Arhiva Kolumni

Čega se boje?

03.02.13

Zahtjev za Izvanrednu Skupštinu je poslan. Uredno, u skladu sa Statutom. Međutim, HAKS na sve moguće načine pokušava spriječiti sazivanje Izvanredne izborne Skupštine. Čega se boje?....

Od kada je u savez dostavljen zahtjev za Izvanrednom Skupštinom, vodstvo saveza kao da je dobilo užarenu iglu u „onu stvar“. Nakostriješili se, uzbunili, na sve moguće načine nastoje spriječiti sazivanje Izvanredne Skupštine. Jasno je da ih je strah od nje. Zbog čega? Zbog čega ne poštuju Statutarne odluke, sam Statut, zbog čega se i rukama i nogama bore protiv njenog sazivanja. Nastojeći na sve moguće načine to spriječiti?

U Statutu jasno piše - Osim redovitih i izbornih sjednica mogu se održavati izvanredne, tematske i svečane sjednice. (članak 23. Statuta HAKS-a)

Odmah u nastavku piše – Članak 24.

Sjednicu Skupštine saziva Upravni odbor.

Upravni odbor obvezan je sazvati sjednicu i na zahtjev:

• najmanje trećine članova Skupštine,

• Nadzornog odbora

Upravni odbor obvezan je sazvati sjednicu Skupštine na zahtjev predlagača iz stavka 2. ovog Članka u roku od 30 dana nakon primljenog zahtjeva.

Ako Upravni odbor ne sazove sjednicu Skupštine u roku iz stavka 3. ovog Članka, sazvat će je predlagači.

U slučaju sazivanje sjednice Skupštine prema odredbi stavka 4. ovog Članka, predlagači su dužni predložiti i dnevni red sjednice, kao i potrebite materijale.

Sve je jasno da jasnije ne može biti. Upravni odbor nije sazvao redovnu sjednicu, U međuvremenu je pristigao zahtjev više od trećine klubova za sazivanje Izvanredne. 

No, glavni tajnik tada je počeo na sve moguće načine opstruirati sazivanje. Najveći biser mu je bila izjava da je sazivanje nelegalno jer dobar dio sazivača nije platio članaricu za tekuću te je sazivanje nelegalno. Čak je, po prvi put u povijesti HAKS-a, na web stranicama mjesec dana prije isteka roka za plaćanje, „ožigosao“ neplatiše. I uveo presedan.

A i tu je krivo odigrao jer je i tu Statut vrlo jasan.

Članak 14.

Članstvo u HAKS-u prestaje:

• neplaćanjem članarine najkasnije do 1.3. tekuće godine za istu...

Jasno je to svima, osim glavnom tajniku. Ma jasno je i njemu, ali na sve moguće načine pokušava spriječiti obavezno sazivanje Izvanredne Izborne Skupštine. Kao; što će nam dvije, jer je i tako redovna Izborna.

Neće biti dvije Skupštine, nego samo glavni tajnik neće moći predložiti svoj dneveni red. Predložit će ga sazivači Izvanredne Skupštine. I to je po Statutu. A to što je glavni tajnik bio uvjeren da neće biti kritične mase koja bi se skupila i sazvala izvanrednu Skupštinu; to je sasvim druga stvar. Upao je u vlastito samozadovoljstvo. I sada, ukoliko želi poštivati Statut, a mora ga poštivati, Upravni odbor je obavezan sazvati u roku 30 dana sjednicu. Ako ne sazove, sazvat će je predlagači. I u tome nema ništa nejasno. I nelegalno.

Ako je i sazove, to mora biti prema predloženom dnevnom redu sazivača Izvanredne Skupštine.

I to je „kvaka“ koja muči rukovodstvo saveza. Preračunali su se. Neće zakonski moći proturiti svoj dnevni red. Pila je okrenuta naopako i U-O. ukoliko želi poštivati Statut, mora prihvatiti sjednicu prema dnevnom redu koji zahtjeva predlagač Izvanredne Skupštine.

