Arhiva Kolumni

"No guts, no glory"

27.01.09

Kreće WRC sezona....i optimistička najava Forda da je došlo doba da se naslov proba

Drug Tito je rekao..."ove noći Prozor mora pasti". Fordov Tito, Malcolm Wilson jednako je odlučan..."Citroen skidamo s postolja". Zaboravio je samo jedno...nešto se i Francuze pita.

Da je Fordu Loeb....e, da je. A nije. I stoga ne čudi što u Fordu imaju status najopasnijih izazivača Citroenu. A željeli bi da je situacija obrnuta, da Citroen baca rukavicu. No, kako su se "napalili", ova godina bi mogla donije puno toga zanimljivog. U Fordu su defintivno odlučili skinuti "kralja" s postolja. A u Citroenu, braniti ga svom snagom.

Napadačka linija Forda; Hirvonen-Latvala iskusnija je za jednu godinu. Napad predvodi Mikko Hirvonnen koji je pokazao da zna pobjeđivati, leđa mu čvrsto drži Jari Matti Latvala, koji je prošlu godinu iskoristio da prikupi značajna iskustva. Imao je sjajnih rezultata, ali i kikseva koje si ne bi smio dopustiti. Osobno, ako će itko skinuti Sebastiena s trona, tipujem na Latalu. Ima "guts" rekli bi Amerikanci. "No guts no glory"...jedina je to prava istina. Nema slave bez m..a. A mislim da su Jarieva dovoljno snažna da krene u napad.

No, ostavimo se mi priča o "cojonesima" i posvetimo izgledima Forda u napadu na francusku momčad. Citroen nije ništa mijenjao u odnosu na prošlu godinu. Ista momčad, pobjednička, ostala je na okupu. Veliki Sebastien i dalje će predvoditi crveni automobil sa Red Bullovim rogovima. I neka se u Fordu ne naljute, i dalje biti najveći, usudio bi se reći i jedini pravi favorit za naslov svjetskog prvaka. Pratit će ga Dani Sordo, Španjolac koji nikako da do kraja "pusti krv", da pokaže toliko neophodnu krvoločnost kada je želja za pobjedom u pitanju. Ali, kada je u pitanju sakupljačka "privreda", kolektiranje bodova,,tu je Dani pravi majstor. Mada bi intimno želio da dobije koji reli ove sezone. 

Fordovci su vrlo elegantno opisali svoju prošlu godinu. Rečenica..."bila je to tranzicijska godina" zvuči mi vrlo poznato. I vama?

Hirvonen zna što ga očekuje, zna što od njega očekuju. I to ne negdje sredinom sezone, već odmah. U petak na startu Irske. I diplomatski zavrće da mu je želja biti na postolju, a ako se ukaže prilika i pobijediti.

Mikko, ne ide to tako. Sezona je kraća, samo je 12 relija i postolje, bez pobjeda ne donosi naslov prvaka. No, lako je meni koji iz fotelje lupetam i objašnjavam kako bi netko trebao pritisnuti malo jače gas. I uvijek se sjetim kada me vozio Pavel Sibera prije nekoliko godina u Škodi WRC. Molio sam "Zdravo Mariju" i očajnički želio van iz automobila.

No, kako su oni ipak vozači profesionalci, od njih nema boljih, usudim se reći da bi ipak malo više drskosti bilo neophodno Hirvoenenu.

Mlađi Latvala ipak je eksplozivniji.
- U prva tri..to moram, a više...neka me se čuvaju kada dolazim iz drugog plana.

Objektivno, Fordove najveće šanse su osvajanje momčadskog naslova koji im je lani preoteo upravo Citroen. Pojedinačni; bojim se da će morati pričekati još koju godinicu. Sebastien Loeb djeluje toliko samouvjereno, toliko sigurno,,,gotovo robotizirano. Nepobjedivo? Nema takvih, ali krv će pišati svi koji će to željeti učiniti. U Fordu su, tvrde, spremni za juriš. Nije to dovoljno. Bili su i Francuzi kod Agencourta pa im je Henry V polomio sve što se polomiti dalo. Iskreno, najviše me veseli sjajna sezona. A počinje. Toooo, u četvrtak. U Irskoj.

Kako me neće biti gore,,,lijepo ću sjesti za laptop, uključiti net, natočiti si jedan Tullamore s tri kocke leda...i uživati.

Dame i gospodo, kreće WRC 2009.

Fotografije: Latvala (gore) i Hirvonen