Arhiva Kolumni

Tko tu koga „laže“ i zašto?

03.01.13

Kome vjerovati? Glavnom tajniku koji tvrdi da je Croatia Rally u rujnu ili službenom kalendaru ERC-a, objavljenom na službenim stranicama ERC-a, koji pak tvrdi da je u lipnju....

 Ili kalendaru slovenskog saveza AŠ 2005 gdje Croatie nema ni u primisli...

Evo, ovako izgleda kalendar ovogodišnjeg prvenstva Europe u rallyu, objavljen danas, tj. „skinut“ sa službenih stranica ERC-a, prije 20 minuta.

2013 FIA European Rally Championship calendar

http://www.fiaerc.com/

01 International Jännerrallye (Austria) Asphalt/snow 3-5 January 2013

02 Rally Liepāja-Ventspils (Latvia) Gravel/snow 1-3 February 2013

03 Rally Islas Canarias El Corte Inglés (Spain) Asphalt 21-23 March 2013

04 SATA Rallye Açores (Portugal) Gravel 25-27 April 2013

05 Tour de Corse (France) Asphalt 16-18 May 2013

06 Croatia Rally* Asphalt 6-8 June 2013

07 GEKO Ypres Rally (Belgium) Asphalt 27-29 June 2013

08 Rally San Marino** Gravel 11-13 July 2013

09 Sibiu Rally (Romania) Gravel 25-27 July 2013

10 Barum Czech Rally Zlín  Asphalt 30 August-1 September 2013

11 Rally Poland Gravel 27-29 September 2013

12 Rallye Sanremo (Italy) Asphalt 10-12 October 2013

13 Rallye International du Valais (Switzerland) Asphalt 7-9 November 2013

* Subject to signature of Promoter’s Agreement

** Subject to ASN confirmation

 

Samo su dva rallya pod “zvijezdicama” – Croatia rally i Rally San Marino. San Marino jer nedostaje potvrda njihovog saveza, a naša Croatia jer još uvijek nije potpisala ugovor sa službenim promotorom.

Ako računamo da su službene stranice ERC-a, doista službene, onda je jasno da nas je glavni tajnik HAKS-a, Zrinko Gregurek lagao. Iz kojeg razloga? Ne znamo, ali nemamo nikakvih razloga da sumnjamo u službenu objavu FIA/ERC.

Puno je toga nejasno oko održavanja Croatia Rallya. Niti se službeno zna mjesto održavanja, niti itinerer, niti financijska konstrukcija. Dva puta je obećavano klubovima ASPGŽ-a da će saznati sve o rallyu na sastanku sa glavnim tajnikom. Osim obećanja i „velikih priča“ ništa. Od priča da je Poreč ponudio deset puta bolje uvjete nego Rijeka; sumnjamo da će išta biti. Jer, kako saznajemo, Poreč i turističke zajednice grada i županije neće dati ništa.

Pored toga, službeni kalendar prvenstva Slovenije uopće ne „spominje“ Croatia Rally. Tamo ga nema.

http://www.as2005.eu/adminPanel/datoteke/koledar_2013_osnutek_1.pdf

 

Na sva pitanja iz HAKS-a stiže samo „službena šutnja“. I velika obećanja glavnog tajnika koji "sve drži pod kontrolom". Kada nešto pitamo predsjednika OAŠ-a, on se pravda bolešću. Odbor za auto sportove...nema šanse da išta kaže. Direktor discipline Slaven Dedić krenuo stopama glavnog tajnika. Izgubio jezik odjednom.  Kada nešto očekujemo od komisije za informiranje HAKS-a, prije bi kuglu zemaljsku pokrenuli u rikverc. Od Miroslava Krpana osim „šutnje“ ne dobivamo ništa. Ni na kapaljku. Jedina službena informacija su službene stranice saveza na kojima ne piše ništa. Od predsjednika HAKS-a, koji nam je prošle godine četiri puta obećavao razgovor; ništa. Čak se više ne javlja ni gospođa Ivana Nobilo, koja je slala vrlo oštre mailove na našu adresu.

Savez šuti. Da li se sprema neko spektakularno iznenađenje? Da li je neki novi sponzor na vidiku? Voljeli bi da je. Nije cinizam, ali zaista bi voljeli. Zbog rallya, zbog auto sporta.

Za početak samo točan odgovor; tko je u pravu? Gregurek koji je objavio „urbi et orbi“ da je rally u rujnu, ili ERC koji je službeno objavio kalendar na svojim stranicama i gdje je Croatia u lipnju. Nije neka razlika, sitnica od tri mjeseca.

Ne tvrdimo da je netko u pravu, ili da je netko u krivu. Samo pravovremenu informaciju. Za početak bi to bilo dovoljno. Naravno i da je točna. Bio bi to minimum obzira prema vozačima, posadama i klubovima. Pa i prema novinarima, bez obzira da li smo članovi HND-a ili ne.....