Arhiva Kolumni

Koga Baumgartner „radi budalama“...?!

26.03.12

Dok je bio funkcioner, stalno se pozivao na Zakone i Pravilnike. Sada ih; svjesno krši. Namjerno, jer ne mislim da je glup, da ih ne zna. Svjesno radi druge; i vozače i klubove, običnim marionetama...

U novinarskom poslu srećem svakakve. Ali „primjerka“ poput Ante Baumgartnera rijetko je sresti. I ne vjeruješ što vidiš. Čovjek ne priznaje nikakve autoritete, radi po svom, od svog je županijskog saveza, posredno i od regije jug napravio privatnu prćiju. I ne obazire se i ne poštuje nikakve institucije, nikakve odluke. A na ruku mi ide i indolentnost nacionalne asocijacije koja ga tolerira. Zašto?

Zar zaista u savezu nema nitko snage da čovjeka koji svjesno krši propise, koji se oglušuje o odluke, dovede u red. Dok je bio funkcioner, mogao je raditi sve što je želio, odnosno što mu se dozvolilo. Legitimno. I tu nitko ne može reći niti jednu riječ. Ali, on to nije više. I umjesto da na tih, miran način, savjetuje mlađe, odgaja nove kadrove. Umjesto da u okviru Zakona organizira regiju, koju je i sam stvorio, on se iz tko zna kojih razloga ponaša kao „ništa mi ne mogu“, mene nigdje službeno nema.

Naime, Ante Baumgartner, shodno Zakonu o športu, suspendiran je sa svih funkcija u sportu, sve dok se ne okonča sudski proces povodom tragedije u Poreču, kada je poginuo jedan gledatelj, a Baumgartner je tamo obnašao odgovornu funkciju. I nije jedini koji je suspendiran. Ali je jedini koji se suspenzije ne pridržava. Primjerice; Sinša Sinčić nakon suspenzije nije radio; nestao je iz auto sporta. Odobreno mu je, na mala vrata, da radi u inozemstvu, ali u Hrvatskoj Ante Baumgartner više ne predstavlja apsolutno ništa. U auto sportu njega, do okončanja procesa, NEMA. I to je odluka.

Međutim, to do njegove svijesti nije doprijelo. Osobno mislim da je, ali se na to uopće ne obazire.

Svi znaju i pričaju u kuloarima da se Ante pojavljuje na velikom broju sastanaka, žirija, da drži „bank“, odlučuje, presuđuje, drži seminare, ispite. Ali, nitko nema hrabrosti to i javno napisati, službeno postaviti pitanje. Do jednom.  

Rekao je to i Arsen Ulčar u Vodicama; „pa zašto nitko od klubova i vozača ne postavi to pitanje javno, pismeno, zahtjevom,,na bilo koji način, ali u službenoj verziji.“ Osobno mi je to rekao.

I konačno se Ante Alduk, nakon što mu, kako on tvrdi Baumgartnerovom odlukom i direktnim utjecajem na Tina Baradu, nije dodjeljen pehar za osvojene rezultate odlučio i javno objavio što i kako misli. Podnio je, preko svog županijskog saveza prijavu protiv Ante Baumgartnera. I ne samo to. Riješenje koje je dobio, odluku; objavio je na facebook stranici HAKS-a. Objavio je odluku disciplinskog suca  Darka Krpana u kojem je odbijena žalba koju je podnio upravo protiv Ante Baumgartnera. I dodao je svoj komentar, kojeg ovdje nećemo citirati.

Izvadak iz odluke disciplinskog suca Darka Krpana:

ODBACUJE SE zahtjev Auto i karting saveza Šibensko-kninske županije za pokretanje disciplinskog postupka protiv ANTE BAUMGARTNERA, podnesen 2. ožujka 2012. godine

...Ante Baumgartner nije vozač, suvozač ili sudac niti športski djelatnik HAKS-a te se na njega ne može primjenjivati Pravilnik niti mu se može izreći bilo kakva disciplinska mjera prema pravilima HAKS-a. Zbog toga disciplinski sudac nije ispitivao da li je i u kojoj funkciji na spornoj dodjeli bio gospodin Baumgartner. Ukoliko je smatrao da su prilikom dodjele počinjene bilo kakve nepravilnosti, podnositelj je eventualno mogao postaviti pitanje odgovornosti organizatora dodjele...

I dalje slijedi objašnjenje zbog čega je zahtjev odbien.

Odluka disciplinskog suca je razborita i u konačnici točna. Jer, Ante Baumgartner nije ni vozač, ni suvozač i športski djelatnik. I jedino je tako Darko Krpan mogao odlučiti. Sve ostalo bilo bi krivo.

Ali,,,uvijek postoji onaj ali....

E taj ali jasno pokazuje da netko nekoga, ili lud zbunjenog...

Na nedavnom sudačkom seminaru koji je organizirao AK Mihovil iz Šibenika, pojavio se Ante Baumgartner (ni AK Mihovil nema pravo organizirati samostalne seminare, ali to je druga priča). Predavao je on i ranije, u Splitu, ali naveli smo samo zadnji primjer Baumgartnerove samovolje. I nije išao sam; uz njega su putovali Ivica Pivčević i Tino Barada. Vjerojatno će ili pretpostavljamo tvrditi da je on bio samo gost; međutim, na službenim stranicama HAKS-a, na popisu sudaca i predavača nalazi se ime ANTE BAUMGARTNER.

