Arhiva Kolumni

Gergurek igra fantastično, nitko nema šanse...!?!?

07.01.13

Lana Gregurek bit će nagrađena, odlukom UO-a, za volonterski rad. Gregurekov kum kandidiran za FIA komisiju... još se uvijek ne zna mjesto starta Croatia Rallya... „Bog si sine“ – rekao bi Niko Pulić.

U HAKS-u nije dosadno. Nikada. Osim što ne daju nikakve informacije o svom radu. Osim što informativna služba saveza postoji samo na papiru. Osim što se još uvijek ne zna točaan datum Croatia Rallya, ni mjesto polaska, ni dolaska....ma ništa se ne zna. Osim da Gregurek organizira stari saziv za novu kandidaturu na Skupštini. Sa eventualnom pokojom promjenom.

Što i ne čudi. Jer, dok je Bolanča predsjednik, Gregurek će i dalje moći raditi što god hoće i kako god hoće. Sam pisati odluke, a Upravni odbor će i dalje šutnjom to prihvaćati. Idealna kombinacija za obiteljski savez u što se HAKS pretvara. I naravno, pod krinkom Tajništva slati dopise klubovima i pojedincima. 

Jer, „tata“ je glavni tajnik, supruga pravni savjetnik, kćerka je glavni „ideolog“ razvoja HAKS-a i „savjetnik“ Predsjednika HAKS-a, bratić od supruge sa svojom turističkom agencijom glavni organizator FIA rally safety seminara, a da bi sve „ostalo u ritmu“, vjenčani kum, inače bivši predsjednik Odvjetničke komore, kandidiran je za FIA komisiju. Valjda pravnu ili odvjetničku,,tako nešto. "Prijatelj Jean" je strašna stvar.

I,,,slika je kompletna. Još samo da Gregurek u HAKS ili na neku funkciju blisku HAKS-u smjesti svog sina. Ili kuma. Ili bratića, sestričnu, brata od tetke.....

Pravo stanje stvari najbolje je ocijenio Dubravko Čikor u svom komentaru završnog proglašenja koje će tradicionalno biti održano u Vodicama:

- Ti isti prvaci a ima ih oko 25-30 plaćaju smještaj, imaju samo večeru gratis, a gospoda iz UO,OAŠa OKŠa i raznih komisija njih oko 60 i to sa boljim polovicama tko ih ima, a tko nema može i sa ljubavnicom. Znači cca :70-80 ne plaćaju ništa i to po mogućnosti dvije noći i tri dana sa hranom ,ti isti članovi UO koji nisu podmirili svoje obveze već par godina .Tako nije nikad prije bilo ,prvaci su imali sve plaćeno. Znam; glavni tajnik će reći „nema paprike“ ,ali glavno je da paprike ima za gospodu koja nas vodi ili bi nas trebala voditi, mislim vozače i klubove. Kraj citata.

Sve je time rekao. Nije da je loše imati ljubavnicu. Malo "svježeg mesa". Svi mi imamo, priznali to ili ne, iskustva na tom polju. A ne samo oni. Ipak je to „muški sport“, stvar egotripa i potvrde vlastite seksualnosti, muškosti i ugleda u „svijetu odraslih“. Ili bankovnog računa. I zna se da sportaši moraju sami platiti smještaj. Što je čudno u tome. Bitno je da šefovi imaju gratis boravak. I naravno, žene i ljubavnice. I nije problem u tome. Ali, ako već jedeš bijeli kruh, daj drugima barem polubijeli,,a ne „od piljevine“.  

Dubo je na najbolji i najednostavniji način i „najglupljima“ objasnio trenutno stanje u nacionalnoj asocijaciji. Koja nažalost sve više postaje privatna „svojina“, da ne kažem tvrtka, glavnog tajnika, a sve manje nacionalni savez koji bi trebao voditi računa o razvoju automobilizma. I jasno je da je glavni stožer saveza ne u Aveniji Dubrovnik, nego u sjevernom dijelu Zagreba gdje obitava glavni tajnik. Valjda za „nedjeljnim ručkom“ kreiraju politiku HAKS-a. Riješe i ovce i novce.

Brojni projekti koji su najavljivani,,,uopće se više ne spominju. Čuvena staza u Bistri,,koja je tako bučno najavljivana „pala je u zaborav“. Zbog „pohlepnih“ Zagoraca koji zamislite ne žele 7 eura po kvadratnom metru... No, i o tome se ništa ne zna, osim priča da je investicija teška čak 250 milijuna eura. Kada bi se to realiziralo; bila bi to uvjerljivo najveća investicija u Hrvatsku. No, o tome glavni tajnik šuti. Ni riječ više ne spominje, barem ne javno. Kao da se javnosti to ne tiče.

„Komunikativni“ predsjednik, gospodin Bolanča, izgleda se odlučio kandidirati za još jedan mandat. Valjda će imati bolju suradnju sa novinarima. Ne samo sa žutim tiskom. Svojevoljno, ili na nagovor glavnog tajnika; ne znamo. Ali imat će sportskog savjetnika u Lani Gregurek,,pa ne sumnjamo da će savez ići pravim putem. Jedinim ispravnim. Ne mijenja se tako lako "big boss". 

