Arhiva Kolumni

Dan na Kvarneru....

21.04.13

Sredina travnja označila je početak ovogodišnje sezone autoslalomaša. Lijepo, organizirano, upečatljivo,,ali bez dalmatinskih klubova; pardon, bio je jedan RTZ Zadar...

Prije desetak godina u Rijeku bi putovali dan ranije. Što su ti ceste. Sada? Sat i petnaestak minuta i već ste iz Zagreba u buđenju parkirali uz miris mora. Preluka, prva utrka državnog prvenstva u autoslalomu. Organizaciju je tradicionalno „držala“ AK Rijeka. Klub koji je, nakon kratkih „turbulencija“ prije koju godinu ponovo vratio svoj ugled i ime u regiji. Definitivno je najjači klub regije, jedan od vodećih u HAKS-u. Ali, nema više svaštarenja, točno se zna tko što radi, na koji način. Priče da su odustali od auto sporta iz natjecanja u natjecanje padaju u vodu. Dokazali su to i u subotu sjajno organiziravši prvi autoslalom državnog prvenstva 2013. godine.

Šesnaesto izdanje Riječkog autoslaloma okupilo je, za ova vremena, sjajnih više od 70 vozača i vozačica. Čast Dalmacije, koja je ponovo „promašila“ natjecanje tehničkih disciplina sjeverno od Svetog Roka, branili su Zadrani. Mladi klub, AK RTZ, veliki zaljubljenici, koji su se skupili, odlučili tko će doći i sa dva automobila nastupili i pobrali sve simpatije. I organizatora i kolega vozača. Bilo je malih „početničkih“ pogrešaka, zaboravljenih papira, ali uz veliku toleranciju organizatora, momci su pošteno odradili svoj posao. Rezultatski; nisu bili pri vrhu, ali u konačnici pobijedili su. Ljubav prema automobilizmu, natjecanju, druženju, bila je jača od novčanih problema od koji nije nitko imun. Tri izlaska manje, dva piće „kraće“ i skupilo se za put. Prvi put na državnom prvenstvu; sve čestitke Zadranima. Vjerujemo da će to prepoznati i u samom Zadru i da će grad u svoj budget uključiti klub koji je osnovan da ostane, a ne da bude dvogodišnja priča i...đenja. Ostali dalmatinski klubovi? Ne bi sada o tome mada imam svoje mišljenje o tome.

Organizator je osigurao lijepe prostore, preuređene za ured utrke, vodstvo, novinare... Međutim; gro događanja, osim naravno usko vezanih za utrku događao se „Kod Irme“. Kafić uz samu obalu, sa lijepom terasom, kavicama, bio je neizostavno mjesto kratkih „odmora“ između vožnji. Naravno, osim za one koji su sređivali automobile. Mjesto zafrkavanja, lijepih priča. Family bussines koji prati organizaciju autoslaloma od kada je na Preluci. I mjesto završnog proglašenja najboljih, koje je umješno organizirao „Mušo Protokol“. Josip Mušanović koji je pored svojih protokolarnih obaveza stizao i pomoći na drugim mjestima.

Dario Gržinić uz asistenciju Tomislava Šepića s lakoćom odradio direktorsku funkciju. Pomogli su mu u tome, prije svega, sjajna priprema natjecanja, ali i iznimno sportsko ponašanje svih sudionika. Problema na samoj utrci nije bilo. Pogotovo ne onih koje nitko ne voli, izlijetanja i udaranja u ograde ili grote. Osim Lea Ilinića koji je sredio svog Citroena, i to na treningu.

Poslužilo je i vrijeme. Ugodno, rekli bi, idealno za voziti.

Optimističan početak godine. Idealna uvertira za ono što slijedi, novu utrku koja će biti održana u Puli, za dva tjedna. Nova priča prvenstva, nova prilika da se najbolji slalomaši ogledaju između sebe.

Nino Andrejević ponovo je pokazao da je u ovom trenutku najsupješniji hrvatski vozač A09. Gotovo je nevjerojatna lakoća s kojom pobjeđuje. I zaslužuje s pravom svaki pehar, bod koji „slaže“ na svoj bodovni konto. Svaka mu čast.

AK Rijeka, od kada je Tomislav Šepić preuzeo vođenje sportskog dijela „programa kluba“, organizacijski radi veliki iskorak. Natjecateljski; možda nema tako puno vozača, ali odlučili su se za relativno malu, ali kompaktnu momčad. Dugo u svojoj novinarskoj karijeri, manje ili više uspješnoj, nisam bio na natjecanju gdje nisam imao nikakvih problema, zapreka, moljakanja za rezultate i svega što uz to ide. Sve je odrađeno s lakoćom. Izvana. Vjerojatno je bilo nervoze, grčeva u želucu kod organizatora. Umorni, ali zadovoljni pogledi ljudi, sudaca koji su radili na utrci dokaz su da je sve to koštalo živaca. Ali, isplatilo se. Prvi, uvodni autoslalom ovogodišnjeg državnog prvenstva možemo ocijeniti sa odličnim. Natjecateljski? E tu ne bi ulazili u to da li su pojedinci zadovoljni, nezadovoljni, sretni, razočarani. Ipak je to sport. Utrka sa vremenom, čunjevima, naboljim vožnjama.

Priča na Kvarneru pričana u subotu tijekom dana zaista je bila lijepa. Čak i poslovično cinični Branimir Hranilović, sudac sa najdužim stažom u Hrvata (pedeset godina) nije imao niti jednu primjedbu.

I za kraj organizatori su učinili lijepu gestu Ivanu Kralju, čovjeku koji je obavljao dužnost direktora nakon što je Miroslav Krpan odlučio napustiti  klub i osnovati svoj. Na završnoj svečanosti dodjelili su mu zahvalnicu za svu pomoć koju je pružio klubu u toj „prvoj“ kritičnoj godini kada je nova ekipa preuzela klub. Bez teksta; naravno Kralj....

Putna pivica i povratak u Zagreb. Bilo je lijepo, za uzor ostalim organizatorima slaloma.