Arhiva Kolumni

Uvjetno prvenstvo

12.03.12

HAKS je objavio kalendar za 2012. godinu. I nikada, kao ove godine nema toliko „uvjetnih“ utrka...

Pula-Rovinj, MRC Sport, SAK Split, Zrinski, Kastavac, Buzet, Sveta Nedjelja od domaćih. S druge strane nacionalni savezi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine...dvoznamenkasti je broj uvjetno upisanih utrka u ovogodišnji kalendar HAKS-a. Bez obzira na razloge, motive, opravdanost ili neopravdanost toga; djeluje u najmanju ruku neozbiljno.

Ugovori između saveza i organizatora još nisu potpisani. Nacionalni savezi okolnih zemalja još uvjek nisu donijeli kalendare, povjerenik za sigurnost još nije dao „zeleno svjetlo“...

Razloga i objašnjenja zašto kalendar izgleda tako uvijek ima. Savez je poslao ugovore organizatorima, kako nam je rečeno, početkom veljače. Navedeni organizatori još ih nisu vratili u nacionalnu asocijaciju. Ne ulazeći u to što u ugovorima piše; ili su do sada trebali vratiti potpisane, ili se zahvaliti na organizaciji ako smatraju da su uvjeti u ugovoru nekorektni. Ovako; sve to ispada jako neozbiljno.

Ukoliko organizatori smatraju da su ugovori nekorektni, na njihovu štetu, da savez traži previše, da ne kažem da se ograđuje od svega, i sav rizik prebacuje na leđa organizatora; onda su to trebali jasno i glasno reći. A ne pričati u kuloarima. A priča se; ma koliko god neki tvrdili, ili će tvrditi drugačije. Bilo je prilike. Nedavno je u Zagrebu održana Skupština HAKS-a. I nitko od organizatora utrka nije rekao ni jednu riječ. Od čega se boje, čega se ustručavaju? I ako pristaju na Ugovor, ako se slažu s njim; zbog čega ga nisu potpisanog vratili u savez? Da su to napravili; kalendar sigurno ne bi izgledao kako izgleda. Teoretski, sve uvjetne utrke mogu biti otkazane, kao što i mogu biti vožene.

Neću ovdje o nedonošenju kalendara u susjednim zemljama. To što oni još uvijek nisu donijeli svoje kalendare i potvrdili utrke koje su i u kalendaru HAKS-a, problem je koji rukovodstvo saveza treba riješiti na nivou regije.

Sve ovo djeluje jako neozbiljno. HAKS se zatvara Ugovorima, organizatori ih ne vraćaju potpisane, u kalendar se upisuju utrke koje će biti organizirane „na časnu riječ“....čisti čušpajz. Pa zar je teško poštivati propisane uvjete? Zar je teško organizirati se i do određenog datuma predati čiste papire. A svima su nam puna usta bolje organizacije, poštivanja zakonitosti, pravila, propisa. I u ogromnom broju slučajeva, na upit što se događa dobivamo lakonski odgovor – ne brinite, sve će biti u redu.

U FIA-.i, na koju se svi volimo pozivati; kalendari se objavljuju točno na vrijeme. Postoje iznimke, ali to su samo iznimke. I zna se do kada se utrke prijavljuju, kada komisija  zasjeda i odobrava kalendar i kada kelendar ide na objavu. Kod nas; to je misaona imenica. I dvadeset godina od osnivanja saveza, dvije dekade od raspada jugo saveza kod nas još uvijek nema reda. Jer ovo što je objavljeno na stranicama HAKS-a, samo optimisti i naivni mogu zvati ozbiljnim kalendarom. Kalendarom koji će vozačima omogućiti da se pripreme za sezonu, da eventualno dobiju i koju kunu od sponzora. Sponzora; kojih je sve manje i manje.

 

- Dobar dan

- Dobar dan

- Izvolite

- Ja bi novce za utrke, imam dobar auto, idealan za reklamu

- Koliko utrka vozite ove godine

- Ne znam

- Kako ne znate?

- Pa ne znam, možda tri, možda šest

 

Neozbiljno, zar ne?