv u nuždi s prepoznavanjem težine prometne nezgode, BMW serije 5 također postavlja standarde i po pitanju umrežavanja vozila.

 

Brojne nagrade za BMW serije 5
Međunarodno priznanje i uspjeh koji uživa aktualan BMW serije 5 dodatno se ističe zahvaljujući velikom broju odlikovanja za izvrsnost i nagrada koje je prikupio u posljednjih šest godina. Primjerice, BMW serije 5 je odnio pobjedu po izboru čitateljstva u anketi „Najbolji automobili 2016. godine“ („BEST CARS 2016”), koju je proveo časopis „auto motor und sport” te je tako osvojio nagradu u kategoriji više srednje klase („Upper Midrange”) već šesti put zaredom. BMW serije 5 bio je podjednako uspješan i u čitateljskoj anketi „Auto Trophy” koju je provodio časopis „Auto Zeitung”. Povrh toga, BMW serije 5 je osvojio i brojne nagrade za dizajn, od kojih su “red dot award”, “iF Gold Award”, “Good Design Award” i Nagrada za dizajn („Design Prize“) Savezne Republike Njemačke samo neke od najistaknutijih. Poznati stručnjaci za ispitivanje tržišta iz tvrtke J.D. Power and Associates potvrdili su visoku kvalitetu BMW-a serije 5. Premium vrijednost, pouzdanost i izvanredna ergonomičnost koju nudi BMW serije 5 naišli su na priznanje u istraživanju „Initial Quality Study” („Početno ispitivanje kvalitete“). Osim toga, BMW serije 5 je bio prvi i u istraživanju „APEAL”, u kojem kupci ocjenjuju performanse i dizajn svog novog vozila. DK