Arhiva Kolumni

Putokaz za ostale...

02.04.12

Održan je prvi rally sezone. U Kumrovcu i okolnim zagorskim bregima. I svakom ljubitelju relija bilo je drago što je došao...

Tko nije,,,može požaliti. Gledali smo lijep,  mali, „sladak“ rally. Ali sa muškim vožnjama, bez kalkuliranja. Prije dvije, tri godine; kada je reli u Hrvatskoj ulazio u slijepu ulicu, odlučeno je da se ustanove sprint reliji. Trebali su biti manji, za vozače i organizatore jeftiniji. I mišljenja sam da je cilj postignut. Naravno; ima sprint reli i svojih manjkavosti; međutim, prednosti su puno veće.

AK Delta Sport po drugi je put rally postavila u Kumrovec. Iako se startalo ispod „biste Maršala“, nikome ni na pamet nisu padale nikakve političke gluposti ili aluzije. Bilo je to klasično, lijepo sportsko natjecanje i samo sportsko. I potvrda da se u suradnji sa lokalnim vlastima i u drugim dijelovima Hrvatske može napraviti nešto slično. Ako ne i bolje. Jer, činjenica je da se, osim časnih iznimaka, reli u Hrvatskoj vozi u dvije regije. Zagrebačkoj i istarsko riječkoj. Pojedinci poput Nike Pulća samo potvrđuju pravilo o iznimkama. Šteta; jer ako postoji neslužbena carska disciplna auto sporta; to je sigurno reli. Koliko ga god netko zvao „poljoprivredom“-

Puno volje, želje, truda, rada i malo novaca. Tek toliko da se zatvore troškovi natjecanja. To je recept. Suci su radili za simboličan iznos; svu svoju snagu, ljudstvo i sposobnost članovi Delta Sporta uložili su u kumrovečki reli. I uspjeli su. Prošle godine bilo je dobro, ove još bolje i sasvim je realno očekivati da će iduće biti još bolje i uspješnije. Lijep prostor za vozače, sjajan press centar, osoblje utrke koje je uvijek bilo na raspolaganju. Jasno je da u našoj zemlji postoje ljudi koji rade jer vole auto sport. Koji rade jer žele dobro autosportu. Koji rade jer žele pomoći. I uspjeli su. U datim okolnostima i uvjetima izvukli su maksimum. Naravno, mogu biti zločest i tražiti dlaku u jajetu, ali onda bi zaista bio zločest. Više od četrdeset posada na startnoj listi jasno je govorilo da je organizator uspio. Jasno je sve to dalo do znanja da će i idući ovogodišnji reli u organizaciji AK Delte uspjeti, da će sezona relija u Hrvatskoj uspjeti. Bez obzira na to što će neki reli možda i otpasti. U Kumrovcu niste trebali voditi posebne razgovore o organizaciji, problemima, nedostatku novaca. U Kumrovcu ste mogli osjetiti da oni koji organiziraju reli, vozači i suvozači koji ga voze, prateće ekipe, gledatelji,,,svi „žive“ reli. U Kumrovcu proteklog vikenda niste mogli osjetiti zašto se „Delta“ raspala na tri kluba, jer su i „stari“ Deltaši pomagali organizaciju, kao što će, vjerujemo u to, i članovi Delta Sporta pomagati kolegama iz AK Delte. Mlade snage preuzele su glavnu riječ, i odradile posao odlično.

O rezultatima neću. Poznati su i svatko ima svoje razloge zašto je na tom, a ne na željenom mjestu, zašto je podbacio ili odvezao iznad očekivanja. Jasno je da je sprint reli umanjena verzija „velikog“. Jasno je i da se eventualne greške, problemi sa automobilom ili izlijetanja ne mogu nadoknaditi. Tek možda sugestija za iduću godinu. Jedan brzinac više. Mišljenja sam da to ne bi poskupilo previše organizaciju, a rally bi imao puno bolji vizuelni identitet. I odvezao bi se u jednom danu; isto kao i ovogodišnji. Jasno je da organizator razmišlja i o toj soluciji, i oni će donijeti konačnu odluku. Ali, ipak bi voljeli gledati barem još tri brzinska ispita više.

I na kraju, sve čestitke i općini Kumrovec. Na završnoj tiskovnoj konferenciji pojavio se i predsjednik općine. I javno rekao da je reli interes općine. I turistički i sportski. I...zašto to ne iskoristiti. Kada bi barem bilo više takvih. Volja postoji, organizator postoji. Reli je u Kumrovcu pokazao koliko je lijep i uzbudljiv. I treba nastaviti tako.

Današnja je kolumna, „light“ i „nice“, kako to voli reći jedna meni vrlo draga osoba. Ne mora svaka biti opterećena problemima i potencijalnim slučajevima. Ne znači to da neće više biti „mračnih“ i teških tema, mada je to pravi bonbon za svakog novinara kada provali da pojedini „morževi“ rade mimo pravila i zakona. Ali puno je lakše i ljepše pisati o dobrim stvarima. Malo ih je u današnje vrijeme i zato ih treba potencirati. Maksimalno. Kumrovečki reli je jedna od takvih priča. Lijepih.