Arhiva Kolumni

Opasne igre s kalendarom...

12.02.13

Današnji „pogled“ na ERC web stranicu, na kalendar jasno i nedvosmisleno ukazuje - ERC još uvijek službeno nije promijenio datum održavanja Croatia Rallya...

U HAKS-u tvrde da će rally biti u rujnu. Krajem rujna. No, na službenim stranicama Europskog prvenstva u rallyu – FIA ERC, datum je još uvijek 06-08.lipanj.

Evo i linka kojeg smo danas pogledali - http://www.fiaerc.com/events?idSeason=1&idEvent=6

Odluku o promjeni kalendara ne može donijeti HAKS. Ne samoinicijativno. U sistemu ERC-a kalendar je davno već zaključen. I bilo bi neozbiljno da se u sredini sezone mijenja. Pored toga, glavni tajnik javno je izrekao neistinu da je Eurosport tražo promjenu kalendara; što su iz Eurosporta odlučno demantirali i rekli da je zahtjev za izmjenu termina rallya podnio Hrvatski auto i karting savez. No, u HAKS-u i dalje tvrde da će rally biti koncem rujna, interesantno, baš u vrijeme održavanja FIA WMSC sastanka. Naravno u Hrvatskoj. Što jasno, između ostalog, daje do znanja da je čelnicima HAKS-a apsolutno nevažno tko će i u kojem broju doći na Croatia Rally. A to što ne govore istinu; pa to nikoga u vrhu saveza nije briga. 

Očekuju S-2000 automobile, barem njih desetak. Ali, trebali bi znati da ozbiljne posade i timovi ne odlučuju o nastupu i dolasku na neki rally mjesec dana unaprijed. A sezone je već uvelike počela i sve ozbiljne momčadi već su završile svoje planiranje nastupa. I stoga, ako i i promjene termin, što može učiniti samo rally komisija FIA-e, bit će to uzaludan posao. Već i stoga što službene web stranice Croatia Rallya nema. U stvari ima, ali nije HAKS-ova, niti od rallya. Ovogodišnjeg. Nikome u HAKS-u nije na pamet palo da posade na taj način dobivaju vrlo važne informacije o rallyu. A kada stisnete službenu stranicu Croatia Rallya, koja se nalazi na linku ERC-a, dobivate onu koju je napravio organizator kojem je HAKS oduzeo rally. I na čiju adresu i danas dolaze i upiti od posada koje bi došle na ovogodišnju Croatiu. I ne mogu dobiti nikakav konkretan odgovor. Jer ga nitko, osim glavnog tajnika i ne zna. A poznato je kako on komunicira. Kada i kako hoće. I s kim hoće. Riskira li HAKS novu tužbu za neovlaštno korištenje tuđe web stranice? Kiti li se ponovo tuđim perjem? Hoće li netko odgovarati zašto stranice nema? Ovo više nije Marko Ivezić i njegova pisanja koja se okarakteriziraju svakako. Voli Zizija, ne voli Zizija, mrzi ga, ne mrzi ga. To su dječija posla. Koliko god glavni tajnik sva naša pisanja okarakterizira kao osobni sukob. Budimo ozbiljni, ovo je preozbiljna priča. Koja ne trpi improvizaciju ili posao u zadnji trenutak. Nikakve informacije o rallyu ne izlaze iz saveza, sve je obavijeno velom tajni. A pogotovo promjena termina natjecanja i postavljanje vlastite web stranice. Da ne govorim o organizacijskim pripremama na terenu. Nitko živ ne zna gdje će se i na kojim stazama voditi. Točnije; to uopće nije objavljeno.

Igra i odugovlačenje s kalendarom Croatie postaje vrlo neozbiljna. Jer, već je nekoliko posada u najavi otkazalo dolazak ukoliko se termin promjeni. Jer u tom, novom terminu Croatie, koji još nije službeno objavljen na ERC-ovim stranicama, ali je u HAKS-ovom kalendaru, već su dogovorili i potvrdili nastupe na drugim natjecanjma. I to je bilo kakvih, nego S-2000 posada. I posada sa atraktivnim automobilima. Najveća tragedija je u tome, za naš savez, što posade kontaktiraju sa „bivšim“ organizatorom, jer se nitko u HAKS-u nije sjetio da bi trebao napraviti vlastitu web stranicu rallya za prvenstvo Europe. Toliko o ozbiljnosti nacionalne asocijacije. A tragično je da pojedine momčadi već mjesec dana pokušavaju rezervirati hotelski smještaj u lipnju u Rijeci, računajući da će Croatia Rally biti održana onako kako piše u službenom kalendaru FIA ERC-a. U šestom mjesecu. Ali, to vodstvu HAKS-a ništa ne znači. I dalje su uporni u inzistiranju da će rally biti u devetom mjesecu. Moguće; sve je moguće. Pa i to. Ali, koliko posada neće doći. Da li se to itko pita? A ako ovaj članak podsjeti da bi trebali napraviti i web stranicu Croatia Rallya, već smo napravili korak naprijed. Zaista ozbiljno i profesionalno se naš savez odnosi prema prvenstvu Europe. Da nisu u stanju organizirati ni web stranicu najjačeg natjecanja u godini, oglednog, s kojim bi se trebali ponositi...a ne skrivanjem istine dati sjajne povode za svakakve priče.