Arhiva Kolumni

Tri anđela Indy Serije

04.06.09

Danica Patrick, Sarah Fisher i Milka Duno - tri vozačice, tri hrabre djevojke koje ravnopravno s muškarcima sudjeluju u Indy seriji


Ako se ne varam, zadnja koja je ostavila barem mali trag bila je bila Lela Lombardi. U formuli 1 naravno. Nakon Lelle, nisam baš siguran da se neka vozačica probila u svijet bolida. Barem ne medijski.


Kratak podsjetnik na prerano preminulu (umrla u 48 godini od raka) Mariu Graziu Lombardi. March i Williams bile su momčadi na kojima je nastupila u formuli 1. Lella je bila prva žena koja je osvojila bodove na jednoj Grand Prix utrci.

Foto - Davna fotografija Lelle Lombardi

I onda...posljednjih nekoliko godina Indy Car Serija ponudila nam je tri imena. Danica, Sarah i Milka...djevojke koje su bez kompleksa probile barijeru u na velika vrata ušla u svijet muškaraca, u svijet bolida i auto utrka.


Danica Patrick
rođena - 25.ožujak 1982 u Roscoeu, Illinnois
Živi u Phoenixu

Prava zvijezda Indy Serije. Zgodna i brza. Postiže zapažene rezultate, Uglavnom je, posljednju godinu dana, plasirana među prvih deset. Prije nego što je ušla u Indy, bila je zapažena kartingašica.

 Sa 16 godina napušta SAD i odlazi u Veliku Britaniju gdje sudjeluje u nekoliko juniorskih serija. Najveći uspjeh joj je drugo mjesto u Brands Hatchu na Ford Fiesta Festivalu. Najveći je to uspjeh koji je bilo koji vozač ili vozačica iz Sjedinjenih Država ostvario. Privuklo je to pažnju legendarnog Bobbya Rahala iz formule Indy, nekadašnjeg pobjednika Indy 500. Potpisao je ugovor s Danicom i počeo brinuti o njenoj karijeri.

Debi je uslijedio na najvećoj od najvećih utrka; Indy 500, 2005 godine. Osvaja četvrto mjesto vozeći za Rahal Leterman Racing i osvaja nagradu za rookiea godine. Prva je žena u povijesti Amerike koja je pobijedila na jednoj od velikih utrka. I ujedno jedna od najpopularnijih američkih sportašica.


Sarah Fisher
rođena - 4. listopad 1980, Commercial Point, Ohio
Živi u
IndianapolisuPrva je žena u povijesti, vlasnica natjecateljskog tima (Sarah Fisher Racing). Naravno i nastupa za njega.

Cijeli je život uz stazu. I djetinjstvo je provela uz nju, gledajući oca kako sudjeluje u utrkama. S pet godina sjeda u karting. I tu počinju njeni uspjesi. Tri puta osvaja World Karting Association Grand National Championship.

Tada upada u oči Indy veteranu Darricku Walkeru koji potpisuje sa Sarah prvi profesionalni ugovor za Indy Car Seriju. Treća je žena koja je sudjelovala u Indy 500 utrci, a prva koja je osvojila pol position, i vozila najbrži krug.Milka Duno
Rođena - 22.travnja 1980 u Caracasu, Venezuela
Živi u Miamiu


Automobilizam joj nije bio ni u peti. Ova Latinoamerikanka doista je doživjela svoj "American Dream". Iznimno školovana, po profesiji je pomorski inžinjer radila je u struci kada je 1998 godine dobila poziv da sudjeluje na jednoj od utrka prvenstva Venezuele, GT automobila. Ostalo je povijest.

Nakon toga uslijedile su brojne utrke - Woman Global GT Serija, Barber Dodge Pro Serija, Formula Nissan 2000, World Nissan Serija, World Light Serija, American Le Mans Serija, Rolex Sports Car Serija i konačno Indy Car.

Objektivno, najsporija je od žena u seriji i predmet je brojnih kritika. Najglasnija je bila Ashley Judd, glumica, supruga Daria Francittia. S druge strane ni Danica Patrick joj nije baš najnaklonjenija, nakon što joj je milka u lice "zviznula" ručnik kada je Danica ušla u njen boks i rekla joj da je spora. No, u svakom slučaju Milka ne odustaje, vozi za Dreyer&Reinbold tim. I dok su u timu zadovoljni...

Ukratko smo predstavili tri žene, tri sportašice, tri vozačice koje aktivno sudjeluju u jednoj od najatraktivnijih i najtežih serija na svijetu. Ne samo da sudjeluju, nego i ostavljaju trag. Otvaraju vrata mnogima koje se nisu ni usudile ući u svijet najvećih brzina. One su pokazale da mogu, da znaju. Dokazale da brzine nisu privilegija muškaraca, njihovo nedodirljivo pravo. Svoje snove, želje, nadanja, pretvorile su u stvarnost. I već tada ostvarile svoju pobjedu.