Arhiva Kolumni

Grobnikgate

04.12.08

Grobnička je tuga pregolema. Trajna, bolna i..ne vidi se riješenje. Točnije, netko ili neki ga ne žele vidjeti. A kamo li potruditi se da ga iznađu. A ono postoji.Još je jedna sezona iza nas, još jedna sezona uzaludnih i beskorisnih razgovora o planovima za revitalizaciju i obnovu naše jedine piste. Svima su puna usta velikih riječi o ekonomskoj isplativosti staze, kako je treba valorizirati.

Te treba ovo, te treba ono, te treba lijevo, te treba desno. I kada netko pokuša doći s idejom,,,razvale mu je u sekundi. Te nisu riješeni imovinski odnosi, te jedna općina kaže jedno, druga drugo, grad Rijeka treće, država četvrto, HAKS peto, a HOO šesto. Pa kada ni to nije dosta ajmo malo i o Zakonu o sportu i objektima. I...status quo. Stanje koje odgovara samo pojedincima. Tu i tamo naprave se neki kozmetički radovi, osnovana je i tvrtka koja upravlja Grobnikom i...prolaze dani.
Ako igdje postoji demokracija, postoji na Grobniku. Svatko priča što ga volja, uzbuđenja nema previše, a staza je tu gdje jest. Ni na nebu ni na zemlji.
I strah me da tako ne ostane. Netko će lijepo omastiti brk s takvim stanjem, predsjednici, predsjedniki izaslanici i savjetnici će i dalje pohoditi od prilike do prilike...ali, još će puno bura propuhati Grobničko polje dok se nešto ne dogodi. Kvalitetno ne dogodi.
Neki dan bilo je dosta priča o budućnosti formule 1 na Hockenheimu. I kakva je sličnost između Hockenhaima i Grobnika? Nikakva, osim što su piste. Nijemci su jasno poručili svojoj vladi...ili dajte novce ili formule nema. Mi u Hrvatskoj, nismo ni su stanju doći do nivoa da se razgovara s vladom. Mislim, ozbiljno razgovara, a ne protokolarno gdje se o Grobniku samo uz put progovori dvije, tri riječi. I papala maca. Od starog Grobnika, bojim se, neće biti ništa. I što dalje? Izgradimo novi. Jer ovaj postojeći, bojim se, nitko više ne može dovesti u red. Previše je nereda, a krivaca naravno nema,,odnosno, kolektivni je. I svima je jasno da će deset puta jeftinije biti sagraditi novu pistu na novoj lokaciji, nego i pokušati riješiti "Grobnikgate". Nažalost, mi Aleksandra sa mačem da presječe nemamo. I zato, jeftinije je krenuti na jug i sagraditi novu. Ne tako luksuznu kao ovu staru,,,ali svakako funkcionalniju.