Arhiva Kolumni

Bravo Trogirani...

20.03.12

U ova vremena sjete se samo rijetki. A Trogirani su se sjetili. I već time su prvi prvaci u 2012. godini. Neslužbeni, ali u svih dobrih, kojima profit nije jedina misao vodilja; oni su pobjednici...

U nedjelju (25.ožujka) s početkom u 11 sati, na donjem parkiralištu Brodotrogira d.d. održat će se humanitarna utrka „ AK Trogir za Palčiće“ u organizaciji AK Trogir. Prihod od uplate startnine vozača, AK Trogir će donirati Klubu roditelja neodonoščadi „Palčići“.

Pomalo nezapaženo u medijima je prošao poziv članova AK Trogir. Organiziraju humanitarnu utrku iduće nedjelje. I sav prihod, sve uplate članarina vozača za utrku donirat će Klubu roditelja nedonošćadi „Palčići“

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ osnovan je u veljači 2010.g. u Zagrebu, a u lipnju iste godine i u Splitu. Osnovani su na inicijativu zdravstvenih djelatnika i roditelja s ciljem pomoći, edukacije i razmjene iskustva prijevremeno rođene djece, a djeluju pod motom - „Naša hrabrost njihova je snaga!“. Udruga djeluje na dugoročnom unapređenju skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu kojih se u Hrvatskoj rodi oko 5 posto godišnje.

Aktivnosti Udruge odvijaju se u suradnji i uz podršku EFCNI - Europske zaklade za brigu o novorođenoj djeci koja je prva paneuropska organizacija koja zastupa interese prijevremeno rođene djece i njihovih obitelji.

„Palčići Split“ - sastaju se u Klubu trudnica Split na adresi Ruđera Boškovića 28. Svake druge i četvrte subote u mjesecu od 10-12h održavaju se radionice/družionice kada roditelji razmjenjuju iskustva i pomažu u međusobnim problemima prijevremeno rođene djece te im pomažu u rješavanju istih. Jednom mjesečno dolazi i fizioterapeut, gđa Martea Konsa kada individualno vježba sa svakim djetetom.

Akcija Trogirana zaslužuje svaku pohvalu. I treba joj se odazvati. Svatko tko je član auto kluba iz Trogira, Splita, Omiša, okolice;  svatko ko ima svoj automobil; neka dođe. Neka vozi, ali i ne treba. Predpostavljamo da vožnja nije nimalo teška. Neka dođe, neka da svoj doprinos ovoj lijepoj akciji. U ova vremena, kada ljudske vrijednosti ostaju samo zapisano slovo na papiru; kada su dobrota, poštenje, iskrenost potisnuti od beskompromisnosti, neljudskosti, trkom za zaradom, nemilosrdnosti....; akcije poput ove zvuče pomalo nestvarno.

I Hrvatski auto i karting savez trebao bi razmisliti i svake godine, ma barem i jednom, organizirati neku utrku s koje bi prihod; ma koliko mali ili veliki bio, išao u korist humanitarnih akcija, organizacija, udruga. Uostalom; zbog čega nacionalni savez, automatski time i regionalni odnosno županijski savezi ne bi bili nositelji takvih akcija. I vjerujem da bi se svi rado uključili. Bez ikakvih problema. Nitko od Trogirana ne očekuje neki basnoslovni sakupljeni iznos. Ali i jedna kuna, samo jedna kuna znači kao milijun kuna. Jer; sjetili su se. A danas se sjete samo rijetki.

Ostavimo se za jedan trenutak borbi za rezultat, borbi za pozicije, međusobne netrpeljivosti, zakonitosti ili nezakonitosti postupaka, međusobnih neslaganja. Jedan dan, jedan trenutak posvetimo onima kojima to zaista treba. Jedan dan razmislimo koliko smo sretni što smo zdravi, što nemamo problema. Jedan dan zaboravimo da smo suci, sportski direktori, FIA funkcioneri, ma što god da smo. Jedan dan, postanimo samo ljudi, koji pomažu drugima. I vjerujte, osjećat ćemo se bolje. Ispunjenije. Trogirani su to napravili. Akcija je tu. Utrka, posebno organizirana za tu namjenu je pred nama. Vrijeme je da to učine i drugi.