Arhiva Kolumni

Natječaj? Što je to...

16.01.13

Kada im paše, pozivaju se na zakon. S druge strane, kada im ne odgovara, onda natječaja nema... „Obiteljske veze Gregurekovih“ šire se kao hobotnica...

Ove godine Hrvatska bi trebala biti domaćinom dva velika događaja. Jedan je direktno sportski – Croatia Rally, iz serije ERC-a. Drugi; isto sportski, ali više edukativnog karaktera. FIA safety seminar i sigurnost u rallyu. Nadam se da sam ovo drugo dobro napisao. I točno. No, u svakom slučaju, na oba ova događaja očekuje se veliki broj gostiju koje treba smjestiti.

Gregurek je prije izvjesnog vremena boravio u Poreču i tamošnjim je turističkim djelatnicima, pričaju upućeni, govorio o 4 do 5 tisuća noćenja koje bi „odradili“ svi sudionici rallya. Jasno je da ne govori istinu. Vjerojatno se nenamjerno preračunao. Jer dobro upućeni u rally prilike u Istri tvrde da je ta brojka neostvariva. U danima kada je na istarskim relijima sudjelovalo i po 80 do 90 posada, brojka noćenja nije prelazila 2000. Ne govorim o privatnom smještaju, a i dobar dio vozača živi na maksimalno 100-ak kilometara od Poreča tako da je to „tanka priča“ koja se nudila Poreču kao potencijalnom organizatoru ili hotelima koji bi trebali smjestiti posade.

No, onaj tko će organizirati smještaj, agencijski, svih posada dolazi iz miljea obitelji Gregurek. Član Upravnog odbora saveza, Goran Vukov-Colić, vlasnik je turističke agencije. I bliski rođak glavnog tajnika ili njegove supruge. Naravno da će on dobiti posao smještaja gostiju u Poreču. Nikakvog natječaja nije bilo, niti se prema dostupnim podacima, sprema organizirati. A vrijednost posla premašuje 200.000 kuna. Zakonskih. A postaje sve izvjesnije da će upravo Poreč biti grad domaćin ovogodišnje Croatie.

S druge strane, FIA safety seminar, koji bi trebao biti održan u Zagrebu sredinom veljače, također, kao tehničkog izvršitelja ima agenciju „dragog nam rođaka“. To i piše na službenoj stranici – https://www.spektar-putovanja.hr/RALLY2013/engreginfo.asp

Po kojoj to odluci, i rezultatima kojeg natječaja. Valjda obiteljskog. A WMSC sjednica koja bi trebala biti održana u Hrvatskoj ove godine; tko će biti tehnički organizator. Tri puta možete pogađati.

Infiltracija obitelji u rad nacionalne asocijacije auto i karting sporta postala je „glamurozna“. U konačnici, to ne mora ispasti loše. Ali da se radi transparentno. A ne da se informacije kriju kao zmija noge. Jer, odakle pravo klubovima da pitaju zbog čega se ne organizira natječaj za pojedine poslove, tko je odobtio tajniku da članovima obitelji omogućava poslove. Unosne ili ne; stvar je već i organizacije samog posla. Jer, naravno; može se i krahirati. Ali, možda bi i netko drugi želio prihvatiti takav posao, dati ponudu koju bi HAKS trebao razmotriti. Ovako, ponovo se sve okreće oko obiteljskih veza i poznanstava. Kćer piše strategiju saveza, „obučenu“ u zakonsku odluku. Supruge pravno savjetuje savez. Kum odlučuje što je po zakonu a što ne. Isti taj kum sprema se za FIA komisiju, bratić organizira smještaj sudionika seminara i sudionika rallya. A „Maj frend Žan“ sve to koordinira i određuje tko će što. Pardon; Upravni odbor koji, poznato je, većinu odluka donosi tako što se uopće ne izjašnjava o njima, a dobar dio odbora i pojma nema niti je upoznat sa nekim odlukama.

Nekada davno, za vrijeme ondašnje države zvane Jugoslavija, ponedjeljkom ili subotom navečer išla je radijska emisija pod nazivom „Veselo večer“. E pa dragi članovi saveza, članice; grupne, klupske, županijske ili pojedinačne; ovo Vam je „Veselo večer“, ali nažalost po lošem epilogu za cijelokupni hrvatski auto i karting sport.

Hobotnica je prije nekoliko godina imala jedan krak. Trenutno,,kako stvari stoje, još malo i dostići će original. Prirodni. Samovolja glavnog tajnika, nadamo se ne i Predsjednika, zaista je izgubila sve granice. Trenutno je „glava saveza“ u Monte Carlu gdje je član žirija na WRC-u, prvom ove sezone. Jasan pokazatelj da niti jedna informacija neće izaći van sve dok se „tata“ ne vrati da je pregleda i odobri. Slično je bilo i kada je bio u Japanu. Tada je obavijest koju je poslao Arsen Ulčar kao Predsjednik OAŠ-a „čamila“ u ladicama Tajništva, jer se Tajništvo nije usudilo poslati jedan obični dopis. Bez tajničkog odobrenja. Glavni tajnik HAKS-a je prvi operativac saveza. Ali nikako ne i osoba koja odlučuje ili će odlučivati o sportskim stvarima. Možda Miroslav Krpan, kao novi čelni čovjek OAŠ-a to promjeni. Može li? Smije li? Ili će, ako se usprotivi, i njega sustići sudbina zvana „ostavka“......