Arhiva Kolumni

Imaš novce – rally. Nemaš? Zaboravi...

23.11.13

Draft za ERC iduće godine je objavljen. Naravno, neslužbeni. Na njemu nema Croatia Rallya. Hoće li ga biti? Moguće, ali prvo treba sakupiti novce.. nema tu velike matematike.... a pogotovo ne teške...

Posljednje vrijeme puno se piše o Croatia Rallyu. Hoće li ga biti, neće; u kalendaru za iduću sezonu. Neki to već sada proglašavaju krajem hrvatskog rallya, promašajem, da ne kažemo katastrofom. Drugi; nešto su oprezniji. I još uvijek ostavljaju mogućnost da se Croatia Rally nađe u kalendaru za iduću sezonu.

Činjenica je da je rally prošle godine oduzet Morenu Luksetiću zbog loše organizacije i dugova koje je ostavio iza sebe. Tako naime tvrde odgovorni. Činjenica je i to da je HAKS organizirao i obilježio četiri desetljeća rallya, podigavši organizacijski nivo priredbe na do sada nezabilježen nivo. Činjenica je da je i prvi organizator rallya AK Delta vrlo teško preboljela gubitak i oduzimanje organizacije. Ali činjenica je i to da je svake godine ponavljana ista priča; da ne kažemo svojevrsna „ucjena“ – ako ne da grad Zagreb novce; rallya neće biti.

I tako iz godine u godinu.

Izgledalo je da će preuzimanjem rallya od strane saveza konačno biti riješene financijske dvojbe oko našeg najpoznatijeg i najpriznatijeg automobilističkg natjecanja. Da li je tako? Teško.

Iako je papirnato rally zatvoren, financijski zaokružen; oni koji su trebali istpoštivati ugovor; to još uvijek nisu napravili. I trenutni je dug blizu 200 tisuća kuna. Koji će, kako nas uvjeravaju biti riješen do kraja godine.

No, što je s idućom godinom?

Od kada je Eurosport preuzeo promotorstvo nad ERC-om, odnosno od kada je FIA Eurosportu predala pravo da „organizira“ natjecanje, više neki kriteriji nisu bitni. Ocjene delegata, vrhunska organizacija, gostoprimstvo.... sve to pada u drugi plan. Novac preuzima glavnu riječ.

Ima li naša zemlja pola milijuna eura za organizaciju? Može li se pronaći pola milijuna? Tko će to napraviti?

Iskreno; sumnjamo. U situaciji kada je nekoliko desetaka sportskih saveza u blokadi, podatak da HAKS još uvijek „normalno radi“, djeluje pomalo nestvarno. U situaciji kada je hrvatski sport na koljenima, teško da će se pronaći bilo tko iz rukovodstva domaćeg sporta koji će staviti svoj potpis na održavanje rallya. A pogotoo da do 1. ožujka iduće godine uplati na račun Eurosporta 300.000 eura koliko košta „ulaznica“ u svijet europskog rallya, odnosno prvenstva. Ove godine to se nekako uspjelo. Iduće; ne vidimo načina. U stvari vidimo. HAKS bi pod hitno trebao raspisati natječaj i ponuditi rally na tržište. Privatnik, neki klub, organizacija....neka se kandidira, da bankovnu garanciju na pola milijuna i savez ćemu vrlo rado prepustiti organizaciju prvenstva Europe.

Može li to netko? Teško, da ne kažem nemoguće. Evidentno je da ovaj Upravni odbor nema tu snagu, mogućnost i sposobnost sakupiti potrebne novce za iduću godinu. A Eurosport neće dati rally bez uplaćene „kotizacije“. I tu neka se zaborave sve sjajne organizacije, sportske organizatorske sposobnosti, pohvale gledatelja, vozača i posada. Imaš li novce; organiziraj. Nemaš? Zaboravi. Surovo, do kraja materijalno, ali je nažalost tako. I tu nikakva kuknjava ne pomaže. Nikakve garancije osim jedne – bankarske.

Natječaj za organizatora iduće Croatie će biti raspisan. U to ne sumnjamo. Ali ima li takve snage u Hrvatskoj, ima li tolikog novca, ima li ikoga koji će biti spreman dati pola milijuna eura u organizaciju trodnevnog natjecanja. Željeli bi iznad svega da se pojavi takva osoba, klub, firma. Ali, ne vjerujemo. Upis u kalendar će biti najmanji problem. Nabaviti potrebne novce, od toga 60 posto do 1. ožujka; e to je već „kvantna fizika“. Pogotovo kada država nema sluha i interesa pomoći. Ili nema ni ona novaca da bi europsko prvenstvo zadržala u Lijepoj Našoj...