Arhiva Kolumni

Croatia „miče“ Poljsku..., a svi šute.

19.12.12

Dopis koji je poslan članovima Odbora za auto sport sluti na ogromna pomjeranja u kalendaru za 2013. No, da li je prava istina u tome...

Informacija koju je Tajništvo HAKS-a ponudilo članovima Odbora za auto sportove, u najmanju je ruku čudna. Eurosport se direktno upleo u izradu kalendara ERC-a, čija je treća, tvrde konačna, verzija objavljena u svim svjetskim automobilističkim medijima. I tamo jasno piše – Croatia u lipnju, Poljski rally u rujnu.

Bivši organizator Croatia Rallya, MRC Sport, kada je još planirao održavanje iduće, zamolio je da datum bude u rujnu. No, tada im je Radovan Novak (član rally komisije)  rekao da je to nemoguće, jer Poljska ima „zacementiran“ termin održavanja svog rallya „već sto godina“ i da je to nemoguće napraviti.

I sada odjednom; Croatia u rujan, a Poljska??? To se još ne zna. Ali ukoliko je to točno onda će ERC kalendar, tj. njegova konačna verzija, doživjeti još jednu izmjenu.

I ne samo ERC verzija kalendara. Do promjena će doći i u nacionalnom, a sistemom domina i u regionalnom, kako „Safety cupu“, tako i u CEZ-u.

To da je Eurosport odlučio samoinicijativno promijeniti termine Poljske i Hrvatske...čisto sumnjamo. A sumnja je još veća jer nitko iz HAKS-a, ni Tajništvo, ni Odbor a ni najzaduženiji za rally u Hrvatskoj, Slaven Dedić, ne „puštaju ni glasa“. Nažalost, od Dedića smo se na to, da nema nikakvo vlastito mišljenje, navikli. Nikakve informacije ne izlaze van. Zašto se kriju, zašto konačno ne izađu u javnost s informacijama što se događa s Croatia Rallyem. Ako je Eurosport kao promotor toliko jak da određuje nacionalnim savezima kada će biti održani rallyi,,,, neće to biti dobro. A pogotovo jer se ne mijenja samo termin Croatie, nego i puno poznatijeg rallya nego što je naš. Prije nam se čini da je glavni tajnik uspio kod Eurosporta isposlovati promjenu termina na posljednjim okupljanjima vrhuške FIA-e u Istanbulu i Parizu. I da to nema nikakve veze sa željom Eurosporta da mijenja kalendar.

S druge strane, klubovi su poslali svoje prijave u HAKS- u terminima za koje misle da su im najbolji za održavanje njihovih utrka. I tako u devetom mjesecu dobivamo buzetsku brdsku utrku (prvenstvo Europe), sljemensku brdsku utrku, Rally Croatiu (vjerojatno u Istri) a već u 10. mjesecu ponovo rally u Istri. Vjerojatno oba iz Poreča.

Sve smo skloniji mišljenju da netko u HAKS-u kupuje vrijeme. Jer do šestog mjeseca nema puno vremena, a na pripremama za ovogodišnji rally nije učinjeno gotovo ništa. Niti se zna grad domaćin, niti se zna tko će raditi, niti se zna glavni sponzor ni tko će sve to isfinancirati. Samo se nagađa i pretpostavlja. Pitati u HAKS za to je „bogohuljenje“, jer se svi prave mutavi. I kao ničiji posao to nije. Slaven Dedić kao direktor Croatia Rallya šuti, Šuti i OAŠ kao Izvršni odbor rallya, šute svi. I logično je da počinju kružiti svakojake priče. Ulčar je javno pričao da će Red Bull biti sponzor, pa poslije porekao. INA je odavno digla ruke a netko treći.... pojma nemamo. Priča se o Plavoj Laguni kao hotelskoj kući. Ma priča se, a prave informacije; od ljudi koji bi to morali reći nema.

HAKS objavljuje provizorni kalendar koji izaziva brojne reakcije, klubovi šute, nitko ništa ne pita. Kolaju samo informacije između vodstva saveza, nekakvi dopisi potpisani od Nevene, Anite, Branimira i Zrinka. Mada svi znamo, točnije svi znaju, da to ne piše Nevena ili Anita, a ponajmanje Branimir. Nego da su to riječi i stavovi Zrinka Gregureka. Ali Tajništvo je zgodan grm iza kojeg se mogu sakriti, mada ne znači ništa. I potpisati pod dopis koji je iznimno bitan Tajništvo je u najmanju ruku neozbiljno. Jer ovo što su jučer dobili članovi Odbora za auto sport sve je samo ne beznačajna i tehnička informacija. To je informacija koja će izazvati potrese u kalendaru. Da li će klubovi reagirati? Sumnjamo, Da li će OAŠ reagirati? Sumnjamo mada bi voljeli da se varamo. Da jednom konačno od OAŠ-a dobijemo točno i kvalitetno mišljenje. A ne samo „frizirane“ izvještaje sa sjednica sa odlukama koje ni sami ne poštuju, a koje objavljuju na web stranicama saveza. A kao slučajno, vlastitom odlukom OAŠ je i Izvršno tijelo-odbor ovogodišnje Croatie. Koji pojma nije imao da mu se termin promijenio. Te mu je to rekao dopredsjednik Odbora.... totalno ludilo.  „Društvo mrtvih pjesnika“ je živahnije od našeg OAŠ-a.

I stoga,,,gospodo iz OAŠ-a, dajte više odgovore. Konkretne, jasne, istinite....