Arhiva Kolumni

Gregurek poput Poncia Pilata...

04.09.12

Evidentan je spor izmađu MRC-a i glavnog tajnika. No on, poput Poncija Pilata „pere ruke“ i sve prebacuje na Upravni odbor HAKS-a. Još će biti povuci potegni oko Croatia Rallya... to je jasno kao dan

Trebalo je duže nego što to komunikacijski protokol nalaže glavnom tajniku da odgovori na dopis koji mu je uputio MRC Sport. Naime, odlukom Upravnog odbora, a na temelju informacija koje je jedino glavni tajnik dao istom; organizacija Croatia Rallya oduzeta je MRC Sportu i preuzeo ju je HAKS. Bez obzira što je ocjena vrlo dobra, bez obzira što je MRC-u dozvoljeno da organizira bez potpisanog ugovora sa HAKS-om, bez obzira što je važeći ugovor na snazi, bez obzira na to što mjesto u poretku organizatora ugovorom nije nigdje precizirano, bez obzira na to što je rally odgovarao FIA standardima. I vezano na upit MRC Sporta, oglasio se glavni tajnik i klubu poslao odgovor čiji dio, koji se tiče rallya, citiramo:

Vašu proizvoljnu tvrdnju da je Ugovor br. 01/2011 od 20.12.2010. još uvijek “na pravnoj snazi”, ne možemo komentirati. O tome je odluku već donio Upravni odbor HAKS-a, te eventualne dopune iste Odluke, u skladu s njihovim ovlastima, jednako tako mogu donositi samo članovi Upravnog odbora HAKS-a. Iz toga proizlazi da o svim daljnjim eventualnim kontaktima s predstavnicima AK MRC Sport, odluku također donosi samo Upravni odbor HAKS-a.(kraj citata)

Postaje jasno da je Gregurek „zakuhao“ i sada ispred sebe stavlja Upravni odbor. A on se pravi Englez i svu eventualnu krivnju ili krivu odluku prebacuje na Upravni odbor saveza. Klasični Gregurevski manevar. O bitnim odlukama za savez U.O. odlučuje isključivo na informacijama koje mu dostavi glavni tajnik. Jer, usprkos opetovanim molbama i zahtjevima da dođe na sjednicu U.O-a, MRC-u to nije dozvoljeno. A odluka je, vezana uz Croatia Rally, itekako bitna za rad i daljne funkcioniranje kluba. Ali i ralla. Jer cijeli je slučaj sada na sudu. Nedavno je HAKS tužen i postoji realna mogućnost da sud savezu zabrani organizaciju Croatia Rallya do okončanja postupka i donošenja presude. I jasno je da je onda prvenstvo Europe „u opasnosti“ da ne bude održano. Upit za objašnjenjem poslan je i članovima Upravnog odbora, ali se oni, tradicionalno, nisu očitovali. I kada je opće poznati da U.O, svoje odluke mahom donosi neočitovanjem, kada je mahom poznato da uopće ne ispunjava svoje financijske obaveze,, postavlja se pitanje – čemu on zapravo služi. Osobno; mislim da samo pokriva Gregurekove privatne poteze. Jer ipak, kumovi su kumovi, a prijatelji prijatelji. Neće valjda protiv Zizija.

Druga je stvar što će sada svaki član Upravog odbora, pojedinačno, morati na sud, ili dati svoje pismene razloge zašto je rally uzet klubu, a da nitko predstavnika kluba nije pozvao kada se odlučivalo o tome.

No, kako je Upravni odbor „donio“ odluku, Gregurek se elegantno izmiče, mada i vrapci na grani znanju, svi vozači i svi klubovi da odluku donosi samo on, odnosno Upravni odbor neočitovanjem, ili na temelju informacija koje samo Gregurek dostavlja (kao u slučaju Croatia Rallya.

Da li je MRC dobro ili loše organizirao rally,,,to je jedno pitanje. A da li je način na koji mu se uzima organizacija ispravan; sasvim drugo. Ako su članovi Upravog odbora HAKS-a odlučili mimo propisa neće biti dobro. Uostalom, da ne prejudiciramo, o tome će posljednju riječ dati sud. No, činjenica je da je MRC spasio Croatia Rally, da je grad Rijeka spasio rally bodovan za prvenstvo Europe. I sada se nekokretno pokušava „zaobići“ dosadašnji organizator i caru samo predati gotov prozvod.

Treća stvar je FIA Safety seminar i sastanak organizatora europskog prvenstva koji bi se trebao održati u Hrvatskoj. Naime, HAKS se kandidirao i dobio. I gdje je odlučio, valjda Upravni odbor, jer to tajnik ne može? U Zagrebu. Zašto u Zagrebu? Vjerojatno će odgovor biti u stilu – avionske linije, veze i slično. Zašto ne u Rijeci? Ipak je Rijeka grad domaćin rallya, grad koji je spasio rally. I sada je sasvim logično pitanje koji mnogi (tajno) a rijetki glasno postavljaju. Kada treba „kupiti vrhnje“, onda je Zagreb. Kada treba plaćati i davati novce; onda je Rijeka. A budimo pošteni, i je tako. Ipak je Rijeka na kraj svijeta od Zagreba,,,937 km od Zagreba, sa makadamskom cestom spojena sa prijestolnicom.

Nadamo se da će glavni tajnik ovu „dilemu“ staviti na popis neodgovorenih pitanja koja negdje arhivira. Ili baca u smeće. No, iz dana u dan njegova ignorancija i dijela medija i pojedinih članica HAKS-a poprima velike razmjere. Ali ima jedna stara izreka – vrč ide na vodu dok se ne razbije. A kada pukne,,,odjeknut će...