Arhiva Kolumni

30 % - majko moja mila...

29.11.12

Mogu pričati što hoće, bajke o organiziranju rallya, dobrom radu, ali jasno je kao dan da je HAKS pred financijskim slomom, a prihvaća organizaciju projekta teškog nekoliko milijuna kuna...

Neki dan u Fužinama je održana sjednica Upravnog odbora ASP-GŽ-a. Zapisnik je objavljen na stranicama županijskog saveza - www.aspgz.hr

I tamo, pod točkom tri, deseti odlomak, gospodin Majnarić osvrnuo se na informaciju o posjetu Predjesnika županijskog saveza i stručnog tajnika istog, nacionalnoj asocijaciji. Citiramo:

Izvadak iz: ZAPISNIK SA 8. SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA ASP-GŽ

Fužine, 24.studeni 2012. godine

Točka 3.(stavak 10)

... Osvrće se na informaciju o posjetu Predsjednika i Str. Tajnika HAKS-u, posebno o izdanom Računu HAKS-u koji se odnosi na potpisan Ugovor o dotaciji 40.000,00 kuna (HAKS prema ASP-GŽ), a račun je napravljen prema naputku Glavnog Tajnika na iznos od 30 % od tog iznosa (jer punjenje blagajne HAKS-a je 30 % od planiranog). Smatra da se tu radi o Skupštinskom pitanju, te najavljuje to pitanje na budućoj Skupštini HAKS-a i traži podršku ovog saveza. (točka 3. poglavlje 10)

Citirali smo službeni, javni dokument. Trideset posto. Užas. I onda se klubovi čude zašto ih HAKS stišće, zašto im ne odobrava nikakve aktivnosti sve dok ne podmire dugovanja. A vlastitu nesposobnost, s druge strane, savez opravdava jednostavnom rečenicom.... „nema novaca“.

Tih 30 posto je punjeno od klubova. Savez generalnog sponzora nema, a članovi Upravnog odbora, sudeći prema „donešenom“ u blagajnu saveza predstavljaju samo fikus. Ali fikus koji si, makar ne ispunjava svoje obaveze, uzima za pravo da odlučuje o sudbini drugih klubova, vozača, kreiranja politike HAKS-a. Društvo nesposobnih da skupi sredstva za normalan rad saveza. Zna se koja je „ulaznica“ za mjesto u Upravnom odboru. I zna se da u njega ne ulaze zbog lijepog izgleda i dobrih odijela i satova. Skupština im je ukazala povjerenje, oni to povjerenje nisu opravdali. Točnije, podbacili su „jako punu posto“.

Tražiti transparentnost od vodstva saveza; to je malo problematično. A glavni operativac saveza niti ne pomišlja sazvati Izvanrednu Skupštinu koja bi rekla koju riječ o punjenju budgeta saveza. Ili Tematsku ili bilo kakvu koja bi ukazala da je vodstvo saveza zabrinuto nezavidnom situacijom u kojoj je savez. A nezadovoljstvo je veliko. Klubovi su ogorčeni, da ne govorimo o vozačima. Ne vide riješenje. Ne nudi im se. Sponzora nema, ali kako glavni tajnik tvrdi, u vodstvu saveza sjede ugledni gospodarstvenici. Ako su oni preslika hrvatskog gospodarstva; jadno nam je gospodarstvo. I voljeli bi poimence znati tko je ispunio svoje financijske obaveze prema savezu, a tko nije. Tko je uplatio iznos, tko je kompenzirao iznos, a tko dolazi samo na „ručak“ prije sjednice Upravnog odbora.

Trideset posto od predviđenog budgeta saveza.... to je gore od katastrofe. To je elementarna nepogoda. I nismo primjetili da se netko u vodstvu zbog toga uzbuđuje.

I u cijeloj toj situaciji, HAKS preuzima obavezu organiziranja Croatia Rallya, time pristajući pokriti sve troškove tog natjecanja, „teškog“ oko pola milijuna eura. Ili se nada da će „s neba“ pasti dobrotvor koji će pokriti troškove natjecanja. Bez obzira koliko je atraktivno.

Nije to posao saveza. Možda i je, ali financijski konsolidiranog koji može odvojiti sredstva za tako jako natjecanja. A ne našeg, koji nema ni za "crni kruh". Bez obzira na „socijalističke parola“ o ugledu i općedruštvenom interesu zbog kojeg je preuzeo organizaciju. Kako vjerovati organizaciji koja ostvaruje 30 posto prihoda, da će uspješno organizirati rally prvenstva Europe? Kako vjerovati ljudima koji svjesno krše odluke Skupštine, ne poštuju Statut, koji u sred sezone, obračunavajući se sa novinarima, donose neke odluke na koje nisu prije ni pomišljali. Tek u namjeri da zaštite curenje informacija. A ne da poboljšaju svoj rad. Jer malo tko zna da se budget saveza puni na kapaljku. I osobno sam se iznenadio, ali pretpostavljam da je zapisnik točan, uostalom, citiran je. Nisam ga iz pete izvukao. U svakoj normalnoj udruzi ili firmi, kada se budget puni sa 70 posto minusa; odgovorni ili odlaze ili se raspisuju novi izbori. 

Ako misle da će proračunske rupe zakrpati rallyem,,,,onda su optimisti. Jer i dalje nema nikakvih informacija kako će i tko će dati garanciju za plaćanje Eurosportu, tko će biti glavni sponzor rallya. Sve ozbiljne kompanije odavno su zatvorile svoje godišnje marketinško-promotivne budgete. A naš savez šuti. Nije to posao Odbora za auto sportove da govori o organizaciji rallya (osim sportskoj), nije posao županijskog saveza da organizira; jer to nije sposoban, ali to je posao Upravnog odbora da jasno kaže gdje će pronaći 3.000.000 kuna sredstava za rally. Jedino što im dobro ide, to je podjela funkcija na rallyu. Tu su jako brzi. Pa čak i kada imenuju direktora koji je, prema informacijama koje dobivamo, izjavio da ne može posvetiti previše pažnje rallyu prije 1. travnja. A s druge strane ASPGŽ prihvaća tehničku realizaciju rallya a da se uvijeti ne znaju. A da ne govorimo o dvorstukim kriterijima o pristanku lokalne zajednice. Jer, koliko nam je poznato, ugovor sa gradom Rijekom još uvijek nije potpisan. A ovakav rally se priprema mjesecima unaprijed.

HAKS se opasno igra sa ugledom pojedinih natjecanja. Dokle? Valjda dok se budget ne počne puniti sa više od 50 posto.... ovako sa trideset.... teško.