Arhiva Kolumni

HAKS – bastion poslovne tajne

14.07.12

Glavni tajniče; navedite jedan sportski savez u zemlji koji posebni članak svog statuta posvećuje POSLOVNOJ TAJNI, naravno, osim Vašeg, pardon, Našeg...

Ne dopada mu se što se piše o njemu; opa, poslovna tajna na dopise. Ne sviđa mu se što se govori o njemu; opa, poslovna tajna. Objave se neki papiri koji mu nisu po volji; opa, poslovna tajna. Moglo bi biti škakljivih pitanja; opa poslovna tajna.

Gregurek je uvođenje poslovne tajne na dokumente saveza doveo „do savršenstva“. Upotrebljava ih isključivo kada mu se postave konkretna pitanja ili kada...

I onda to predloži Upravnom odboru, koji slijepo vjeruje prvom operativcu i,,,evo poslovne tajne. Izglasane.

Dobio sam neki dan jedan dan mail od jednog ljubitelja automobilizma, našeg čitatelja u kojem piše:

- Češljao sam po statutima nogometnog, rukometnog,   košarkaškog, teniskog, boćarskog i još nekih saveza, no niti u   jednom nisam našao ugrađen članak o poslovnoj tajni, niti da Upravni-Izvršni odbori tih saveza donose ikakav pravilnik o   poslovnoj tajni!

Pa se pitam; što će jednom športskom   savezu poslovna tajna, i još ovako podrobno regulirana čitavim   člankom, dok s druge strane o informiranju javnosti o svojem radu Statut   Haks-a govori mnogo šturije!?

I nije u krivu, cijeli članak HAKS-ovog Statua posvećen je Poslovnoj tajni.

 

IX. POSLOVNA TAJNA

Članak 49.

Poslovnu tajnu HAKS-a čine isprave i podaci čije bi odavanje neovlaštenoj osobi bilo protivno poslovanju HAKS-a i štetilo interesima i ugledu HAKS-a.

Upravni odbor i Glavni tajnik određuju koje isprave i podaci su poslovna tajna, kao i ostala pitanja u svezi s poslovnom tajnom.

Poslovnom tajnom smatraju se i podaci koje nadležno tijelo kao povjerljivo priopći Udruzi.

Poslovnu tajnu dužni su čuvati svi članovi i zaposleni u HAKS-u koji na bilo koji način saznaju za ispravu ili podatak koji je utvrđen kao poslovna tajna.

Obveza čuvanja poslovne tajne traje i nakon prestanka članstva u Udruzi, odnosno nakon prestanka radnog odnosa zaposlenika u Udruzi. Rok za čuvanje poslovne tajne u navedenom slučaju je 2 godine.

Povreda odredaba ovog Statuta koja se odnosi na poslovnu tajnu predstavlja razlog za isključenje iz članstva Udruge za njezine članove, dok se za zaposlenike smatra težom povredom radne dužnosti.

 

Točno, u pravu je čitatelj ( a tko je on, moja je poslovna tajna). Što će sportskoj udruzi poslovna tajna? Što HAKS ima kriti od svog članstva. Koje to podatke članovi saveza ne mogu znati i ne smiju znati. Kakvi se to poslovi obavljaju u savezu, a da članstvo o tome ne smije biti upoznato ili isključivo kroz štura tajnička priopćenja koja isključivo piše glavni tajnik. Jer samo on smije pisati priopćenja i samo on smije odobravati što će se proslijediti van iz saveza. Poslovna tajna u sportskom savezu? Financijska poslovna tajna? Nje pogotovo u sportskom savezu ne smije biti. Nedopustiva je. A posljednji dokumenti koje je „Maj frend Žan“ pustio u opticaj članovima Upravnog odbora imaju „naznaku“,.... pazi što radiš, jer je riječ o „poslovnoj tajni“.A što piše u njemu, naravno, poslovna je tajna,,,

Prikriva li nešto glavni tajnik? Zbog čega se skriva iza poslovne tajne?

Naš tajnik vjerojatno nije čuo za „Non-diclosure agreement“. Koji put, ali samo koji put, udruge imaju projekte za koje ne žele da ih čuje ili konkurencija ili neki drugi savez ili nešto treće. I tada se sa pojedinim ljudima iz saveza koji rade na takvom projektu potpisuje „agreement“. I nije vječan. Ali tajniče; to se radi samo kada su projekti u pitanju. Pardon, glavni tajniče,,, Da ste aplicirali u članstvo Udruge tajnica,, vjerojatno bi to i prakticirali, kada su projekti u pitanju.

Međutim, naš glavni tajnik koristi „institut“ poslovne tajne kada mu se prohtije. Kada ON smatra da je potrebno, a pogotovo kada se počne govoriti o njegovim propustima, greškama, svjesnim radnjama za koje ne želi da baš previše ljudi zna. I onda jednostavno uputi pismo Upravnom odboru, koji mahinalno digne ruku u zrak i eto,,,,članstvo mora šutjeti. Jer ipak je riječ o poslovnoj tajni. Pa makar i Arsen pisao Gregureku, ili Zadravec Gorupu. Kakve to tajne ima Upravni odbor, Nazdorni odbor za koje se ne smije znati, o kojima se glasno ne smije pričati, pitati, tražiti objašnjenje ili odgovore. Ili glavni tajnik i Upravni odbor misle da je Skupština jedino mjesto za to. Pa pokazali su i sami svojim postupcima da ne poštuju ni Statut ni odluke Skupštine. Ali i naveli u priopćenju puku da čvrsto stoje iza glavnog tajnika i pozivaju sve članove saveza da im se obrate s punim povjerenjem. Majko sveta, izgleda da su Farizeji po njima ime dobili. Gregurek, ne valja vam posao.

Vrijeme je da se mijenja Statut. I izbaci institut poslovne tajne iz njega. A pogotovo kada članovi nikakvom objavom nisu izvještavani što je poslovna tajna i kada će se upotrijebiti.  Uostalom, glavni tajniče, vi „službenu oglasnu ploču“ saveza koristite samo kada vama odgovara. A da obavijestite članstvo o čemu priča i što odlučuje Upravni odbor u njihovo ime.....ma dajte, previše tražim. Ipak je HAKS samo DOBROVOLJNA udruga članova i članica..zar ne? A njih se može vozati kako god tko hoće...

I zato; proglašavam ovaj moj tekst mojom „poslovnom tajnom“, stoga ću svaku negativnu reakciju na njega proglasiti kršenjem poslovne tajne jer ću to smatrati krivim tumačenjem napisanog, koje uopće niste smjeli javno komentirati....

Gregurek, vi i ja definitivno imamo različite pogleda kako bi savez trebalo voditi. Ja smatram transparentno, da svi članovi znaju što se radi i gdje novac odlazi, kakve se odluke bitne za njih i vozače donose....vi izgleda drugačije. Priopćenjima, zapisnicima; i to samo kada vi mislite da ih treba objaviti. Po meni; savez je tu radi vozača i klubova; po onomo što i kako vi radite, klubovi i vozači tu su zbog vas...