Arhiva Kolumni

Ima li granica Gregurekovom nepotizmu?!?!

26.06.12

Sve podsjeća na staru poznatu priču. Obučeno u zakonske okvire, Gregurek u HAKS-u vlada bez opozicije...

Ima jedna krasna priča, ali jezovita, ekranizirana puno puta. Najnovija verzija prikazuje se na HBO-u, u glavnoj ulozi Jeremy Irons. Sjajan glumac, obožavam ga, a serija se zove kratko, ali znakovito – „Borgie“. Otac papa, sin kardinal, kćer najmoćnija žena u papinskoj državi. I sve svoje odluke donose zakonito. Jednostavno ih „oblače“ u zakonske okvire i sude ljudima, određuju njihovu sudbinu, bogate se, grade si ugled i ime. Status.

Ima jedna druga priča. Puno „siromašnija“ i utjecajem ohohoho manja i slabija. Ali bitna za hrvatski auto sport. Tata je glavni tajnik saveza. Supruga je pravni savjetnik saveza, kćer buduća zvijezda u nadolasku, stručni djelatnik saveza koju je otac namjestio kao takvu. A pokušava je namjestiti i u FIA-i. Drugo dvoje djece tu i tamo volontira na utrkama. A za svaki slučaj, u Upravnom odboru HAKS-a nekoliko kućnih prijatelja, rodbine i kumova...od supruge ili njega.

E sada. Kako namjestiti kćer, koja je davno automobilizmu rekla „goodbye“, izvezla par krugova kupa i odsudila nekoliko utrka. I odjednom se vratila, puna želje i volje za radom. Kao naručena mu je došla odluka FIA_e o formiranju ženske komisije i HAKS je, poštuujući hijerarhiju odlučio formirati Komisiju za žene. Ne znamo da li je predsjednica odabrana, do danas u 12 sati nije bila, niti se imenovanje pojavilo na stranicama HAKS-a, ali se šuška glasno da će nova predsjednica biti upravo Lana Gregurek. Jer danas je održana sjednica Upravnog odbora HAKS-a. Ne znamo da li je izbor ženske komisije bio na dnevnom redu. Ako i je, nema veze jer su se slučajvi događali prije izbora. Ili su bili samo „priprema za dužnost“...novu.

Uostalom, mlada dama je već aktivna u radu. Piše Nacrt Strategije razvoja HAKS-a. Po čijem nalogu? Jer, tko je ona u hrvatskom auto svijetu? „No name“. Osim statusa kćeri glavnog tajnika, drugih „komparativnih prednosti i nema. Ali čini se da je to dostano jer čini nam se da strelovito napreduje. Otac će „sve“ učiniti kako bi je pozicionirao, ne samo u hrvatskim, nego i u FIA krugovima. I može, jer mu se nitko ne usudi reći; stazi „Maj frend Žan“, malo si pretjerao.

Dakle, o njenoj stručnosti procjena razvoja hrvatskog auto i karting sporta, već smo pisali. I dalje ćemo. Idućih dana. Samo da se očituju članovi OAŠ-a i OKŠ-a (vjerujemo da hoće). No, pravi šlag na tortu i jagoda na šlagu je informacija koju smo dobili iz krugova FIA-e. Provjerenih i dobro obaviještenih. Naime, dva dana prije održavanja WMSC-a u Parizu, održana je sjednica Komisije za žene Svjetske automobilističke federacije. Njoj predsjeda legendarna Michelle Mouton, bivša francuska relijašica. Svjetski poznata sportašica i automobilistica. No, na komisiji se pojavila (tko je je delegirao, kao što, zašto) i naša zvijezda u usponu Lana Gregurek. Tata ju je doveo. Iako nije bilo predviđeno dnevnim redom, kako smo obaviješteni, gospođica Gregurek održala je predavanje Komisiji. Vjerojatno je i to Gregurek sredio. I pričala svjetskoj komisiji o neophodnosti pravilnog materijalnog vrednovanja funkcionera saveza i FIA-e. Prevedeno; o neophodnim novčanim nadokanadam za njihov trud i radi. Drugi dio je posvetila neophodnosti odluka majki da svoju djecu usmjere u auto sport, odnosno da im daju preporuku da se bave auto sportom. I kartingom. Na to je Michelle Mouton reagirala, dosta ljutito, i rekla da svojoj djeci nikada ne bi sugerirala takvo što nego njihovoj volji prepustila da odluče.

Majko sveta, ovo je kraj svijeta. Došla je u Pariz, bez službenog imenovanja i delegiranja. Kao nitko i ništa i održala predavanje komisiji. Svaka čast. Za to treba imati „guts“ ili oca koji će je pogurati preko svojih veza. A poruka koju šalje puku u Hrvatskoj. Polažite ispite, radite na utrkama, volontirajte,,, novce će dobivati odabrani. „Maj frend Žan“ zaista ne poznaje granice. Osobno, mislim da je pretjerao.Svi smo mi i očevi i majke. Ali neke granice dobrog ukusa trebaju postojati. Bez obzira na zakonitost odluka.