Arhiva Kolumni

Poslovni Ugovor HAKS-a... i organizatora

20.07.12

Ili; lihvarenje „obučeno“ u zakon i pravila. Iako puno organizatora šuška i „za šankom“ pričaju da je Ugovor HAKS-a koji organizatori „moraju“ potpisati da bi dobili utrku, lihvarski,,,, svi ga potp

Pa kada su ovce dovedene na šišanje, neka ga i potpisuju. U OAŠ-u postoji predstavnik organizatora; Ivan Kralj, klubovi koji organiziraju natjecanje imaju svoj Savjet i gotovo je nevjerojatno na što pristaju. Iz straha da im savez ne uzme organizaciju? Potpisuju Ugovor mahinalno, ne gledajući ga? Pa zar se ne mogu dogovoriti za zajednički sastanak i promijeniti određene točke Ugovora. Jer, on je zelenaški, ne poslovni, a da ne pričamo o nekoj ravnopravnosti, rasterećenju klubova u ovo vrijeme krize. Da li Savjet organizatora uopće i priča o ponuđenim ugovorima klubovima ili postoji tek reda radi. Kao i neke druge komisije koje samo zadovoljavaju formu.

HAKS se oprao od svega. Svu je odgovornost prebacio na klubove, koji kao guske u magli potpisuju nešto što nitko normalan ne bi u bilo kakvom poslovnom svijetu potpisai. Pa ni u sportskom. Znamo da postoje ugovori i u drugim zemljama između saveza i klubova. Ali, sumnjamo da se savez odriče bilo kakve odgovornosti. Naravno, ni na kraj mu pameti nije da se odrekne beneficija i koristi. I tako klubovi imaju obavezu plaćati, reklamirati generalnog sponzora, plaćati sve živo i neživo. Franjo Tahi bio je karitativna ustanova prema onome što klubovi moraju potpisati. I ne samo to. Nego potpisom i PREUZETI OBAVEZU.

Mišljenja smo da Ugovor treba postojati, mora postojati neka garancija da će utrka biti organizirana i trebaju biti sankcije ako organizator neopravdano otkaže natjecanje. Ali ovo što klubovi potpisuju.... nema veze sa zdravom pameću. Pa tko im sjedi na čelu, tko u ime članova preuzima ogromnu obavezu da ispuni sve napisano. Da ne pametujemo previše...

EVO OBAVEZA KLUBOVA ORGANIZATORA I OBAVEZA HAKS-a.... navedenih u točkama Ugovora o poslovnoj suradnji između saveza i organizatora....

Obaveze organizatora:

Organizator nadležan za održavanje natjecanja

Organizator peruzima svu odgovornost, sportsku i materijalnu

Organizator obavezan izvještavati OAŠ i pripremama i problemima

Organizator obavezan sve kontakte raditi preko HAKS-a (HOO i FIA)

Oranizator se obavezuje uplatiti HAKS-u 30.000 kuna ukoliko ne realizira natjecanje

Organizator se obavezuje uplatiti HAKS-u 50.000 ukoliko ne realizira natjecanje, a upisano je u FIA-u

Organizator je obavezan uplatiti 1.800 kuna na ime pristojbe FIA-i

Organizator je obavezan upatiti 2.000 kuna na ime pristojbe HAKS-u

Organizator, ukoliko želi televiziju na natjecanju, mora upatititi dodatnih 7.000 kuna na ime članarine za TV Pool.

Organizator se obavezuje natjecanje organizirati u skladu sa ISC-om, CEZ-om, Dodatkom sportskih pravila HAKS-a

Organizator se obavezuje provesti natjecanje u točno utvrđenom terminu

Organizator se obavezuje, ukoliko ne održi domaće natjecanje, uz redovnu članarinu dodatno uplatiti:

-          50% višu članarinu za promjenu datuma natjecanja manju od 30 dana

-          25% višu članarinu zra promjenu datuma natjecanja višu od 30 dana

Organizator se obavezuje, ukoliko ne održi u FIA prijavljenu utrku, uz redovnu članarinu dodatno uplatiti:

-          100% višu članarinu za promjenu datuma natjecanja manju od 30 dana

-          25% višu članarinu za promjenu datuma natjecanja višu od 30 dana

Organizator je obavezan, ukoliko nema dovoljan broj sudaca za provođenje natjecanja, uz ovjeren Ugovor, dostaviti savezu i sporazum sa klubom koji će pomoći organizirati natjecanje.

