Arhiva Kolumni

Treba štediti gospodo....

07.12.12

Naravno da treba. Novaca nema, sponzora još i manje. A i ono što ima čim „dotaknu“ HAKS, bježe kao muhe bez glave. I...sav ceh plaćaju klubovi...vozači, suci...

Nije to najgore. Svjesni su klubovi da moraju ispuniti svoje obaveze koje su preuzeli. Ipak je HAKS "dobrovoljno udruživanje". Udruga. I što sada klubovi imaju tražiti neke benificije, razumijevanje, popuste. Uostalom, auto sport nije sport sirotinje, nažalost; koliko para toliko muzike. I kada postave upit, molbu, zahtjev da im nacionalna asocijacija izađe u susret; najčešće ostanu bez odgoora ili dobiju neke zamuljene rečenice. Karakteristične. Pravne.

HAKS je dobrovoljna udruga. Poput novinarskog društva ili udružena tajnika/ca. Nitko nikoga ne prisiljava da se učlani u savez. Naravno, ukoliko su članice, imaju pravo voziti sistemska natjecanja. Inače ne. I naravno; plaćati sve moguće dozvole i licence. Te sudačke, te vozačke, te prijavu utrke, te prijavu međunarodnog natjecanja.

Prije nekoliko mjeseci AK Dubrava poslala je dopis HAKS-u, gdje je zamolila podršku. Razumijevanje za tešku ekonomsku situaciju i po mogućnosti pomoć. I dala nekoliko prijedloga. Pomoć nije očekivala (iskreno) ali smanjivanje nekih davanja svakako. I što je najtragičnije, dobila je pismenu podršku od samo nekoliko klubova. Nekoliko. Gdje su ostali? Zar ostali klubovi nemaju iste ili slične probleme. Ili ih jednostavno nije briga. Čini nam se ovo drugo. Klubovi su bezvoljni, kao da su digli ruke od borbe za svoja prava.

A posebna priča su županijski savezi. HAKS je potpisao ugovor s njima prema kojima bi trebali dobiti 40.000 kuna godišnje. Da li uplatom, da li kroz kompenzacije.. nebitno, to je iznos. I.... jednog dana savez je jednostavno poslao dopis prema kojem zbog neispunjavanja proračuna, odnosno njegovog punjenja od samo 30 posto predviđenih troškova, i taj iznos se smanjuje za 70 posto. Dakle, županijski savezi dobit će cca 12.000 kuna. I...time je sve riješeno.

I pojeo vuk magare. Savez jednostavno jednom rečenicom kaže..nema novaca. S druge strane; da to kaže neki klub ili županijski savez bio bi žestoko kažnjen. Dvostruka mjerila vrijede. Za jedne bijeli kruh, za druge kore stare pet dana. Jer je nemoguće da klub ne ispuni svoja davanja savezu, ali je vrlo moguće da savez svoje obaveze izbjegava „jednom rečenicom – nema novaca“. Naravno, uz blagoslov Upravnog odbora, koji sve više podsjeća na dječiji vrtić a ne na ozbiljno društvo za stolom.

Obaveze, potpisane, saveza prema županijskim savezima,,izgleda da ostaju mrtvo slovo na papiru. Ipak se jedna županija osmijelila i nije, nakon dopisa saveza, odlučila povući fakturu. I u pravu je. Nikoga se ne tiče, ponajmanje klubove i savez, što savez nije u stanju priskrbiti sredstva za svoj rad. A nisam siguran da je 70 posto manjka u previđenom proračunu rezultat 70 postotnog neplaćanja ili smanjivanja davanja vozača, sudaca ili klubova. Prije bi rekao nesposobnost onih koji trebaju novac nabaviti. U normalnom svijetu to znači samo jedno – gospodo, priznajte sami sebi da ste nesposobni i odite sa funkcija. Što su klubovi imali od Croatia Airlinesa, od turističke agencije bratića od pravne savjetnice, ostalih firmi? Ništa. I ne bi trebali imati ništa. Oni su tu da pokriju troškove u zadatom budgetu. Dugo se najavljuje tematska sjednica o financijama u savezu. Od nje ni T, a kamo li sjednice. Pojedini županijski savezi čekaju Skupštinu da pitaju za svoje novce, pojedini ne pitaju ništa. A da se ide u rebalans budgeta...ajde molim vas...tko će još o tome voditi računa. 

A savez se mirno priprema za nastupajuću sezonu, za završno proglašenje, koje će ući kao budgetski trošak. Mirno se priprema za organizaciju prvenstva Europe. U vremenu u kojem tvrdi da novaca nema. Za obaveze prema županijskim savezima. A spreman je potrošiti pola milijuna nečijih novaca. Umjesto da tog sponzora, ako uopće postoji, usmjeri da pokrije troškove rada nacionalne asocijacije. I održali prvu sjednicu Izvršnog odbora; gdje su si podijelili funkcije. Krpan vodi novinare, Dedić rally, etc. etc. i time je najvažniji dio priprema, tko će što biti; obavljen. 

I opet se otvorilo nekoliko novih tema sa „lijepim“ temama....ali o tome kada se vodstvo, najuže, vrati iz Istanbula. Trebali bi odgovoriti na neka pitanja. Ako su udostoje, odnosno ako imaju "guts" da odgovore.