Arhiva Kolumni

Netko ne govori istinu....

21.01.13

Portal World Rally Blog, dobio je izjavu od Jeana-Louisa Daugera, operativnog direktora Eurosporta. Njegova priča je dijametralno suprotna od one koju nam nudi vodstvo saveza...

U ovo vrijeme informatike i medijske pokrivenosti jako je teško izreći nešto što se ne može provjeriti. Pogotovo ako ima službenu formu. HAKS je tvrdio, točnije glavni tajnik Gregurek, da je na zahtjev Eurosporta promijenjen termin održavanja ovogodišnjeg Croatia Rallya. Kao; njihovo je to pravo. Možda je tu i u pravu, osim u jednoj činjenici; Eurosport to uopće nije tražio, niti je to njihov posao, niti ga žele raditi. Naprotiv, Eurosport čeka odobrenje FIA komisije za rally promjenu termina kalendara, koju je zatražio HAKS, a ne Eurosport Events.

Citiramo tekst, odnosno dio koji se odnosi na Croatia Rally:

Jean-Louis Dauger, operativni direktor Eurosport Eventsa, ovogodišnjeg promotora Europskog rally prvenstva, potvrdio je da će termin održavanja Croatia Rallyja uskoro biti potvrđen.
U razgovoru za World Rally Blog, Dauger je također govorio o planovima za daljnje širenje medijske pokrivenosti svih rallyja iz kalendara Europskog prvenstva. To, između ostalog, podrazumijeva i live TV prijenose brzinskih ispita, što je Eurosport Events već demonstrirao proteklih godina u Intercontinental Rally Challengeu.
"Promjenu datuma zatražio je hrvatski nacionalni savez (HAKS, op. prev.). Kada FIA-ina komisija za rally odobri promjenu termina, ista će biti službeno objavljena. Nadamo se da će do toga doći uskoro, no u međuvremenu savjetujemo praćenje vijesti na službenim web stranicama Europskog prvenstva, kao i na Facebooku te Twitteru. Neovisno o pitanju promjene datuma, Hrvatska je vrlo važan član Europskog rally prvenstva i pružila je velik doprinos i podršku prvenstvu. Ne sumnjamo da će Croatia Rally biti jedno od najzapaženijih natjecanja u ovoj sezoni", rekao je Jean-Louis Dauger.

Priča koja je servirana hrvatskoj automobilističkoj javnosti apsolutno je drugačija nego što je to službeno izjavio Jean Louis Dauger.

Original na -http://www.worldrallyblog.com/2013/01/21/interview/jean-louis-dauger-director-of-operations-eurosport-events/

Jasno je da promotor ERC-a, u ovom slučaju Eurosport Event nema nikakvih ni želja ni prava mijenjati kalendare natjecanja. Njihov posao je sasvim drugačiji. Nije nam jasno; zbog čega je HAKS, zbog čega je Upravni odbor, a u stvari zbog čega je Zrinko Gregurek, pokrivajući se odlukom Upravnog odbora, lagao članstvu. Hoće li sada HAKS tvrditi da gospodin Dauger laže i ne govori istinu? Koji je to interes i razlog da se već upisani termin mijenja, i zbog čega je tvrdio da je Eurosport to tražio, kada su oni jasno rekli da to nisu napravili. Koji su razlozi? Koji je uopće razlog da je to HAKS zatražio, a onda lagao članstvu da nije? Da li je njegova samouvjerenost toliko velika ili zaista članice HAKS-a smatra „niš koristi društvom“ koje može „kupiti“ za par mjesta u nekim Odborima. Vjerojatno neke i može, ali postoji i veliki broj klubova koji baš nemaju razumijevanja za njegove privatne „konstrukcije“. Još uvijek nije ni on, a ni predsjednik saveza, osim uobičajenih populističkih floskula dao odgovor na najbitnija pitanja vezana uz rad nacioanlne asocijacije. A to su, podbačaj financiranja, nepoštivanje Statuta, nepotizam u vrhu saveza, dodjeljivanje poslova rođacima. Možda se to i radi i u drugim savezima, ne znamo, ali članice HAKS-a, ipak nisu drugi savezi. I nedostatak pravih i pravovremenih informacija, koje im savez ne daje, a morao bi; vjerojatno je jedan od razloga njihove neodređivanosti o radu saveza. HAKS šalje odgovore kada mu paše, kada mu ne odgovara, ne odgovara. A pojedine medije, među kojima i naš; apsolutno ne doživljava.

I dalje stojimo na stanovišu da je Zrinko Gregurek najodgovorniji za takvo stanje. Stanje maksimalne privatizacije saveza, uz predsjednika koji već pola godine nema ni vremena ni volje odgovoriti na neka pitanja koja su od krucijalne važnosti za rad i egzistenciju saveza. Treba razgovarati; naravno. Ali na ravnopravnim osnovama, a ne da se klubovi tretiraju kao „nužno zlo“ koje treba lažnim obećanjma samo „skinuti sa.....“ i nastaviti po startom. Ta su vremena prošla. Na svu sreću; nadamo se zauvijek. Da li je to nekome došlo u glavu ili ne; to ne znamo. Ali ako nije, jao si hrvatskom auto sportu. Lažima i skrivanjem istine, nikada se nije moglo doći do bilo kakvog pomaka prema naprijed. I zatvaranjem u „stakleno zvono“ nedodirljivosti. Stoga nam zaista, ali ljudski, nije jasno; čemu laži oko Croatia Rallya. Em je bio loše organizran pa je oduzet MRC-u. Potvrdilo se da je to laž. Em je Eurosport sam zatražio promjenu termina. Još jedna laž. Koja je sljedeća? Da je Poreč dao puno bolje uvjete nego Rijeka? Još jedna laž. Da Rijeka nije odgovorila HAKS-u na ponudu? Još jedna laž.

Netko defintivno ne govori istinu. Čemu te silne igre skrivača, i skrivanja pravih informacija. Što se krije, koji se planovi i želje kriju? HAKS nije ničija privatna prćija, niti će to ikada biti, ma koliko god to netko želio i pokušavao napraviti; ma koliko klubovi bili neaktivni ili neorganizirani. Sistem postoji; nije loš. I stoga; željeli bi, nadamo se da će savez dati konačno pravu istinu oko Croatia Rallya. I ne samo oko njega. Puno je neodgovorenih pitanja. Gospodo iz vrha saveza; vrijeme je za odgovore.