Organizator je obavezan snositi SVE SANKCIJE koje odredi HAKS ako ne ispuni navedene uvjete.

Organizator je obavezan izraditi sve potrebne papire za natjecanje u predviđenom roku jer ako ne izradi:

-          obavezan je uplatiti HAKS-u 10.000 kuna u slučaju zakašnjenja do 15 dana

-          obavezan je uplatiti HAKS-u 30.000 kuna u slučaju zakašnjenja dužeg od 15 dana

-          obavezan je ovjereni pravilnik dostaviti sudionicima natjecanja najkasnije 30 dana prije početka inače u slučaju kašnjenja plaća HAKS-u 10.000 kuna

Organizator je obavezan, uplatiti PUTEM HAKS-a, osiguranje prema „trećim licima“, na najmanji iznos od 700.000 kuna, u slučaju da vozači prouzroče štetu trećim osobama ili objektima

Organizator je obavezan sve izrečene novčane kazne uplatiti na račun HAKS_a 8 dana po završetku natjecanja

Organizator je pored zastave HAKS-a, i obilježja Generalnog sponzora HAKS-a reklamirati HAKS i sponzore HAKS-a na sljedeće načine:

-          tiskati logotipove HAKS-a, istaknuti zastavu sponzora HAKS-a, transparent sponzora HAKS-a, tiskati propagandne poruke sponzora HAKS-a u programu, objaviti reklamne poruke sponzora HAKS-a.

U slučaju da to ne napravi UO. HAKS-a utvrdit će štetu i naplatiti je od organizatora i pokrenut će DISCIPLINSKU PRIJAVU.

Organizator je obavezan brižno čuvati reklame sponzora HAKS-a

Organizator je obavezan nakon natjecanja predstavniku HAKS-a predati reklame sponzora HAKS-a

Organizator je obavezan, u slučaju nemogućnosti reklamiranja sponzora HAKS-a, istog obavijestiti, a on će razmotriti eventualno novčano obeštećenje koje će organizator morati platiti HAKS-u.

Ne smije odbiti službenu reklamu HAKS-a, a ako to učini, službeni će predstavnik pismeno izvjestiti GLAVNOG TAJNIKA HAKS-a, a ovaj će na prvoj sjednici U.O. izvjestiti članove koji će odlučiti kako i na koji način kazniti organizatora (i da li kazniti).

Organizator je obavezan osigurati nazočnost predstavnika javnih medija na natjecanju.

Organizator je dužan platiti sva dugovanja i obaveze utvrđene ovim ugovorom, a ukoliko ne ispuni njih će utvrditi OAŠ i/ili U.O te ista naplatiti od organizatora.

Organizator NE MOŽE koristiti bilo kakve usluge dok ne uplati dugovanja prema HAKS-u iz ovog Ugovora.

Obaveze HAKS-a

Dostaviti reklamne materijale sponzora HAKS-a, pravovremeno.

HAKS zadrava pravo imenovanja predsjednika žirija i delegata

HAKS se obavezuje dostaviti sve informacije iz FIA-e, a vezane uz natjecanje

Jasno je da su odnosi obaveza i prava „ravnomjerno“ raspoređeni, da HAKS maksimalno pomaže i olakšava posao organizatorima. Jasno je da se oni organizatori koji se bune, koji ne žele potpisati uopće ne razumiju u pravne akte. Uopće ne shvaćaju odgovornost koju HAKS ima na svakom natjecanju. Jasno je da samo budale „neće potpisati“ ovako pošten Ugovor. I to poslovni. Izbrojali smo tri obaveze koje savez ima. Puno. Onih ohoho koje ima organizator; pa to je i tako normalno. Jer, ne morate organizirati, ali Ugovor morate potpisati da bi imali organizaciju, tj, dobili dozvolu za nju. Ali, dok god klubovi pristaju potpisivati takve „povoljne poslovne aranžmane“ sa savezom... nemaju se pravo žaliti. Međutim, ako se organizatori dozovu pameti, sjednu za jedan stol,,,,moglo bi se nešto postići. Barem da HAKS dobije pet obaveza...