Arhiva Kolumni

Vozači oprez!

05.09.16

Počela je škola i na hrvatskim cestama nalazi se 42.000 novih sudionika u prometu...

Na konferenciji za novinare, održanoj u amfiteatru Ravnateljstva policije, istaknuto je kako je početkom nove školske godine 2016./2017. u prve razrede osnovnih škola u Hrvatskoj upisano preko četrdeset tisuća djece. Opet jezikom prometne policije: više od četrdeset tisuća novih svakodnevnih sudionika u prometu! Kako prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa imaju značajnu ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Najpoznatija od ovih aktivnosti je akcija „Poštujte naše znakove“, koja se provodi kontinuirano još od 1995. godine. Njenu učinkovitost i svrhovitost kroz godine dokazuje znatno smanjeni  broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija navodi da ovogodišnje stanje sigurnosti karakterizira smanjenje svih brojčanih pokazatelja vezanih za prometne nesreće i stradavanje u njima. Ono što posebno zadovoljava je ponovno smanjenje broja smrtno stradalih i to za 23 osobe ili 12,9 posto. Ništa manje važan je podatak o smanjenju broja ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama. Njih je u sedam mjeseci ove godine, za 245 ili 3% manje nego u istom razdoblju prošle, 2015. godine.
Smanjenje broja najtežih stradavanja, sigurno je za istaknuti, pogotovo kada je riječ o djeci. Ali zabrinjava nešto drugo. Naime, prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja, s kojima bi zapravo trebala biti najsigurnija. Nepropisno se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije. Apeliramo na roditelje da vode računa o sigurnosti svoje djece.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Momir Karin rekao je da podržava ovu akciju usmjerenu na najosjetljivije sudionike u prometu, djecu. „Svako dijete je jedan život, jedna budućnost, jedan svijet. Pozivam sve sudionike u prometu da pripaze na djecu i tako sačuvaju naš svijet, našu budućnost, a svoje zadovoljstvo izrazit ćemo kada broj smrtno stradale djece u prometu bude jednak nuli.“ Posebna gošća ove konferencije, Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, rekla je kako ovu akciju treba ponavljati i provoditi kroz cijelu godinu i podsjećati sve sudionike na sigurnost djece u prometu. Poziva roditelje da svoju djecu svakodnevno podsjećaju na prometna pravila, a posebno se osvrnula na djecu koja po prvi put samostalno, bez pratnje roditelja, kreću u školu te pozvala sve roditelje da prošeću s djecom na putu do škole kako bi se upoznala s trasom i stekla sigurnost.

Tijekom rujna policijski će službenici održati predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, a učenicima će se  podijeliti reflektirajuće kišne kabanice. Policijski će službenici biti nazočni i na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima prenijeli najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.
Svakog dana tijekom rujna policijski će službenici pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Prema nediscipliniranim vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu će poduzimati sve zakonom propisane mjere, a sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola će sankcionirati. Pojačano će kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola.
U vrijeme trajanja akcije u zonama škola raditi će i pripadnici prometne jedinice mladeži kako bi upravljali prometom pješaka na pješačkom prijelazu u blizini škole, a pridružiti će im se i školske prometne jedinice u školama u kojima su oformljene.
Svoj djeci, roditeljima i nastavnicima želimo sretan i siguran početak školske godine!

www.policija.hr