Arhiva Kolumni

Krug visi kao luster..

02.05.13

Postaje sve jasnije. Normalne sezone na kružnim stazama izgleda neće biti. Srbi odgodili svoju kružnu utrku za Safety kup, po posljednjim informacijama to su napravili i u Zalužanima... Grobnik?

Petar Janković iz Gonza Racinga je napisao:

„Kružna trka u Zalužanima, koju već po tradiciji organizuje AKK Brkić Servis iz Banja Luke, po poslednjim informacijama odložena je do daljneg. Tačan termin verovatno će biti poznat nakon prvomajskih praznika. U svakom slučaju je sigurno da će otvoreni šampionat AMSS-a u organizaciji SAS-a i regionalni FIA KUP Bezbednosti na putevima započeti tek 22. juna na Grobniku u Hrvatskoj. Ukoliko ne dođe do novih promena.

Podsetićemo Vas da je komunalna policija grada Banja Luka jednom zatvarala kapije autodroma zbog nelegalnog odlaganja građevinskog otpada. Organizator nas je tada uveravao da to neće uticati na održavanje takmičenja. Na žalost, prema informacijama koje dolaze iz BiH upravo je taj otpad i njegovo odnošenje i razgrtanje razlog odlaganja trke. Istini za volju poslednjih meseci u automobilskim krugovima kruže priče da je održavanje takmičenja u Banja Luci pod velikim znakom pitanja i da čak postoji velika verovatnoća da se trka otkaže. Odlaganje i pomeranje datuma je, za sada, blaža realnost. Takođe smo dobili informaciju da ukoliko ne bude trke u Banja Luci i organizatori u Hrvatskoj neće praviti manifestaciju na Grobniku. Nadajmo se da se ove crne slutnje ipak neće ostvariti.

 

I što sad. Kruga sudeći po trenutnom stanju neće biti. Niti se itko zbog toga, osjećaja smo, previše uzbuđuje. Jer, slažemo sa sa stavom da je preskupo organizirati samo jedno natjecanje, Grobnik, a da Banja Luka i Beograd odlažu ili u konačnici otkazuju natjecanja. Polako se zabija čavao u kovčeg kruga. Od inicijative Serdena, predsjednika OAS-a kojom bi ponovo reaktivirao požešku Glavicu nismo čuli ništa osim osnovne informacije. Grobnik polako ali sigurno postaje pista gdje automobili sve rijeđe u nacionalnom i regionalnim prvenstvima gostuju.

Logično, organizirati jedno natjecanje je sumanuto i koliko god željeli bespredmetno je trošiti novce na samo jednu utrku. Jedino riješenje bio je Safety Cup. Situacija u kojoj bi se u prvenstva spojile utrke iz tri regionalne zemlje. No, kako izgleda i to je „piši kući propalo. Previše je možda, javit ćemo na vrijeme...niti jedan vozač ne može isplanirati sezonu ako bi je i želio voziti. Jer, organizatori otkazuju i prolongiraju utrke bez ikakvih posljedica, bez ikakvih konzekvenci. Početkom sezone kalendar izgleda pun ko brod,,na kraju,,precrtanih utrka previše, puno previše.

Činjenica je da utrke organiziraju sportski radnici kojima je marketing ne baš jaka strana. Osim časnih iznimaka. Računaju da će im vozači svojim startninama pokriti ogroman dio troškova. Nerijetko i sve. I na tome baziraju financijsku konstrukciju utrka. Rijetki su klubovi koji utrku imaju „zatvorenu“ u trenucima kada je prijave. Možda nekoliko njih. Ostali; prijave, pa „se pomole“. I kada dođe do i najsitnijeg pomaka, konstrukcija se raspada.....

Dubravko Čikor, sportski direktor za krug, ponovo se „uvalio u g...a“. Kratko nam je rekao; pričekaj do ponedjeljka, znat ćemo nešto više.

Bojimo se da ni u ponedjeljak nećemo čuti ništa dobrog. Šteta bi bilo da krug propadne. A opet, s druge strane; možda je i bolje da nacionalnog prvenstva na kružnim stazama nema dok se situacija ne popravi. Prijavljivati, pa otkazivati, uvijek je najgora varijanta. A to nam se u posljednje dvije, tri godine, jako često događa. Novac je glavni razlog, ne volja ili želja da se organizira. I kako stvari stoje, disciplina „kruga“ gubi utrku sa novcem. Šteta.

 TWITTER - https://twitter.com/Automototrend1