Tko ga je postavio, tko je dao dozvolu i odobrenje da se njegovo ime nađe na popisu (popis je arhiviran i sačuvan, op.a.). Da li to znači da Darko Krpan kao disciplinski sudac pojma nema o pravilima, zakonima, odlukama. Čemu uopće onda disciplinski sudac, čemu bilo kakve odluke tijela HAKS-a, ako ih pojedinci svjesno krše i to im se tolerira. Tko Baumgartneru daje vjetar u leđa, da ruši legalitet saveza, ostale suce i funkcionere radi budalama. Dobivamo li novog „genijalca“ u HAKS-u, čovjeka koji uopće ne poštuje odluke saveza, koji svojim postupcima jasno pokazuje da ga uopće nije briga za Zakon i Pravila. I po svem sudeći, prema onome što i kako radi, čovjeka koji uopće ozbiljno ne doživljava odluke o vlastitoj suspenziji.

Svojim ponašanjem u krajnje neugodan položaj stavlja čelništvo saveza, u kranje neugodan položaj stavlja i Odbor za auto športove saveza, Sudačku komisiju HAKS-a (čiji je i autor ovog teksta član, a pojma nije imao da je i zašto je Baumgartnerovo ime na listi). I na vlastito dijete bi se mogao zakleti da je on naknadno upisan.

 

Odbor za auto športove HAKS-a je..... donosimo izvadak iz odluke objavljene na službenoj stranici HAKS-a, kao službenom glasniku za sve članice saveza:

Na temelju članaka 18. i 21. Pravilnika o sucima autošportova HAKS-a Odbor za autošportove HAKS-a, a na

prijedlog Komisije za suce autošportova HAKS-a, objavljuje slijedeći

POPIS PREDAVAČA NA SEMINARIMA ZA POLAGANJE ISPITA I OBNOVE ZNANJA

Popis predavača na seminarima za polaganje ispita i obnove znanja:

1. Članovi Odbora za autošportove HAKS-a

2. Član UO HAKS-a – stručni suradnik za autošportove, Povjerenik za sigurnost OAŠ-a, Predsjednik

Savjeta organizatora OAŠ

3. Predavači po regijama:

a. Regija Sjever: Berislav Čegelj, Daut Damarija, Branimir Hranilović

b. Regija Jug: Ivica Pivčević, Dragan Serden, Ante Baumgartner, Dubravko Čikor

c. Regija Zapad: Dean Grbac, Marinko Krbavčić

...

Nikakvog prijedlog Komisije nije bilo, jer bi osobno dobio mail od predsjednika komisije da se očitujem. Otvara to pitanje nova pitanja. Pod jedan. Čovjek uopće nema izdanu sudačku licencu, ne smije je imati jer je pod suspenzijom. Jeli Baumgartner svjestan uopće što radi ? Ili je toliko siguran u svoj status i eventualne zaštitnike da misli da može raditi što hoće. Prošlo je vrijeme spuštanja glava kada vodstvo donese odluku a članstvo spusti glavu i kao nojevi u pijesku idu dalje.

Ante Alduk je prvi progovorio. Na društvenim stranicama polako, ali sigurno progovaraju i drugi. O brojnim problemima. Naravno da o njima treba pričati. A problema ima. Od neregularnosti upravljačkog ustroja Regije Jug koju je nekolicina privatizirala, od samovolje pojedinih klubova koji ne priznaju hijerarhiju i rade suprotno zakonu, pa do ostavki čelnika u Regiji Zapad, samovolje pojedinih klubova regije sjever. Pa sve do oportunizma pojedinaca iz čelništva HAKS-a kojima je najbitnije da ne talasa nitko i da vrijeme prolazi.

Zakoni i pravila su tu; da se poštuju. Možda i nisu najbolja, najsretnija riješenja. Ali sistem postoji, pravila postoje. I onda je nevjerojatno da pojedinci sebi dopuštaju da pljuju protiv sistema, protiv pravila i Zakona. Mogu; dok ih se ne „uhvati“  ili dok netko ne progovori. Progovorio je Ante Alduk, vjerojatno će za njim i drugi.

Kako bi rekao bivši predsjednik saveza Branko Jordanić: „kroz crveno možeš proći sve dok te ne uhvate. A kada te uhvate; nemaš se pravo žaliti. Plati, jer si prekršio zakon ili idi sucu po presudu....

Ne želim vjerovati da oni koji upozoravaju na probleme, pišu i govore o njima, počinju ulaziti u „skupinu“ nepoželjnih, zločestih momaka, kojima se inputira da ruše auto sport. Ukazivanje na probleme, propuste smatra se napadom na regiju, grad, na čovjeka, na njegovu osobnost. Lakše je tako; promijeniš temu pa „dipliš“ po njoj dok ne dosadi i Bogu i ljudima.

S druge strane, oni koji svjesno krše zakone proglašavaju se pouzdanim, zaslužnim djetalnicima saveza i nagrađuje ih se raznim privilegijima, dužnostima, imenovanjima.

Ako je to točno, onda sam 25 godina provedenih u auto sportu; bacio u vjetar. I mogu mi samo uzeti pod bilo kojim razlozima, moju sudačku licencu. Ali,,,i dalje ću pisati o auto sportu. I dalje ću putovati na utrke, domaće i strane. Jer, ne želim biti samo registrator događanja, za to i ne treba neko bog zna kakvo znanje, želim pisati o problemima, o stvarnim stanjima. I zato čitam pravila, domaća i strana i ne treba mi nitko objašnjavati da su dva i dva četiri. A nekom je izgleda pet, i nastoji uvjeriti sve da je njegova matematika ispravna. E nije.