Arhiva Kolumni

INA se vratila u hrvatski automobilizam !?

21.05.12

Prepoznali su u Croatia Rallyu priredbu u koju vrijedi uložiti. I potpisali ugovor... i dodali svoje ime Croatia Rallyu

WRC ima svoje svjetsko prvenstvo „powered by Nokia“, hrvatski rally „Croatia Rally“  - „powered by INA“. Naša najveća kompanija vratila se u automobilzam. Odlučila je sponzorirati najveću i najvažniju domaću automobilističku priredbu, rally europskog prvenstva.

Pregovori su trajali nekoliko mjeseci, ali isplatili su se. I logično je da se INA vrati domaćem automobilizmu, makar kroz najvažniju priredbu ili sponzoriranje najpoznatijeg hrvatskog vozača Nike Pulića. I dok još uvijek nisu potpisali ugovor sa Nikom Pulićem (mada je izvjestan), svoju su potpis stavili na suradnju sa MRC Sportom, kao organizatorom Croatia Rallya.

Sjajna prošlotjedna vijest koja je najviše obradovala organizatora. Jer, ionako tanki budgeti lijepo će „primiti“ novopridošlicu u obliku Ininin kuna. Ali i određeni šok. Jer, INA se posljednjih godina itekako udaljila od domaćeg automobilizma. A bila je neko vrijeme najveći suporter istom. I onda nestala.

HAKS je u INI imao jakog partnera na kojeg je uvijek mogao računati. No, sve je nestalo, već nekoliko godina naša najveća kompanija stidljivo se pojavljivala, eventualno pomažući tu i tamo pokoju priredbu sa simboličnim iznosima.

I onda „bomba“ iz Rijeke. INA i Croatia Rally idu zajedno. Ugovor je potpisan i uz Croatia Rally, sve njihove dokumente od prošlog tjedna piše „powered by INA“. Velika pobjeda organizatora ali i putokaz da se dobar program, dobar proizvod uvijek može prodati. Uvijek može pronaći zainteresiranog pokrovitelja. A Croatia Rally to je.

Grad Rijeka čvrsto je stao iz natjecanja za kojeg Zagreb nije imao interes. Rally je ušao u riječki godišnji plan najvećih priredbi. Grad na Jadranu prepoznao je u europskom prvenstvu priredbu u koju vrijedi uložiti. Nešto što glavni grad nikada nije shvatio. Prije svega zahvaljujući svojim čelnicima kojima je on samo mjesto stanovanja, a srce i misli su im u rodnim krajevima odakle su došli u Zagreb. Nažalost, Zagrebom ne upravljaju Zagrepčani; nego, kako bi Gibonni rekao, „neki furešti, čudni ljudi“. S druge strane Riječani su shvatili što imaju i dobivaju relijem. Ne samo bjesomučnu jurnjavu gradom i okolicom, nego puno, puno više. I već nekoliko godina sasvim zasluženo su domaćini prvenstva Europe.

I stoga je INA sasvim logično zaobišla „metropolu“ i skrasila se u Rijeci. Barem tijekom trajanja relija. Jer Rijeka ima proizvod koji je Zagreb svjesno ispustio. I čelnici grada na Kvarneru zaslužuju svaku pohvalu. Dok Zagreb sponzorira razne zavičajne klubove, susrete uz „janjetinu, luk i litru i vodu“, automobilizam; uz nogomet najpopularniji svjetski sport za njega ne postoji. Sve je izgubio. I kružnu utrku, i brdsku koja se vozi zahvaljujući podršci zagorskih županija, i karting. Ostale su samo tehičke discipline, ali i to samo zahvaljujući „organizacijskom ludilu“, momaka i djevojaka iz Dubrave. Zagreb je totalno ispustio auto sport iz ruku...

Rijeka ima puno manje nego Zagreb. I novaca i prostora. Ali je shvatila. To je najvažnije; shvatila je što ima i što dobiva s relijem. Shvatili su to i u Ini. Naravno da je netko trebao otvoriti vrata; to nikada nije bilo sporno. Ali naftna kompanija vratila se u auto sport. Šteta što to nije napravila kroz savez, ali bitno je da je makar i na mala vrata najavila povratak. Jer, ovo iskreno smatramo povratkom INE u hrvatske auto vode. Žalosno je što je proteklih nekoliko godina nije bilo. Ne želimo ulaziti u razloge zašto, ali zaista je bilo, usudio bi se reći, sramotno, što prirodna povezanost auto sporta i naftne kompanije nije uopće bila valorizirana.

A sada je jedan organizator uspio u tome što nacionalni savez nije već nekoliko godina. S vezom, bez veze,,,nebitno. Prepoznat je jedan projekt, sportski projekt koji našoj zemlji može donijeti samo koristi. Nikako štete. Želimo vjerovati u činjenicu da se naftna hrvatska kompanija vraća u auto sport. Vođena interesom, dobrim projektima. I zato je najjača vijest sa ovogodišnjeg Croatia rallya objavljena prije početka rallya – INA se vratila, ponovo je uz auto sport. Pa makar i na pet dana...