Obećanja, obećanja, obećanja, pa malo planova, pa ponovo obećanja. A kada ih se pita što su napravili,,onda kreće paljba po onima koji pitaju. Jer, kako se uopće usuđuju. I naravno, etiketiranje tih istih koji pitaju. U najmanju ruku kao da smo gubavi. Nitko s nama posla ne želi imati. Hladni pozdravi, skretanje pogleda..klasika. Jer; pitanja su danas najopasnija stvar. Pogotovo ako imaju temelja. I zato je šutnja "majka mudrosti", najbolji način za dokazivanje poslušnosti i čuvanja mjesta u foteljama. A vlastiti stav? E, to je "jednadžba sa tri nepoznanice".....

Croatia Rally; tu je stvar, zbog kontinuiranog prikrivanja informacija, prije liči na „družbu Pere Kvržice“ nego na ozbiljnu pripremu za rally. Ma „Perina družba“ je svemirski brod za ovu priču. Bitno je da se znaju glavne funkcije. Sportski direktor discipline šuti, očekivano, jer on po mišljenje prvo  mora u glavni ured HAKS-a. Grad Poreč nije namijenio ni jednu lipu za organizaciju rallya, a često je spominjan u zadnje vrijeme kao „domicilni grad“ rallya. Grad koji je ponudio fantastične uvjete. Rijeka je etiketirana kao neozbiljna jer nije odgovorila na ponudu saveza, niti potpisala ugovor. Mada je odgovor poslala prije ohoho vremena, a druga je stvar što je UO-u prezentiran na posljednjoj sjednici oko Božića.

Arsen Ulčar i dalje igra svoje igre. Sitne i jeftine. Sjedi na dva ili tri stolca. Šteta, nekada je bio sjajan igrač. Pozitivan i napredan. Navodno teško bolestan, sa pretrpljenim moždanim udarom, dolazi na sastanke, nervira se kada ga se nazove, „organizira“ vlastitu ženu da prijeti novinarima, prijeti tužbama i što sve ne. Umjesto da se liječi, on je uvrijeđen na bilo kakove zaključke o njegovom radu. A on je jasan. I što je najvažnije; javan. Puno je napravio, nepošteno bi bilo reći da nije, ali u posljednje vrijeme sve što je napravio sjajnim potezima ruši. U telefonskom razgovoru sam mu rekao – I Adolf je podigao Njemačku iz pepela, pa ju je uništio totalno... Iz samo njemu znanih razloga svu svoju snagu dao je u podržavanju privatnih interesa glavnog tajnika. Koji sve odluke fino oblači u zakonske okvire. Nisam otkrio Ameriku. Samo napisao ono što velika većina misli, ali šuti.

Naravno, uvrijedio se jer je zaključio da ga uspoređujem sa Hićom. Svašta. I poslao mi sms u kojem mi je „objasnio“ moje karakterne osobine. I pametno zaključio da sve što sam mu rekao više govori o meni, a ne o njemu. I ostao živ.

- Telefon mi se ispraznio. Obzirom da znaš sve odgovore, lijepo te molim da me više ne zoveš i hvala ti na konstataciji o dnu dna. Mislim da si time rekao više o sebi nego o drugima.... Ulčarov je sms. Uostalom nije važno što se govori, nego tko govori. 

A da ga više neću zvati, neka si to objesi mačku o rep. Jer, dok je god na funkciji, zvat ću ga. Privatno; nemam nikakve potrebe za tim. Ali kao Predsjednik Odbora za auto sportove dužan je davati informacije. I odgovarati na pitanja ma koliko mu se ona dopala ili ne dopala. A njegovo je da se javi ili ne. Objavit ćemo da se nije želio javiti. Ili ono što će nam reći. Nema tu velike nauke. 

Ništa se ne mijenja u radu saveza. Klubovi su rezignirani, novaca nema, i svako želi svoj komadić „prostora“ sačuvati. I u tim okolnostima, na takvom terenu, Gregurek igra fantastično. Kapa mu dolje. Zna da ima posla sa „sitnim mahunarkama“ i vrlo umješno koristi sve što mu omogućavaju. I mirno priprema izbornu Skupštinu saveza na kojoj će tradicionalno klubovi šutjeti, delegati jedva čekati da se završi, a glavni tajnik dobiti novi četverogodišnji mandat. Jednoglasno ili velikom većinom. A onda će svi zajedno na ručak koji će naravno platiti HAKS ili netko od HAKS-ovih sponzora. Jeftin trošak, vrlo prihvatljiva investicija za nove četiri godine.

Vozači? Ma tko za njih pita. Imaš novaca, vozi. Nemaš? Parkiraj auto u garaži i cuclaj palac i gledaj utrke pored staze. Rekli bi.... sve ok, nema promjena.

Sretna Vam nova...