Naravno da trenutna vlast na toj sjednici može predložiti i svoje točke, koje će Skupština usvojiti ili ne. Ali, na sjednici će biti i pitanja na koja će glavni tajnik morati odgovoriti. Ili predsjednik ili netko iz Upravnog odbora. I to je glavni problem. Pitanja. Za nekoga vrlo neugodna, za nekoga sasvim normalna.

Što god mi mislili, da je sazivanje bezvezno, da nema smisla, da su klubovi „kukavice“, da je Inicijativni odbor ovakav ili onakav, da je to samo borba za vlast...sve je to nevažno. Zakonski, zahtjev je poslan uredno, na vrijeme, poštujući Statut u potpunosti. Vladajuća struktura jednostavno je uhvaćena u zamku svog samozadovoljstva. Podcijenila je klubove. 

A odluke? I tu je sve jasno. Klubovi će na Skupštini odlučiti kako i na koji način. I tu nitko ne radi nikakve probleme. Klubovi će glasati ovako ili onako; po svojoj volji,,,i s tim nitko nema nikakvih problema. 

I stoga nam doista nije jasno, zbog čega se vodstvo saveza toliko bori protiv sazivanja? Traži stupidne razloge, rupe u zakonima, sve moguće načine kako bi spriječilo njeno sazivanje. Zivkaju klubove, uvjeravaju, kume, mole. Ako su toliko sigurni da su u pravu, da su sve radili prema propisima; neka je sazovu. Pa ne misle valjda da su klubovi „tuke“ koje ne znaju svojom glavom razmišljati. Koji ne znaju ocijeniti što je dobro, a što loše. Sami su napravili i izglasali Statut. Ako su mislili to samo da zadovolje zakonsku normu, a raditi isključivo po svome; loše su mislili.

Optužuju sazivače da je to samo borba za vlast. U konačnici; i ako je; vrlo je legitimna. Nikakav puč, nikakva revolucija. Nego legalni, demokratski način da se promijene neke stvari koje ne valjaju. A da ne valjaju, to je svjesna velika većina članica. Međutim, sve sluti da na to da se gospoda iz vrhuške „zusrala“ za svoje pozicije, privilegije, privatne poslove. E pa gospodo, došlo je vrijeme rasčišćavanja. Ono što je dobro napravljeno, nitko neće negirati, ali to dobro ne znači da se može raditi kako se hoće, maksimalno privatizirati savez.

Glavni tajnik, koji vuče sve konce, kojem je Predsjednik samo figura malo se previše zaigrao. Doba jednog čovjeka koji „misli za sve nas“, a glasačka mašinerija odradi posao je davno prošlo. Vrijeme jednog kandidata za kojeg će klubovi „demokratski glasati“ nepovratno je za nama. Što je loše da se na Skupštini predloži druga ekipa, drugi kandidati. Predlože programi, namjere, načini vođenja saveza u budućnosti? Izvanrednom Skupštinom? Pa i njome. Jer, da je vodstvo saveza slušalo nezadovoljsto klubova, do nje uopće ne bi ni trebalo doći. Ali kada se netko osili, pomisli da je nezamijenjiv, i da će nakon njega nastati „opći potop“...onda je to sasvim nešto drugo. I zato, kolko god nas čudi strah od gubitka fotelja, toliko je on i razumljiv. Pitanja će biti vrlo nezgodna i konkretna.

A tko će sjediti u kojoj komisij, tko će biti sportski direktor, funkcioner....to će klubovi odlučiti. I normalno je i jedino ispravno da oni odluče. Kao i čelništvo saveza koje će osigurati financisku stabilnost nacionalne asocijacije. Bratići i kumovi i kućni prijatelji posljednjih godina to nisu uspjeli. Možda je vrijeme za drugu ekipu da to napravi.