Arhiva Kolumni

Tko „valja“ vozače s osiguranjem...?

08.08.12

Jedna od bitnih stvari koja muči vozače je i osiguranje. Da li se osigurati sam, preko kluba, županije. Ili će to napraviti savez za sve vozače i klubove?...

Stiglo nam je pismo u redakciju iz Istre. Tema; vrlo aktualna. Interesantna za vozače. Rekao bi i presudna jer bez osiguranja ne mogu voziti. Ukratko:

Prilikom podizanja licenci, njihovog plaćanja, vozači uplaćuju i policu osiguranja u slučaju nekakve nezgode. Do prije nekoliko godina vozači su mogli uplaćivati za svaku utrku policu i predočavali su je na verifikaciji. S vremenom se uvidjelo da je isplativije napraviti godišnju policu koja je vrijedila za sva natjecanja, bez obzira na rang. Umiješao se HAKS (glavni tajnik) i pod motom – dobit ćete godišnje osiguranje koje će biti jeftinije od vaših, bit će važeće za sva natjecanja i bit će istaknuto na poleđini licence. Bilo je malo bure, ali u konačnici; to riješenje je bilo povoljnije za ogromnu većinu vozača i klubova. Uostalom, tako je i u većini zemalja Europske unije, na poleđini vozačke licence istaknuto je važeće osiguranje. Pošteno.

No, mi ne bi bili mi, kada i tu ne bi zakomplicirali situaciju. Koju opet plaćaju vozači iz svog džepa. Nije to neki veliki novac, ali osjećaj da te netko radi budalom, radi svog interesa nije baš ugodna. Nije problem u jednoj licenci. Nije ni preveliki novac, mada je to u današnje vrijeme „problematično“ reći. Ali kada se radi o nekoliko stotina vozača i sudaca....onda i novac nije tako mali.

Sredinom prošle godine vozači su odjednom obaviješteni da osiguranje na licencama HAKS-a odjednom više NE VRIJEDI za regionalna prvenstva. Brojni upiti zašto? A odgovori; riješit će se, provjerit ćemo. Organizatori su se počeli ispričavati vozačima na natjecanjima, objašnjavati im da za regiju moraju platiti novo osiguranje. Nezgodna situacija. No, nakon nekoliko tjedana; novi obrat. Ponovo vrijede HAKS-ova osiguranja i za regiju. Novih 140 kuna troška, ali problem je riješen.

Točnije, mislili su vozači da je riješen. Jer ove godine HAKS-ova osiguranja vrijede samo za nacionalno prvenstvo. Ne za natjecanja regija. I osiguranje regionalnih natjecanja prepušteno je županijskim savezima. I nikakve odluke o tome nisu predočene vozačima. Prevrtio sam web stranicu HAKS-a barem nekoliko puta i nigdje nisam ove godine pročitao bilo kakvu promjenu kod osiguranja. Klasična priča glavnog tajnika. A siguran sam u to da je odluku donio Upravni odbor, koji je, pokazuje se iz dan u dan, samo neozbiljno društvo, koje neočitovanjem donosi odluke. U stvari potvrđuje odluke koje je u svojoj glavi napravio glavni tajnik.

U svakom slučaju, vrlo poštena odluka saveza. Više ne vrijede osiguranja za regionalna natjecanja. Za njih dragi vozači, vadite nova, plaćajte kome god znate ili se nadajte da će županijski savezi napraviti neki dogovor oko osiguranja. Ali u svakom slučaju; plaćajte ponovo. Naravno, i HAKS-ovo, jer bez njega nema nastupa na državnom prvenstvu.

Na stranu to, što HAKS-ov ugovor sa osiguravajućom kućom nitko nije vidio. Nitko niti ne zna koji su uvjeti na toj polici. Neki čak sumnjaju da ona i postoji. Zašto se sve radi nekome iza leđa. Zar nije normalno reći; ljudi, godišnje osiguranje će poskupiti za 50, 60 ili 100 kuna, vrijedit će za sva natjecanja. Na stranu što to osiguranje, njegove uvjete nitko nije vidio. To je ipak EKSKLUZIVNO PRAVO glavnog tajnika. Zašto da se vozači s tim zamaraju.

Skrivanje informacija koje glavni tajnik redovno prakticira, logično da izaziva brojna pitanja i sumnje. Logično je da vozači pomisle; tko uzima pinku za osiguranja. Zašto odjednom ne vrijede osiguranja za regiju. Ako savez želi disperzirati sport, zbog čega dio sredstava ne isplati županijama. Bitno da je odluka donešena. A to što se ona ne poštuje; koga briga. Jer samo glavni tajnik ima pravo tumačiti propise. Naravno, kada njemu odgovara.

Zbog čega više ne vrijede osiguranja i za regiju? Zašto se to javno ne objavi? Što se krije od vozača? Zašto nitko od vozača nije vidio tu famoznu kolektivnu policu? Zašto se to krije od njih?

I sasvim je logično mišnjelje da onda vozači polude, počnu inzistirati da rade vlastite pojedinačne police sa osiguravateljom za kojeg misle da im je najpovoljniji.

Od lijepe ideje, zahvaljujući muljanju i skrivanju podataka. Od ideje koja je u osnovi poštena, glavni tajnik kao jedini zadužen za to, napravio je veresiju i nezadovoljstvo među dobrim dijelom vozača. No, njega za to nije briga. I dobro je napisao jedan od njih: „hoću policu kod mene doma u ladici da je prije prve prvenstvene utrke pročlitam, možda uokvirim i stavim na zid; možda podložim nogu od stola, što god, ali ne želim više plaćati nevidljive police koje vrijede, pa ne vrijede, pa vrijede samo tu i tamo...“

Glavni tajniče. Odgovorite vozačima i na ovo pitanje. Mislim da vam je jasno. Ako nije; ponovit ćemo vam ga idući tjedan, pa idući, 'pa idući, pa idući.... Kako dani prolaze, mjeseci, pitanja suštinska vas uopće ne zanimaju. Vi ste u svijetu ISC-a, FIA, WMSC-a. A nacionalno prvenstvo, vozači, ma tko njih šiša. Definitivno ovo sa osiguranjem nije čisto. Možda i je, ali svojim ste postupcima, odlukama, skrivanjem informacija doveli do toga da vozači jasno pitaju; o kakvom je muljanju riječ. Zbog čega se krije i skrivala polica,,,zbog čega......

Ili neka savez napravi osiguranje za sve,,,koje će vrijediti za sva natjecanja pod "kapom" HAKS-a, bilo nacionalna, regionalna ili županijska.... ili neka prepusti vozačima i klubovima da evnetualno sponzorski riješe osiguranje ili u konačnici neka si ga sami nađu. Jer ovo što se sada radi, neminovno povlači pitanja o potencijalnom muljanju. Ako napravi za sva natjecanja, onda neka županijama, tj, njihovim savezima prepusti dio kolača. I konačno, neka objavi javno tu policu, pa nije to poslovna tajna.